Де шукати на Буковині долари

Де шукати на Буковині долари  Падіння української гривні – факт беззаперечний. Щоб це зрозуміти, не обов’язково бути вченим-економістом. Валютні резерви країни міліють. Економіка на ладан дихає. Українці хапаються за долар, аби хоч якось вберегти свої заощадження. А обіцяного Азаровим ще на початку осені стабільного курсу до березня 2013 року (8,2 грн. за долар) не було уже в жовтні. В листопаді ж долар сягає позначки 8,3-8,4 грн. А у валютників на Калинівському ринку купити долар можна і за 8,35, і за 8,5 грн.

Та на банківських табличках красується інший курс. Особливо дивує «Ощадбанк», де курс долара встановлено на рівні 8,11 грн. Ми намагались знайти у відділеннях «Ощадбанку» долари. В різний час, у різних відділеннях. Та цього зробити нам не вдалося. І на наші запитання, чи будуть взагалі долари у продажу та коли можна підійти, касири нічого конкретного відповісти не змогли. Хоча в центральному відділенні «Ощадбанку» нас запевнили, що долари в банку є. На наше зауваження, що ми ніяк на них натрапити не можемо, відповідь була проста: не в той час підходили. Бо доларів або вже не було, або ще не було. Адже у кожного відділення є ліміт для продажу, та й банки здійснюють багато операцій з валютою, окрім продажу. А взагалі у відділеннях «Ощадбанку» долари купити за курсом 8,11 грн. можна.

Та не ми одні не можемо знайти доларів у відділеннях «Ощадбанку». Як нам вдалось довідатись у відділі валютного контролю управління Національного банку України в Чернівецькій області, до них чи не щодня надходять скарги стосовно неможливості купити долари за встановленим курсом в «Ощадбанку». В управлінні кажуть, що банки продають валюту за умови її наявності. І надходить вона до відділень у невеликих обсягах.
У Нацбанку ж закликають українців у випадку безпідставної відмови банківськими установами в продажу іноземної валюти звертатися до них. Там подібні випадки відстежують. Отож, коли ви потрапили в таку ситуацію, телефонуйте на гарячу лінію НБУ — (044) 230-19-60 або управління НБУ в Чернівецькій області — (0372) 58-41-37.

В НБУ переконують, що за результатами перевірок до банків – порушників норм чинного законодавства України, в яких будуть виявлені факти безпідставної відмови в продажу валюти у разі її наявності, застосовуватимуться жорсткі заходи впливу – від штрафів до обмеження здійснення певних операцій.
До того всього, що купити валюту наразі проблемно, влада хоче ще й 15% податок ввести на продаж валюти та 1% відрахування до Пенсійного фонду. Вона навіть підготувала відповідний законопроект на розгляд парламенту. Хоче, щоб при купівлі 10 доларів за курсом 8, 35 грн. люди платили не 83,5 грн., а ще плюс 13 грн.

Та вже 20 листопада розгляд цього законопроекту, яким запроваджувався би податок на продаж готівкової валюти, верховна рада відклала. Та й експертне управління парламенту дійшло висновку, що ухвалення закону збільшить обсяг тіньових операцій на валютному ринку і зменшить довіру громадян до банківської системи країни.
Сподіваємось, раді нового скликання вистачить розуму не оподатковувати продаж валюти. І не замилювати очі українцям нереальним курсом.
Надія ВІРНА

peredplata