Собака буває кусачою тільки від життя собачого

Собака буває кусачою тільки від життя собачогоЗахисники тварин та собак є в кожному регіоні України, в тому числі й на Буковині. Вони з усіх можливих сил допомагають друзям нашим меншим. Вони намагаються їх захищати і оберігати. Вони вимагають від влади створення притулку для бездомних собак і припинення їх жорстоких вбивств. Вони всіма законними методами захищають собак від людей – від жорстокого поводження, вбивств, знущань. Їхня ціль – цивілізоване ставлення та створення умов для безпритульних тварин, а не варварське їх винищення. І це правильно.

Але, як завше, є й другий бік медалі. В умовах, коли влада (в першу чергу місцева) нічого не робить для гуманного вирішення проблеми безпритульних собак (таки побудова притулку, проведення стерилізації собак), їх стає більше і вони стають агресивнішими.

Як повідомив в. о. головного лікаря «Лікарні швидкої медичної допомоги» Микола Щербан, до його установи майже щодоби звертаються по двоє-троє людей, котрих покусали в основному безпритульні собаки. Щоденний аналіз таких поступлень свідчить про збільшення кількості постраждалих від укусів. Зокрема, тільки в 2012 році вже звернулося більше 80 осіб та на вакцинацію проти сказу витрачено більше 22 тисяч гривень бюджетних коштів. А кошти ж ті потрібні також і на закупівлю інших, більш важливих медичних препаратів. Тому проблему безпритульних собак конче потрібно вирішувати, переконують медики.

Отож небезпечна бездіяльність влади у цьому питанні наштовхує на іншу площину роздумів – як захистити людей від безпритульних собак. Адже цифри, озвучені лікарем, насторожують. Та, на жаль, ми усвідомлюємо наскільки це страшно тільки тоді, коли жертвою нападу безпритульних тварин стають близькі люди. І зовсім не до гуманізму, коли безпритульні пси зграями нападають на дітей.

До редакції газети «Час» звернулись мешканці одного зі спальних мікрорайонів Чернівців. Вони розповідають, що там (а це бульвар Героїв Сталінграда та вул. Південно-Кільцева) останнім часом кількість безпритульних собак зросла в рази. І якщо раніше то були переважно невеличкі собаки, то тепер на вулицях усе більше масивних тварин. Мало того, вони ходять зграями. Одного разу вже жінку покусали. Почасти по 10-12 тварин просто знічев’я накидаються на перехожих. Найстрашніше те, що їхні скупчення зосереджуються і поблизу дитячих садків, і шкіл. Там щодня діти наражаються на небезпеку. Хоча зазвичай безпритульні собаки поводяться спокійно і не нападають на людей, однак у певні періоди вони стають особливо агресивними і спрогнозувати їхню поведінку навіть маститі кінологи не в змозі. Тому тут необхідно думати про безпеку як дітей, так і дорослих.

Однак що є наразі в Чернівцях? Що зробила влада? Роками мусолить питання притулку. Як завше, на нього немає коштів. Сотні тисяч гривень щороку витрачається на вилов та умертвіння собак. Та це не вирішення проблеми. Адже, за неписаними законами собачих зграй, їхня чисельність завше буде сталою. Бо ж дуже часто домашні собаки стають непотрібними своїм господарям і поповнюють зграї безпритульних собак. І в цьому теж є вина влади, адже та має карати власників тварин, котрі викидають домашніх вже неулюбленців на вулиці. У цивілізованій державі мають бути дієвими правила утримання домашніх тварин, за порушення яких власники повинні нести конкретну відчутну відповідальність. Зокрема, в Україні є чинним закон «Про захист тварин від жорстокого поводження», у разі порушення вимог якого винні особи несуть кримінальну, адміністративну та цивільно-правову відповідальність. Та, на жаль, на практиці застосування таких покарань є поодинокими.

Як нам повідомили в МКП «Чернівціспецкомунтранс», на сьогоднішній день питання безпритульних собак дуже актуальне. Наразі працівники цього підприємства не мають права використовувати наявні медичні препарати для усипляння тварин, бо це заборонено. Підприємство звернулось до міської ради та ветеринарної служби, аби ті дозволили використовувати інший препарат, який наразі застосовується в Житомирі та Миколаєві. Тому здійснюють вилови в основному тих собак, котрі покусали людину або ж виявляють агресію.

Наразі першочерговим завданням є будівництво притулку для тварин. Вже затрачено більше 100 тисяч гривень на виготовлення проектно-кошторисної документації. Земля на Південно-Кільцевій під притулок вже виділена. Залишилось знайти 7 мільйонів гривень для будівництва. Та міський бюджет це навряд чи зможе потягнути. Тому залишається сподіватися на залучення коштів спонсорів і благодійників. А коли їх назбирають, сказати важко.
У випадку ж, коли на вас таки напали безпритульні тварини, то потрібно звертатись до «Чернівціспецкомунтрансу» за тел. 54 39 77.
На жаль, нинішня бездіяльність влади підштовхує людей до крайніх методів захисту. Навіть неформальний рух в Україні є. Його учасників називають догхантерами. Вони просто знищують безпритульних тварин.

Аби не допустити поширення такого жорстокого явища, а також росту кількості безпритульних тварин, влада повинна діяти вже. І діяти цивілізовано. Адже в Европі тварин стерилізують. У нас же натравлюють людей на тварин і тварин на людей.

Довідка

В Україні діє закон «Про захист тварин від жорстокого поводження».
У ньому містяться положення про заборону жорстоких методів умертвіння тварин. Також в ст. 16 цього закону йдеться про регулювання чисельності диких тварин і тварин, що не утримуються людиною. Воно здійснюється методами біостерилізації або біологічно обґрунтованими методами, а в разі неможливості їх застосування – методами евтаназії. Умертвіння тварин допускається при регулюванні чисельності диких тварин і тварин, що не утримуються людиною, за необхідності умертвіння окремих тварин, хворих на сказ чи інше особливо небезпечне захворювання або є носіями особливо небезпечного захворювання; за необхідності оборони від нападу тварини, якщо життя або
здоров\’я людей знаходиться в небезпеці. Забороняється використовувати методи вилову, технічні пристрої і препарати, що травмують тварин або небезпечні для їх життя і здоров\’я.
Вилов собак, котів та інших домашніх тварин окремими громадянами забороняється, крім випадків, коли ці тварини є небезпечними для оточуючих та проявляють агресивність, створюючи загрозу безпеці людей.
Вилов собак, котів та інших домашніх тварин, як правило, проводиться за відсутності сторонніх осіб із 5-ї до 7-ї години або
після 20-ї години (влітку — після 22-ї години).
Дозволені законом гуманні методи умертвіння тварин, що виключають їх передсмертні страждання, та біостерилізація — позбавлення тварини здатності до відтворення потомства (репродуктивної здатності) хірургічним шляхом.


Надія ВІРНА

Світлина

peredplata