«Мене поховали заживо…»

«Чекала разом зі своїми односельчанками на присвоєння звання «Мати-героїня», починаючи з 2008 року, коли всі необхідні документи здала до сільської ради, а через роки з’ясувалося, що я… померла. Отож досі ні звання не отримала, ні винагороди від держави, — крик душі мешканки с. Борівці Кіцманського району Анастасії Іванівни Бужак, 1947 року народження. – Не знаю, чому мені так не щастить – самотужки виховала п’ятьох дітей, пережила похорони 28-літнього сина, 38 років дуже тяжко працювала у колгоспі дояркою, заробляючи дітям на шмат хліба, і раптом, ні з того – ні з сього, – померла? Усі жінки, котрі подавали документи разом зі мною, вже отримали і нагороди, і гроші. Що мені тепер робити? Звертаюся до сільської ради – там кажуть, що зробили все від них залежне і не знають, що ж з документами, бо вони, мовляв, відправлені до Чернівців до нагородного відділу Департаменту освіти, науки, молоді та спорту Чернівецької ОДА. Звертаюся до цього департаменту – там безсовісно заявляють, що я померла, тому яке може бути звання і які гроші… Допоможіть отримати і мені заслужене звання, посприяйте відновленню документів, які мною подавалися з цього приводу!»

Спеціаліст Департаменту освіти, науки, молоді та спорту Чернівецької ОДА Христина Володимирівна:
— Справді, вийшло так, що ми помилково подали дані про те, що людина померла, бо переплутали з таким самим прізвищем жінки з села Кисилева цього ж району. Помилку виправляємо, і на цей момент дані Анастасії Іванівни Бужак уже надіслані до Адміністрації президента України та внесені до проекту наступного Указу на присвоєння звання «Мати-героїня». Стосовно того, що документи вона здала у 2008 році, це не відповідає дійсності, бо ми отримали їх з сільської ради Борівців лише 25 лютого 2011 року. І ще далеко не всі жінки отримали це почесне звання, бо багато документів ми досить часто повертаємо на дооформлення… Часто у цьому винні працівники сільських рад на місцях, котрі не хочуть врешті навчитися оформляти їх належним чином, хоча усі мають затверджений перелік необхідних документів та зразок нагородного листа. Однак окремі з них досі пишуть у графі «заслуги» лише прізвище, ім’я, по батькові та рік народження дитини. Тому й виходить, що пакети документів одних жінок швидко проходять необхідні структури та потрапляють до Адміністрації Президента, інші доводиться відправляти на дооформлення. Стосовно того, коли саме ця жінка отримає звання, поки що сказати не можу. Як правило, Указ буває приурочений до певної визначної дати. Останній вийшов 1 жовтня, і, згідно з ним, звання та нагороди отримали 10 тисяч буковинських матерів.
Наталія Брянська
Від редакції. Сподіваємося, що мешканка с. Борівці Анастасія Бужак й справді отримає почесне звання «Мати-героїня» вже найближчим часом, а працівники Департаменту ос-віти, науки, молоді та спорту ОДА попросять у неї вибачення за допущену жорстоку помилку.

peredplata