Присутність семимісячної дитини – обов’язкова?

«У ВГІРФО Шевченківського РВ УМВС України в Чернівецькій області мені не захотіли вписати дитину у закордонний паспорт, мотивуючи це відсутністю самої дитини. Ніякі переконання про те, що донечка ще дуже маленька (їй всього 7 місяців) і мені не хочеться разом з нею добиратися до цієї служби через все місто, аби не зашкодити здоров’ю, на працівників не подіяли, – крик душі чернівчанки Ірини Б. – Разом з тим, жодної інформації про це на інформаційному стенді я тут не побачила, як і не почула обґрунтоване, фахове пояснення підстави, через яку мені відмовились вписати малолітню дитину у закордонний паспорт без її присутності, але з необхідним пакетом документів. Допоможіть з’ясувати, чи правомірними є дії працівників ВГІРФО. Якщо так, то хочеться знати, які саме чинні нормативні документи це обумовлюють».

У Державній міграційній службі Чернівецької області нам пояснили, що для вписання дитини у закордонний паспорт необхідно приготувати такі документи:
-закордонний паспорт;
– свідоцтво про народження дитини та його ксерокопію. При цьому написати офіційне звернення до керівника територіальної міграційної служби та сплатити державне мито. Якщо дитині виповнилося 5 років, необхідно ще 3 фотокартки розміром 3,5 на 4,5см.
У інструкції «Як вписати дитину у закордонний паспорт» немає норми про обов’язковість присутності при цьому дитини. Якщо ж прізвища дитини та її батьків не збігаються, необхідно приготувати копію свідоцтва про шлюб. Обов’язково має бути штамп про громадянство дитини (проставляється на свідоцтві про народження). У випадку, якщо громадянство не встановлено, необхідно звернутися до відділу міграційної служби за місцем проживання із внутрішніми паспортами обох батьків, свідоцтвом про народження та його копією, заявою на встановлення громадянства.
Як правило, дані про дитину вносяться впродовж трьох робочих днів.
Підготувала Наталія БРЯНСЬКА

peredplata