Недосяжна довідка

«У територіальному КЖРЕПі №14 (вул. Чапаєва, 43) минулої суботи мені не видали довідку про склад сім’ї та реєстрацію за місцем проживання, оскільки я мала заборгованість за компослуги у сумі 248 гривень, — крик душі чернівчанки Галини Г. – Начальник Єлизавета Збаранська просто не підписала документ. Довідка потрібна була дуже терміново у зв’язку з сімейними обставинами, тому я намагалася пояснити, що заплачу пізніше, але керівниця КЖРЕПу й слухати не захотіла… До того ж, сума заборгованості була «записана» на бланку, хоч це суперечить правилам ведення ділової документації… І що має до моєї заборгованості хтось, окрім КЖРЕП 14 та мене особисто? Намагаючись пояснити неправомірність такого вчинку начальника підприємства та сподіваючись на допомогу, у відчаї зателефонувала на «гарячу лінію» міської ради. Чергова, котра відмовилася назватися, підтримала не мене, а керівника КЖРЕПу, — мовляв, усе правильно. Тоді я зі сльозами на очах прийшла додому, про все розповіла старенькому батькові, котрий якраз перебував у мене. Він допомагав, як міг, нашій родині останнім часом вирішувати проблеми зі сплати комунальних платежів. А зазначена заборгованість виникла у нас внаслідок певних сімейних обставин, до того ж, батько нещодавно змушений був лікуватися у кардіодиспансері, що потягло за собою чималі витрати. Невже це така велика сума, щоб створювати людині проблеми? У результаті такого розвитку подій батько перехвилювався, йому стало зле, а викликана «Швидка допомога» не встигла доправити його до лікарні… Я втратила найдорожчу людину. То невже підпис на довідці вартує цього?…»

Начальник КЖРЕП №14 Єлизавета Збаранська:
— Усе було зовсім не так, як каже у своєму зверненні пані Галина. Вона зайшла до кабінету, а я запитала, з якої причини виникла заборгованість. Жінка була дуже схвильована та одразу ж заявила, що я не маю права про це запитувати, схопила зі столу не підписану довідку та вийшла у коридор телефонувати до міської ради. Більше вона до кабінету не заходила. А як бути мені, керівнику, коли наразі заборгованість по підприємству становить 1 млн. 100 грн. і мене за це також не хвалять? Ті ж канцтовари також грошей вартують. Я ж розглядаю кожен випадок індивідуально. Та хіба догодиш людям? Однак чомусь мешканці, не задоволені роботою комунальних підприємств, не поспішають створювати ОСББ.
Алік Ротар, начальник виробничо-технічного відділу управління житлового господарства департаменту ЖКГ Чернівецької міської ради:
— Звісно, якщо все насправді відбувалося так, як пояснила чернівчанка, то дії керівника КЖРЕПу №14 неправомірні. Це не та сума, через котру варто саме так чинити. Всім відомо, у яких «статках» живуть нині пересічні буковинці. Отож написала б людина розписку, що погасить заборгованість, і справі кінець. А звертатися з цього приводу варто до районної у Чернівцях ради.
Від редакції. Видача довідок лише за умови погашених боргів за комунальні послуги є незаконним діянням КЖРЕПів. Вони зобов’язані видавати довідки про склад сім’ї за першою ж вимогою. Якщо ці підприємства мають до споживача якісь претензії, то це повинно вирішуватися в суді, а не шляхом шантажу та невидачі довідок.
До того ж, згідно із ЗУ «Про житлово-комунальні послуги», постановою Кабміну №529 від 20. 06. 2009 р. та іншими державними документами, видача такої довідки не є житлово-комунальною послугою. Саме тому «жеки» не мають права вимагати за неї гроші. Тому у випадках відмови у видачі довідки про місцепроживання та склад сім’ї слід скаржитися до прокуратури. Сподіваємося, припису прокурора вистачить, аби керівник підприємства видав документ.

peredplata