В буковинському Хрещатику три тижні люди сиділи без води

В буковинському Хрещатику три тижні люди сиділи без води«В селі Хрещатик Заставнівського району вже третій тиждень немає води». Така інформація до нас надійшла від місцевих мешканців. В той самий час, переконують вони, для підприємства екс-голови району засудженого Михайла Бойчука, вода поступає (підприємство займається виробництвом та розливом газованих напоїв) і саме надмірний ним забір води призводить до перебоїв з водопостачанням села.

– Моя тітка живе у верхній частині села Хрещатик, і коли я до неї прийшов, вона сказала, що є перебої з водопостачанням, – розповідає місцевий мешканець Віктор Горюк. – Я наносив їй води від себе, бо живу у низині. Вода в мене була. Багато мешканців ходили до своїх сусідів, що нижче живуть, і носили воду. Так, у верхніх хатах води не було взагалі три тижні, а в тих, що нижче, – по 5–6 днів. Були будинки, де вода з’являлась тільки вночі.

Страх говорити, жалітися у мешканців Заставнівщини, особливо в селі Хрещатик, можемо спостерігати вже неодноразово. Вони й досі бояться (небезпідставно?) Бойчука та його методів роботи з неугодними. Адже щодо проблем з водопостачанням мешканці села почали жалітися тільки минулої суботи.

Як нам розповіли в Заставнівській райдержадміністрації, 7 липня до адміністрації звернувся мешканець села з проблемою, що у господарствах, розташованих у верхній частині Хрещатика, немає води. Перший заступник голови Заставнівської РДА Ярослав Олексюк одразу виїхав на місце. З’ясувалось, що вода в село за показниками лічильника надходить в повному обсязі. В нижній частині села вода поступала нормально, але до верхніх не доходила. Є кілька варіантів, чому вода не доходила до верхньої частини за версією РДА. Один з них – це те, що мешканці низовини надмірно використовували воду для поливання городів. Також великі об’єми використання води зафіксовані під час хресної ходи, що пролягала через село. Можливий також витік. В будь-якому випадку проблеми з водопостачанням не пов’язані з роботою підприємства, що розташоване поруч, переконують в адміністрації. Адже до нього вода надходить по іншій трубі. Наразі водопостачання в населений пункт відновлено. Ситуація перебуває на постійному контролі.

Однак мешканці переконані, що нестача води пов’язана з діяльністю підприємства Бойчука і вимагають від влади провести ретельну перевірку розподілу води з резервуара, з якого воду отримує село.

Про проблеми з водопостачанням в селі говорив і народний депутат Геннадій Москаль. Він виїхав на місце, де зустрівся з головою сільради. Саме її депутат звинуватив у гальмуванні вирішення проблеми з відсутністю безперебійного водопостачання в село. Під його тиском та написала заяву про складання повноважень. Правда, позбавити голову сільради повноважень може лишень сесія тієї ради. Нардеп направив також депутатське звернення Азарову з проханням створити комісію з представників мінекології, МНС, міністерства охорони здоров’я та міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України, яка б вивчила питання на місці й подала пропозиції з вирішення проблеми та безперебійного забезпечення селян водою.

Тим часом сумнозвісний Михайло Бойчук в той же день (9 липня), коли Геннадій Москаль спілкувався з буковинськими журналістами, на противагу тому провів свою прес-конференцію. Там він заявив, що вода в Хрещатику є і очолюване ним підприємство має роздільне з селом водопостачання.
Нагадаємо також, що один з мешканців села заявив, що чув постріли поблизу заводу Бойчука і бачив автівку екс-очільника району. Кажуть, що так Бойчук відлякував дітей, аби ті не випасали корів поблизу його підприємства. Всі звинувачення Бойчук відкидає і обіцяє позиватися до суду на, за його словами, наклепників. В повідомленні ж сектора зв’язків з громадськістю УМВС України в Чернівецькій області йдеться, що працівниками міліції Заставнівського райвідділу були опитані мешканці, які проживають в районі заводу, працівники заводу та діти, які випасають худобу в селі, а також їхні батьки. І деякі мешканці села Хрещатик чули звуки, схожі на стрільбу, але факт здійснення пострілів Михайлом Бойчуком або іншими особами ніхто не підтвердив.
Надія ВІРНА

P.S. Прокурор Чернівецької області Петро Коваль, коментуючи умовний вирок Бойчуку за побиття рибалок, сказав, що реальна міра покарання для екс-голови Заставнівської РДА на Буковині Михайла Бойчука, його брата і зятя, які побили рибалок, – 4 роки позбавлення волі кожному, а народний депутат Геннадій Москаль направив генпрокурору депутатське звернення з проханням підготувати процесуальний документ про перегляд вироку райсуду відносно екс-голови Заставнівської райдержадмністрації Бойчука.

peredplata