У Німеччині розпочинається Чемпіонат світу з футболу серед жінок

У Німеччині розпочинається Чемпіонат світу з футболу серед жінок Хочете побачити Німеччину з її найкращого боку? У неділю в Берліні стартує Чемпіонат світу з футболу серед жінок. Першими на поле вийдуть команди Німеччини й Канади. Загалом у турнірі візьмуть участь 16 національних збірних із усіх континентів. Вболівальники запитують: чи вдасться повторити «літню казку», як охрестили атмосферу під час світової футбольної першості серед чоловіків 2006 року?

Німеччина знову перебуває у футбольній лихоманці. Всі квитки на першу зустріч чемпіонату вже давно розкуплені. Відкриття світової першості з жіночого футболу відбудеться в Берліні на Олімпійському стадіоні, який вміщує 73 тисячі вболівальників. Там у неділю зустрінуться команди Німеччини й Канади.

Ще не так давно жіночий футбол у ФРН був заборонений, тепер Німецький футбольний союз намагається вивести цей вид спорту з ніші й не жалкує для цього сил.

Як наголосив голова союзу Тео Цванціґер, світова першість серед жінок буде найбільшим досі подібним заходом. За його словами, вже продано близько 700 тисяч із 900 тисяч квитків. Солідний результат, хоча, звичайно, порівнювати жіночий футбол за популярністю з чоловічим і надалі не доводиться та й некоректно, як наголошує сам Цванціґер. Навіть команд рівно вдвічі менше, ніж їх було 2006 року, коли в Німеччині проводився Чемпіонат світу з футболу серед чоловіків. У жіночій першості беруть участь 16 національних збірних.

Руйнування упереджень

«Цей турнір є етапом розвитку, а не кульмінаційною подією уже завершеного процесу. Але в жіночому футболі, як і в чоловічому, також треба зважати на спортивні результати, і я переконаний, що це буде відмінна подія. Хоча слід наголосити, що цей чемпіонат звичайно не набере такого розмаху, як це було 2006 року під час світової футбольної першості серед чоловіків», – сказав Цванцігер.

Голова Німецького футбольного союзу висловив сподівання, що нарешті вдасться розвіяти скепсис тих, хто досі з насторогою ставився до жіночого футболу.

Тим часом чимало кафе й ресторанів у Німеччині вже попіклувалися про встановлення великих моніторів для колективного перегляду першості. Перший та другий телеканали транслюватимуть у прямому ефірі всі 32 матчі. Заради показу фінальної гри перший канал німецького телебачення ARD навіть скасував трансляцію одного з найбільш культових детективних телесеріалів.

Гроші замість кавового сервісу

Шанси, що переможцем можуть стати німецькі жінки, досить високі. Німеччина вже завойовувала золоті медалі в 2003-му і 2007 роках. Принаймні тренер німецької збірної Сільвія Найд говорить про перемогу як про «реальну мету». Водночас, на її думку, не можна й недооцінювати суперників.

«Є дуже багато суперників, які здатні виграти титул чемпіона. Але не можу сказати, що ми боїмось якоїсь команди. Це було б дуже погано. Однак ми з повагою ставимося до суперників. До фаворитів я б віднесла США, Бразилію, Швецію, можливо Японію. Непогано може зіграти й Північна Корея», – сказала Найд.

До речі, в разі перемоги кожна німецька футболістка з національної збірної дістане премію в розмірі 60 тисяч євро. 1989 року жіноча збірна Німеччини на європейському чемпіонаті змагалася за… кавовий сервіз, та ще й до того вироблений з порцеляни другої якості.

Попри таку скромну премію, німкені тоді виграли. Ця перемога, як вважається, й стала проривом у розвитку жіночого футболу у ФРН.
Джерело radiosvoboda.org

peredplata