«Невістка перешкоджає бачитися з онукою…»

«У нашій родині так склалися обставини, що я не маю можливості бачитися з онукою, а син – з рідною донькою, бо його колишня дружина пос-тійно перешкоджає нам у цьому! – крик душі мешканки Оршівців Кіцманського району Ольги Данилівни Ключевської. — Син розлучений, і зараз його донечці, а моїй онуці Наталі Рожко – 14 років. Чи не з самого дня народження дитини ми змушені ходити судами та іншими інстанціями, щоб добитися права на участь у її вихованні. Дійшло до того, що мати навіть перевела Наталю навчатися до школи у сусідній Снятинський район Івано-Франківської області, аби лишень залишалося менше часу для ймовірних зустрічей. Ми ніяк не можемо зрозуміти, чому невістка не виконує рішення суду та органу опіки та піклування – а саме цими інстанціями після наших неодноразових звернень чітко визначено дні для спілкування з неповнолітньою онукою мені та з донечкою моєму синові… Мені дозволено бачитися з нею один раз на тиждень, у неділю, впродовж 8 годин у моєму господарстві за попередньою домовленістю та згодою дитини, а невістку судом зобов’язано не чинити перешкод синові у спілкуванні з донькою та її вихованні. Визначено також час та місце побачення з нею – чотири дні на місяць – дві суботи та дві неділі по 8 годин з відвідуванням місця проживання батька. Допоможіть мені та моєму синові не залишатись осторонь виховання рідної кровинки – ми цього не заслужили!»

У службі в справах дітей Кіцманської РДА погоджуються, що мати не має права чинити перешкоди батькові та бабусі у спілкуванні та вихованні неповнолітньої дитини. Якщо вона надалі не дотримуватиметься законних розпоряджень, фахівці радять залучати дільничного інспектора або ж знову звертатися до суду.

Виконавець ДВС Кіцманського районного управління юстиції Оксана Василівна Петрюк:
— Ми приходили додому до цієї жінки разом з сусідами-понятими, складали акт про те, що сама дитина не виявляє бажання спілкуватися зі своїм батьком та бабусею. Разом з тим, мати писала розписку, що насправді не перешкоджає спілкуванню доньки з родичами. Якщо ж перешкоди з її боку чиняться й надалі, а дівчинка має бажання підтримувати стосунки з рідними, розглянемо ще раз це питання, адже рішення суду мусить виконуватися. За потреби виїдемо за місцем проживання скаржників спільно з органом опіки та піклування – службою в справах дітей РДА — для остаточного з’ясування усіх обставин справи.

Від редакції. Чим закінчаться перемовини між працівниками ДВС Кіцманського районного управління юстиції, службою в справах дітей Кіцманської РДА та родиною неповнолітньої дівчинки з Оршівців, повідомимо читачів пізніше.
Наталія БРЯНСЬКА

peredplata