Як переоформити на себе пенсію померлого чоловіка?

«Нещодавно помер мій чоловік, учасник Великої Вітчизняної війни. Його пенсія була значно вищою, ніж отримую я, його вдова. Чи можу переоформити на себе пенсію померлого чоловіка?
Олена Онищенко, 89 років,
м. Чернівці»

Заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Наталія Мала пояснює:
– Згідно зі ст.. 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні, за наявності у годувальника на день смерті страхового стажу, який був би необхідний йому для призначення пенсії по 3 групі інвалідності, а у разі смерті пенсіонера або осіб, зазначених у ч.2 ст. 32 вказаного Закону, – незалежно від тривалості страхового стажу. До непрацездатних членів сім’ї відноситься, зокрема, дружина, якщо вона є інвалідом або досягла пенсійного віку.

До заяви про призначення пенсії у зв’язку із втратою годувальника за померлого чоловіка слід надати: паспорт, документи про місце проживання, довідку про склад сім’ї померлого годувальника та копії документів, що засвідчують родинні стосунки члена сім’ї з померлим годувальником; свідоцтво РАЦСу про смерть годувальника; документи про вік померлого годувальника сім’ї при відсутності таких даних у свідоцтві про смерть; документи про стаж померлого годувальника; довідку про заробітну плату за будь – які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 01. 07. 2000 ( за умови підтвердження довідки первинними документами); довідку з місця проживання ; довідку податкової адміністрації про присвоєння ідентифікаційного номера померлому годувальнику ( подається, якщо особа, що звернулася із заявою про призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника, має такий документ).

– Пенсія у зв’язку з втратою годувальника на одного непрацездатного члена сім’ї призначається у розмірі 50% пенсії за віком померлого годувальника. Мінімальний розмір пенсії у зв’язку з втратою годувальника на одного непрацездатного члена сім’ї складає 100% прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян.
Наталія БРЯНСЬКА

peredplata