Депутати здали книгарні, аптеки та родовища

Депутати здали книгарні, аптеки та родовища31 травня депутатська більшість на пленарному засіданні чергової сесії Чернівецької обласної ради проігнорувала думку громади та опозиціонерів. Вона таки реорганізувала книгарні. Таким чином майже місячна боротьба буковинської громади за книгарні в Чернівцях зазнала поразки. Ні депутатські запити з Києва, ні протести громадськості, ні заяви інтелігентів на владу не вплинули. 31 травня усі питання, які були в порядку денному або вносились з голосу від партії влади та її поплічників, підтримувались. Питання, ба навіть поправки, що надходили від депутатів від опозиційних сил, категорично більшістю відмітались. Свободівці, до прикладу, запропонували включити до порядку денного проект рішення про висловлення недовіри голові ОДА Михайлу Папієву, але марно. Так само як і фронтовики безрезультатно пропонували виключити з порядку денного питання щодо книгарень.

Борисов з другої спроби отримав буковинські надра

І от, у такій атмосфері су-цільного «одобрямсу», на ура і з оплесками пройшло голосування за реорганізацію аптек, книгарень, надання дозволів київським фірмам на користування нашими надрами. В тому числі, рада дала дозвіл на користування надрами у Вижницькому районі (Петровецька площа) компанії Юрія Борисова «Укргазвидобування» (компанію пов’язують з олігархом та мільярдером Фірташем).

Нагадаємо, на минулій сесії 20 березня депутати голосування з цього питання провалили, що дуже розізлило губернатора Папієва. Самого ж уродженця Чернівців Борисова називають «смотрящим» за Буковиною. Також відомо, що пропіарену другу гілку газогону, збудовану за кошти «Укргазвидобування», депутати Чернівецької міської ради передали на баланс і обслуговування ПАТ «Чернівцігаз», яку теж пов’язують з Фірташем.

Не дивно, що запитання депутатів від опозиції щодо внеску цієї компанії в соціально-економічний розвиток Вижниччини залишилось без відповіді. Хіба що в самому проекті рішення міститься лише пропозиція Державній службі геології та надр України передбачити в особливих умовах спеціальних дозволів обов’язкове укладання переможцем аукціону угод про співпрацю у соціально-економічному розвитку населених пунктів за місцем розташування родовища з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування. Однак, якщо іншим фірмам такий дозвіл ра-ніше надавався за умови щорічного вкладу (із зазначенням суми) в розвиток краю, то тепер чомусь обмежуються тільки пропозиціями. Зокрема, в 2011 році Чернівецька облрада надала ТОВ «Парі» дозвіл на користування надрами на тій ж таки Вижниччині, але товариство обіцяло для потреб громади на соціальний розвиток виділяти 150 тисяч гривень щорічно.

Книгарням прийшов «галиць»

Та найбільше присутні в залі сесійних засідань очікували голосування питання щодо реорганізації обласних комунальних підприємств книжкової торгівлі. І з 89 нібито присутніх «за» проголосувало 63 депутати, проти – 10, утрималось двоє і 14 не голосували. Мотивували рішення результатами аудиту, здійсненого буцімто Буковинським державним фінансово-економічним університетом. Відповідно до нього, книгарні перебувають в передбанкрутному стані, у той час як їх керівники, за словами першого заступника голови ОДА Георгія Галиця, «шикують і збагачуються», а їхні діти, бачте, живуть за кордоном. Правда, як нам вдалось довідатись, в Чернівецькій обласній раді результатів такого аудиту немає. Бо облрада замовляла аудит в аудиторській фірмі «Вест-аудит», а не в БДФЕУ. А в ОДА ж кажуть, що замовленням аудиту займалась облрада і в неї треба про нього питати. Тобто, з усього вищевикладеного виходить, що в природі як такого аудиту БДФЕУ не існує. Є аудит приватної фірми.

Однак, незважаючи ні на що, книгарні реорганізують, їх керівників, скоріш за все, звільнять, а приміщення… Записали, правда, що приміщення книгарень заборонено відчужувати. Однак вони перебувають у комунальній власності міста, і то вже не парафія обласних депутатів. І те, як не відчужують приміщення, ми вже бачимо на прикладах колишніх книгарень, де тепер розмістилися бутіки з взуттям та шматтям. Те саме стосується і аптек, які теж непомітно реорганізували. І приміщення однієї з колишніх аптек у Чернівцях вже перетворили на ресторан. Тому доля книгарень перебуває під великою загрозою.

До речі, Галиць на своїй сторінці в соціальних мережах написав, що ті депутати, які не голосували за реорганізацію книгарень, виступили «проти збереження та розширення мережі книготоргівлі у Чернівецькій області», а ті, хто не голосував за надання дозволу на користування надрами, «виступили проти зміцнення української економічної безпеки і енергетичної незалежності держави». Злим і не тихим словом згадав пан Галиць і депутата, котрий голосував проти реорганізації книгарень, онука відомого буковинського письменника Михайла Павлюка (правда, потім ці слова стер). Згадав і ще одного онука буковинського письменника — Максима Бурбака, котрий не голосував за реорганізацію. Та не визріла у Галиця думка, що, вочевидь, саме ці люди мали вагомі причини для такого голосування. Не зріють такі думки у його голові. Бо все, що не «за», то проти Буковини. І тільки вони, партія регіонів, знають, як треба. Байдуже, що на більш як 300 об’єктах, що перебувають у комунальній власності громади Буковини, рада та ОДА не може навести бодай показового ладу. А тут за таке тонке та крихке питання взялись. І пройшлись по ньому своїм бюрократичним бульдозером. Нікого не чуючи, нічого не бачачи навкруги.

Влада б’є себе в груди, що боятися нема чого, що вони все покращать, збільшать і примножать буквально за півроку. І гроші, вперше з 90-х років, на книгарні знайшлись – і на статутний фонд новоствореного підприємства «Буковинська книга», і на безповоротну позику в 200 тисяч гривень. Зокрема, Михайло Папієв сказав наступне: «Протягом наступного року на території області буде 20 книжкових магазинів. У кожному районному центрі буде створено філію новоствореного обласного комунального підприємства «Буковинська книга». І в жовтні я особисто прозвітую на сесії обласної ради перед громадськістю та доведу, що ситуація із книгарнями тільки покращиться. Це я обіцяю».
Ми ж обіцяємо перевірити обіцянки губернатора, які він почасти ой, як не виконує.

Надія ВІРНА

P.S. Після чергової сесії обласної ради виникає логічне запитання – якщо питання опозиції ігноруються (навіть до порядку денного не вносяться), то навіщо й сесії ті скликати. Голова обласної ради регіонал Гайничеру (та й секретар міської Михайлішин, бо там все так само відбувається) може скликати своїх однопартійців в офісі партії регіонів і там проводити всі засідання. Бо демократія передбачає не тільки формальне існування опозиції, а й реальні та дієві механізми її впливу на ситуацію в краї.

peredplata