Чернівчани виступають проти забудови на мережах

Чернівчани виступають проти забудови на мережахДо редакції звернулись мешканці будинку №19, що по вулиці Південно-Кільцевій у Чернівцях. Вони нещодавно дізнались, що земельна ділянка, розташована біля їхньої дев’ятиповерхівки, продана Чернівецькою міською радою і незабаром там височітиме нова споруда комерційного призначення.

«Ми категорично проти цього будівництва, — йдеться у зверненні близько 60-ти мешканців. — Нашому будинку 29 років, капремонт мереж не здійснювався, у підвалі постійно течуть труби. Окрім того, у першому під’їзді (впритул до якого й планують будувати приміщення) у лівому крилі трикімнатних квартир з дев’ятого по перший поверх є велика тріщина невідомого походження. На останніх зборах мешканців 6 липня ПП «Санітарія» обіцяло встановити маячки, але досі нічого не зроблено. А на території проданої ділянки в 0, 05 га прокладені мережі теплотраси, телефонного зв’язку, нові мережі Обленерго».

Варто також зауважити, що на тому клаптику землі ростуть багаторічні дерева, які вбирають пил, що поширюється з розташованої поблизу дороги.
Мешканці вважають, що краще би міська влада облаштувала на тому місці дитячий майданчик для малечі з сусідніх будинків.

Тим не менше, кілька днів тому на зазначеній земельній ділянці бачили представників забудовника. Потім приходили ще якісь невідомі особи. Люди не знають, що ж насправді відбувається поблизу їхніх помешкань. Вони не мають певності, що за день-два під їхніми вікнами не з’явиться спеціальна будівельна техніка. А такого сусідства, яке, переконані мешканці, пошкодить або й зруйнує їхній будинок, не бажають. Адже якщо таке трапиться, забудовник не придбає за свої кошти нові квартири для постраждалих і не прокладе нову тепломережу.

Спершу ми звернулись до департаменту житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради, але там одразу відповіли, що це питання не належить до їхньої компетенції. І скерували нас до інших департаментів.

У департаменті містобудівного комплексу та земельних відносин ми дізнались, що зазначена земельна ділянка продана юридичній особі (назвати її в департаменті відмовились) ще 22 жовтня 2008 року.

У ПП «Санітарія» ж розповідають, що документи про продаж ділянки отримали в 2011 році. Їм відомо, що там планують збудувати торговельний комплекс з офісними приміщеннями. Стосовно ж розміщених під землею комунікацій, то в житлово-комунальному підприємстві кажуть, що почасти транзитні траси проходять під самими будинками. Щодо нарікань мешканців на стан багатоповерхівки (зокрема, на тріщину в стіні), то в ПП «Санітарія» переконують, що плити перебувають у задовільному стані. А незначні тріщини по стиках — то тріскає штукатурка. І ще кажуть, що від мешканців жодних письмових заяв чи скарг з цього питання до них не надходило.

В управлінні житлового господарства Шевченківської районної ради нам повідомили, що відповідальність за будь-які пошкодження будинку, якщо такі виникнуть в разі нового будівництва, несуть проектанти та ліцензовані проектні організації. Адже виготовлення проектної документації для будівництва вимагає ґрунтовної роботи та експертиз.

Що ж стосується стану самого будинку, який викликає занепокоєння у його мешканців, то вони мають письмово звернутися до ради. Там функціонує комісія з перевірки та визначення технічного стану будівель і споруд. Тоді комісія зможе встановити маячки на тріщини для відслідковування та контролю. Коли буде потрібно, долучаться спеціалісти з проектного інституту тощо.

На жаль, у районної ради, в разі підтвердження небезпеки такого будівництва, немає повноважень його зупинити чи призупинити. Вони тільки можуть звернутися до міської ради з відповідним проханням.

Наразі ж мешканці 19-го будинку по вулиці Південно-Кільцевій вже звернулись до секретаря Чернівецької міської ради Віталія Михайлішина, аби він вирішив це питання і заборонив будівництво поблизу їхнього будинку.

Про розвиток подій ми повідомимо в наступних числах «Часу».

Надія ВІРНА

peredplata