В Чернівецькій області після монетизації зросла заборгованість за газ

На 1 квітня 2019 року борг споживачів газу Чернівецької області сягнув 701,9 млн гривень. Це у 1,8 раза більше, ніж минулого року. Наразі майже 40% субсидіантів не розрахувались за газ.

Серед клієнтів «ЧЕРНІВЦІГАЗ ЗБУТ» кількість боржників-субсидіантів станом на 1 березня 2019 р. становила 34 815 осіб, а станом на 1 квітня 2019 р. збільшилась до 37 162 осіб. Ще один факт: кількість субсидіантів, які мали переплату станом на 1 березня 2019 р. становила 17 462 осіб, а станом на 1 квітня 2019 р – 15 115 осіб, тобто зменшення становить 13,5%.

«Проведений нами аналіз оплат субсидіантів за спожитий газ показує, що 59,8% субсидіантів, які отримали державну допомогу грошовими коштами, провели розрахунки в повному обсязі. І близько 40% субсидіантів не розрахувались за блакитне паливо, а використали кошти фактично на інші потреби. Це значною мірою вплинуло на зростання неплатежів», – зауважив директор «Чернівцігаз Збуту» Володимир Ляшенко.

Необхідно зауважити, що відповідно до положень наведеного вище законодавства, наявність простроченої заборгованості лише за один місяць позбавить споживачів подальшого отримання державної допомоги.

Також, якщо станом на 01 травня (в період коли відбувається перепризначення населенню субсидій на новий строк) у відповідного домогосподарства буде існувати заборгованість, органи соцзахисту не будуть призначати державну допомогу.

Наразі субсидіантам, які отримують монетизовану субсидію, необхідно сплачувати повністю всю суму, зазначену в рахунку за газ. Крім того, оплату необхідно здійснювати впродовж 5 днів після отримання платіжки, при користуванні або книжкою – до 10 числа місяця, наступного за місяцем постачання та не допускати заборгованості.

peredplata