На зимовій Олімпіаді – троє представників Буковини

На зимовій Олімпіаді – троє представників Буковини Потрійне представництво «незимової» спортивної Буковини на «білій» Олімпіаді – зовсім не фантастика, а реальність.

У п’ятницю, 7 лютого 2014 р., у м. Сочі (Росія) стартують ХХІІ зимові Олімпійські ігри. Церемонія відкриття розпочнеться о 20:14 за московським часом (19:14 за київським часом) на стадіоні «Фішт», розташованому неподалік від Чорного моря. Цей час символізує рік першої «білої» Олімпіади в Росії.

В олімпійському Сочі вже декілька днів перебуває і буковинський олімпійський активіст Ярослав Галан (викладач факультету фізкультури і здоров’я людини ЧНУ, заступник голови обласного відділення Олімпійської академії України і фоторепортер SportBuk.com). Цікаво, що церемонією відкриття Ігор займалась і людина, яка пов’язана з Буковиною. Але про це Ярослав розкаже пізніше. А наразі він зазначив, що в церемонії будуть серед інших задіяні знаковий режисер і актор Микита Міхалков, перша жінка-космонавт Валентина Терешкова та титулована гімнастка Аліна Кабаєва, яку, як відомо, не раз називали ймовірною коханкою президента Путіна.

За словами Ярослава, в Сочі він ходить в екіпіруванні збірної України і не відчуває ніяких проявів негативного ставлення з боку росіян: «Навіть навпаки, коли бачать форму з символікою України, починають розпитувати, як там у нас революція, співчувають, що є жертви, бажають якнайшвидшої позитивної розв’язки і кажуть, що, крім своїх, будуть вболівати і за українців на Олімпіаді».

А тепер про потрійне представництво Буковини на зимовій Олімпіаді. Було це у далекому 1936 р., коли в олімпійському Гарміш-Партенкірхені (Німеччина) у складі збірної Румунії у фігурному катанні виступили одразу троє чернівчан – Роман Турушанко, про якого свого часу писав спортивний історик і багаторічний завідувач кафедрою фізвиховання ЧДУ Микола Гонжа, і в парному катанні Альфред Айзенбайсер-Ферару та Ірина Тімчіч.

Роман Турушанко, як свідчать архівні дані, посів 19 місце серед чоловіків, а Альфред Айзенбайсер-Ферару та Ірина Тімчіч розташувались на 13 місці серед пар.

Особливо неординарною особистістю та універсальним спортсменом був Айзенбайсер-Ферару. Крім того, що він виступав, як фігурист, на зимовій Олімпіаді, Альфред був ще й відмінним футболістом і навіть захищав честь Румунії на першому Чемпіонаті світу з футболу в Уругваї.

Альфред Айзенбайсер-Ферару народився 7.04.1908 р. у Чернівцях. Тут і зайнявся футболом. Грав за чернівецькі команди «Ян» (1923-1929 рр.) та «Драгош Воде» (1930-1931). За збірну Румунії з футболу зіграв 9 матчів, у тому числі на першому Мундіалі. Дорогою назад з Уругваю він ледь не помер від запалення легенів. Навіть змушений був зійти в Генуї (Італія), аби лікуватися. Він був настільки хворим, що до нього навіть запросили було священника. А до рідних дійшли чутки, що Альфреда не стало. Коли він добрався додому, мати готувала поминки. І побачивши сина живим, знепритомніла.

Пізніше він грав у вищому дивізіоні Румунії за «Венус» (Бухарест) – з 1932 по 1940 рр. З цією командою чотири рази став чемпіоном Румунії (1934, 1937, 1939, 1940 рр.).А псля закінчення кар’єри футболіста тренував команду ККА (Бухарест), яка пізніше була перейменована на «Стяуа».

У фігурному катанні, крім Олімпіади, Альфред Айзенбайсер-Ферару ще двічі виступав на Чемпіонаті Європи. У 1934 р. посів 7 місце в парі з названою вже Іриною Тімчіч, а в 1939 р. був 9-мв парі з Єленою Молдован.

Помер Альфред Айзенбайсер-Ферару 1.07.1991 р.

Ця інформація з «Літопису буковинського спорту» (Георгій Мазурашу, SportBuk.com).

peredplata