Мешканці будинку по вулиці Руській у Чернівцях вже 10 років потерпають від крислатого ясену

Житловому будинку № 7 по вулиці Руській та його мешканцям дедалі більше шкоди наносить крислатий ясен. Місцева влада ігнорує численні прохання про його спилювання. 

Люди потерпають від старого дерева. Останньою краплею стало падіння величезної сухої гілки на автомобіль в ніч на 8 травня.

З квітня 2008 року мешканка Ганна Рябко почала написати про необхідність здійснення запобіжних заходів для збереження цілісності будівлі. Справа в тому, що розкидисте гілля перекривало доступ світла у двір та квартири. Через це як зовні, так і зсередини будівлі ставало вогко і з’явилася  чорна пліснява.

Окрім цього ринви, що мали би відводити дощову воду, були забиті листям, насінням та гіллям з дерева. В негоду вода переливалась через краї ринв і потрапляла на стіни. За таких умов фасад будинку руйнувався.

Спори чорної плісняви та уламки стін, що час від часу падають на землю, створюють небезпеку людям. Тому  мешканці бажають позбутися ясеня-руйнівника.

Раніше виконавчий комітет Чернівецької міської ради прийняв рішення: очистити ринви та обрізати частину гілок, що руйнували дах будинку.

Але з 2013 року ситуація повторилася. Знову засмічена ринва, знову руйнується фасад… В листопаді ринви знову очистили. Але справи в будинку погіршились до літа. Вже в липні управлінням ЖКГ знову очистило ринви, що дало тільки тимчасовий результат. Нарешті в грудні було обіцяно знесення аварійного дерева.

Здавалося б, ситуація налагодилась. Рішення прийнято. Кошти виділено.  Проте обіцяні в грудні роботи не проведено і ні звернення до тодішнього начальника ЖРЕПу, ні прохання до голови міської ради не принесли жодних результатів. В 2015 році було вирішено  не чіпати дерево і лишень в черговий раз підрізати гілки.

Наразі дерево продовжує тривожити око мешканців. Марія Житарюк остерігається падіння дерева на будинок, адже воно й справді перехиляється в один бік. Вражає коріння, що проросло просто під фундаментом будівлі. Стіни тепер руйнуються не лише від води, а й від тиску величезних коренів, що вже навідались в гості до підвалу та просто до квартири однієї з мешканок на першому поверсі. Підлога у квартирі таі асфальтове покриття в дворі починають «йти хвилями».

У 2018 році до начальника «Єврокомбуду» Сізова М. С. звернулись із заявою мешканці, але результату це не дало.

То до кого ще доведеться звернутися жителям, щоб таки отримати допомогу? Адже мова не лише про збереження унікальної частини старого міста, а й про безпеку людей.

У ніч з 7 на 8 травня, під час сильного вітру з дерева зірвалася велика суха гілка, яка впала на автомобіль. Власник автівки постраждав від сухого гілля вже вдруге. Минулого разу, за словами Ганни Рябко, в машини відбило дзеркало. Тепер розбите авто. Щастя, що в салоні у той час не було людей.

Сподіваємося, що  влада зможе убезпечити жителів.  З між догниваючим деревом і мешканцями вибере інтереси людей.

Валерія Пержун,

студентка ІІ курсу кафедри журналістики ЧНУ ім.. Ю. Федьковича

 

peredplata