«Хочу отримати паспорт за законом!»

«Хочу отримати паспорт за законом!»«Мені відмовили у терміновому виготовленні закордонного паспорта, — крик душі чернівчанина Дмитра Івановича. – Я звернувся до секретаря у приймальній начальника Державної міграційної служби області, що по вулиці Шептицького, та пояснив мету свого візиту до цієї служби. Отримав відповідь, що потрібен паспорт громадянина України, ксерокопія довідки про присвоєння ідентифікаційного номера та особиста заява. Пакет документів, відстоявши у черзі, заніс до вказаного кабінету, а там відповіли, що заяву не підписують, бо, мовляв, дуже перевантажені роботою і хіба що мені потрібно мати надто особливий привід на виготовлення термінового документа. Від відвідувачів я дізнався, що коли заплатити додатково матеріальну допомогу у розмірі 1000 гривень, то отримаю паспорт впродовж 10 днів. Хоча, згідно із діючим законодавством, як мені відомо, вартість паспорта становить 784 грн. 30 коп. А чому я маю платити більше, та ще й на 1000 гривень?»

Перший заступник начальника Державної міграційної служби України у Чернівецькій області, начальник відділу паспортної роботи, громадянства та реєстрації фізичних осіб Віктор Власович Стадлер повідомив, що служба у своїй роботі керується постановою Кабінету міністрів України №231 від 31 березня 1995 року зі змінами від 03.04.97 р., 27.12.2001 р., 04.09.2003 р., 24.03. 2004 р., 27.04.2006р.

Заява про оформлення паспорта розглядається протягом не більше трьох місяців з дня подання документів (дострокове – до 10 робочих днів – оформлення паспорта/проїзного документа здійснюється за заявами громадян), а якщо поїздка пов’язана з терміновим лікуванням від’їжджаючого, від’їздом особи, яка супроводжує тяжкохворого, чи смертю родича, який проживав за кордоном, — протягом трьох робочих днів. Підставою для термінового розгляду заяв щодо оформлення паспорта є: листи МОЗ України, обласних управлінь охорони здоров’я про необхідність термінової поїздки за кордон на лікування; надіслане з-за кордону, у тому числі дипломатичними представництвами чи консульськими установами України повідомлення, що підтверджує факт смерті родича, засвідчене компетентним органом відповідної держави. Зазначені документи для термінового розгляду заяви беруться до уваги протягом 15 днів від дати їх видачі (відправлення). За видачу або продовження строку дії паспорта справляється державне мито (консульський збір).

Отже, якщо вам потрібно отримати паспорт громадянина України для виїзду за кордон впродовж 10 робочих днів, ви маєте заплатити: державне мито – 340 грн. 00 коп., за бланк паспорта – 270 грн. 00 коп., послуги – 174 грн. 30 коп. До 30 робочих днів: державне мито – 170 грн. 00 коп., за бланк паспорта – 120 грн. 00 коп., послуги – 87 грн. 15 коп. Якщо вам потрібно вносити до паспорта дані про дитину, то термінова робота вартуватиме 37 гривень 26 копійок, не термінова – 18 гривень 63 копійки. Додаткова оплата за залишення діючого попереднього закордонного паспорта: держмито – 8 грн. 50 коп., послуги – 60 грн. 17 коп.

Документи виготовляються у Києві, а не у регіональних управліннях міграційної служби. До того ж, у період відпусток у ДМС реєструють вдвічі більше заяв на виготовлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон.
Наталія Брянська
Від редакції. Отже, вагомих підстав для термінового виготовлення закордонного паспорта у Дмитра Івановича не було.

peredplata