ПАТ «Чернівцігаз» вимушено припинити продаж скрапленого газу населенню Буковини

Газорозподільна компанія краю забезпечувала скрапленим газом 63,8 тисячі буковинців в негазифікованих населених пунктах Чернівецької області. Неврегульованість питання проведення аукціонів та збитковість діяльності з реалізації скрапленого газу, призвели до того, що компанія змушена припинити його продаж. Через це проблему, ситуація забезпечення паливом для таких споживачів значно ускладнюється.

Майже 64 тисячі буковинців використовують скраплений газ для комунально-побутових потреб, в тому числі для приготування їжі. Здебільшого це мешканці сіл Герцаївського, Глибоцького, Кіцманського та Кельменецького районів Чернівецької області.

Донедавна потребу населення в скрапленому газі забезпечувало ПАТ «Чернівцігаз» попри збитковість цієї діяльності протягом багатьох років. Адже здійснення господарської діяльності з реалізації скрапленого газу населенню потребує значних фінансових витрат, пов’язаних із залученням кваліфікованого персоналу та використанням спеціалізованого обладнання для транспортування газу, його зберігання, заправки, обслуговування балонів та безпосередньо доставка до споживача власним транспортом.

Відтак, через відсутність фінансових ресурсів та можливості утримання виробничих потужностей, товариство було вимушене ліквідувати відповідні структурні підрозділи та скоротити персонал.

При цьому, нестабільності ситуації додала й відсутність спеціалізованих аукціонів з продажу скрапленого газу. Відповідно постанови Кабінету Міністрів України «Про організацію та проведення біржових аукціонів з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу» №570, такі аукціони мали б проходити щомісяця згідно затверджених аукціонним комітетом графіків. Однак, протягом лютого та березня поточного року, з невідомих причин, аукціони так і не відбулися. Відповідно, товариство не мало можливості здійснити закупівлю необхідних об’ємів скрапленого газу.

«Відсутність щомісячного графіка проведення аукціону, як наслідок, відсутність чіткого планування діяльності товариства по закупівлі та продажу скрапленого газу для потреб населення, а також понесення товариством постійних витрат,- спричинили збитковість цього виду діяльності, що не може відповідно до чинних норм фінансуватися за рахунок тарифу на розподіл природного газу, – зазначив Голова правління ПАТ «Чернівцігаз» Віктор Горда.

Ситуація, що склалась криє в собі суттєві ризики, що нестимуть загрозу життю та здоров’ю споживачів. Адже зараз вони вимушені самостійно вирішувати проблему забезпечення скрапленим газом своїх домогосподарств. Як правило, населення закуповує таке паливо на автомобільних газозаправних станціях, що категорично заборонено чинними нормативними документами та може призвести до виникнення нещасних випадків.

 

peredplata