Сторожинецькі лісівники відбудовують зруйновані негодою лісові дороги і мости

Сильні зливи, що пройшли Буковиною, спричинили значне руйнування дорожньої інфраструктури у лісовому фонді області.

Так, на території ДП «Сторожинецький лісгосп» через різке підняття рівня води у гірських річках сильним потоком пошкоджено 5 великих мостів (у Банилівському, Гільчанському, Красноїльському лісництвах). Крім того зруйновано берегоукріплення та 18 мостів (майже в усіх лісництвах) із залізобетонних труб. Велика вода на Малому Сіреті, Серетелі, Лаурі змила кількатонні закопані труби як тріски, частину з них розбито (на фото).

Пошкодження зазнали 3,5 км дорожнього полотна – повідомляє прес-служба Чернівецького ОУЛМГ.

Загальна сума збитків по лісових дорогах Сторожинецького лісгоспу становить близько 400 тис. грн.

«Усю техніку лісгоспу направили на відновлення транспортної мережі», – розповідає головний інженер Сторожинецького лісгоспу Володимир Зіновійович Сеник.

До деяких місць руйнування лісових мостів і доріг досі неможливо проїхати, що утруднює відновлювальні роботи. Малий Сірет, розбурханий повінню, забрав частину гравійної об’їзної дороги довкола селища Банилова-Підгірного, що проходила близько берега річки.

У Гільчанське лісництво вчасно, ще до злив, заїхав екскаватор прокладати на лісосіках волока.  «Перекинули його на дорожні роботи. За кілька днів мости у нашому лісництві будуть відновлені», – каже лісничий Гільчанського лісництва Роман Георгійович Морараш.

Нинішня стихійна повінь стала випробовуванням для раніше збудованих у Лаурському лісництві капітальних мостів довжиною більше 10 м із залізничних платформ з дерев’яним настилом. Підняті на висоту у 3 метри з двометровими прольотами, вони дозволяють великій воді пройти вільно, не завдаючи руйнувань.

«Торік у Гільчанському лісництві зробили міст на габіонах. Він також себе прекрасно зарекомендував. Будемо будувати такі мости й надалі», – зазначає Володимир Зіновійович Сеник.

 

 

 

peredplata