На Буковині у будинків-інтернатів забрали 120 тисяч

На Буковині у будинків-інтернатів забрали 120 тисячЩороку Чернівецька обласна рада проводить «Огляд-конкурс за краще утримання об’єктів нерухомої спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області». І щороку визначаються переможці, котрі отримують грошові премії. В 2012 році за перемогу давали 50 тисяч гривень, за друге місце – 40, за третє – 30 тисяч гривень. Але в 2012 році гроші як дали, так і забрали.

Ще влітку минулого року прес-служба Чернівецької обласної ради урочисто прозвітувала про результати такого огляду-конкурсу за 2011 рік. Переможців обирали серед установ охорони здоров’я, культури, соціального захисту. І от серед установ соціального захисту населення переможцями стали та, цитую, «отримали» грошові премії Магальський дитячий будинок-інтернат, Черешський та Хотинський психоневрологічні будинки-інтернати. Разом вони мали б отримати 120 тисяч гривень.

Усе, здавалось би, чудово, бо для місцевих будинків-інтернатів, де доглядають за немічними, хворими дітками та дорослими, кожна гривня дорога. А тут — солідна сума, на яку можна щось вагоме придбати, щось підрихтувати. Та чи дійшли до адресатів винагороди?

На Буковині у будинків-інтернатів забрали 120 тисячМи вирішили поцікавитися цим у обласної влади. І на свій інформаційний запит 29 березня отримали від Департаменту соціального захисту населення Чернівецької ОДА таку відповідь: «На виконання рішення… щодо надання винагород установам соціального захисту населення… Департаментом профінансовано: Магалянський дитячий будинок-інтернат отримав 50 тисяч гривень (розподіл коштів від 23 жовтня 2012 року), Черешський – 40 (розподіл коштів від 21 листопада 2012 року), а Хотинський — 30 тисяч гривень відповідно (розподіл коштів від 10 жовтня 2012 року)». Отже, департамент нас переконує, що все профінансовано.

Однак, як нам повідомив депутат Чернівецької обласної ради Михайло Павлюк, наразі рішення щодо визнання переможців огляду-конкурсу за 2011 рік серед установ соціального захисту населення залишається невиконаним.

— Така інформація (надана Департаментом, — Н.В.) не відповідає дійсності та вводить в оману журналістів і громадськість, — переконує Михайло Павлюк. — Я детально вивчав питання, чому рішення обласної ради не було виконане впродовж року й ніхто навіть про це публічно не заявляв. З достовірних джерел мені відомо, що фінансовий рік завершився, і отримати ці кошти тепер немає ніякої можливості. Конкурс провели, а грошей у категорії на кращий соціальний об\’єкт утримання не отримав жоден з трьох переможців (переможці ж в галузі, наприклад, охорони здоров’я отримали повністю). Разом з іншими депутатами облради я вже написав депутатське звернення до керівництва ОДА щодо невиконання рішення.

І дійсно, переможець конкурсу — Магалянський будинок-інтернат Новоселицького району – реальних коштів так і не отримав. Хіба що цифри на рахунку. Бо насправді гроші інтернату перераховані у жовтні. Працівники хотіли закупити плитку, але казначейство ті рахунки не пропустило, і гроші повернулись назад до бюджету. А тих 50 тисяч ой, як не вистачає установі для благоустрою території та протипожежної обробки дерев’яних конструкцій горища (на це треба 24 тисячі грн.). Наразі ж в інтернаті перебуває 64 підопічних, з них сімнадцятеро — віком до 18 років.

У Черешському психоневрологічному будинку-інтернаті (Сторожинецький район) нам повідомили, що гроші на рахунок надходили, але коли працівники підготували кошторис на ремонтні роботи (хотіли відремонтувати кухню), казначейство його теж не пропустило. Потім гроші повернулися назад. Таким чином, тими коштами інтернат скористатися так і не зміг. Правда, там вірять обіцянкам з району, що гроші їм повернуть.

Адже в Черешському інтернаті існує нагальна потреба у пральних машинах, обладнанні для пральні. Також там будуть раді взуттю та одягу для підопічних. Їх наразі в Черешському інтернаті є 143-оє (віком від 18 років).

У Хотинському психоневрологічному будинку-інтернаті гроші теж лишень промайнули і зникли.

Питання: навіщо тоді проводити конкурс, щоб потім грошові премії забирати назад до казни? Заради самовихваляння влади? Бо ж переможці-соціальні установи переможцями залишились тільки у повідомленнях прес-служби. І перемога ця їм нічого не дала. Хіба лиш надію, що вони колись таки отримають належне. Їм обіцяють. Вони вірять.

Надія ВІРНА

Цифри
В області у системі соціального захисту населення функціонує 5 психоневрологічних будинків-інтернатів для дорослих, один дитячий будинок-інтернат та геріатричний пансіонат, повідомляє прес-служба ОДА. У них проживає 1035 людей похилого віку та інвалідів, які потребують постійного стороннього догляду, нагляду та медичного обслуговування.

Світлина www.bsmu.edu.ua

peredplata