Розмір пенсії інвалідам війни збільшився на 25 відсотків

Розмір пенсії інвалідам війни збільшився на 25 відсотків Для здійснення заходів з поетапного підвищення рівня соціального захисту найвразливіших верств населення Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 28 січня минулого року №1381, що набула чинності з 1 січня поточного року, згідно з якою розмір пенсії без урахуванням передбачених законодавством надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, сум індексації та інших доплат до пенсії, інвалідам війни збільшується на 25 відсотків, поінформували в обласному управлінні Пенсійного фонду України.

Так, перерахунку підлягає лише основний розмір пенсії за вислугу років та з інвалідності, обчислений у відсотках від грошового забезпечення відповідно до статей 13 і 21 Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”.
Крім цього, постановою передбачено, що у разі, коли щомісячний розмір пенсійних виплат з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною, не досягає в інвалідів війни першої групи – 285 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, другої групи – 255 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, третьої групи – 225 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, таким особам виплачується щомісячна державна адресна допомога до пенсії у сумі, що не вистачає до зазначених розмірів.
Це означає, що після перерахунку, за нормами постанови №1381, пенсія інвалідам війни виплачується в розмірах не менше, ніж: для інваліда першої групи – 2 тис. 342 грн. 70 коп., другої групи – 2 тис. 96 грн. 10 коп., третьої групи – 1 тис. 849 грн. 50 коп. Пенсії за особливі заслуги перед Україною встановлюється понад ці розміри.

peredplata