Підсумки чемпіонату України 2019 року

Чемпіон країни – Коу Лей! Серед жінок – Соломія Братейко! Призерами стали гравці Києва, Харківської, Дніпропетровської, Львівської, Чернігівської, Сумської, Черкаської, Полтавської областей!

Підійшов до кінця черговий чемпіонат України з настільного тенісу, який у цьому році був організований у Чернігові (з 28 лютого по 2 березня). Змагання проходили у спортивному залі спорткомплексу «Хімік», який знов гостинно запросив тенісистів до себе. На мій погляд, це один із кращих чемпіонатів – як по організації, так і по кількості сюрпризів для вболівальників. Здається, що порушена «традиція» домінування найсильніших спортсменів, і на шлях перемоги вийшли нові персонажі. Хоча, насправді, не такі вже вони і новачки, але все ж таки молоді! 🙂

Див. підсумки чемпіонату 2018 року

На жаль, не всі сильні тенісисти зібралися в цей раз. Якщо розглянути категорію чоловіків, що входять до ТОП-двадцятки рейтингу ФНТУ, то на чемпіонаті були відсутні Іван Катков, Денис Калачевський, Микола Тєльной, Генадій Закладний, Микита Рубан, Сергій Соколовський (Дмитро Писар не заявився в «лічку»). Із жінок не приїхали: Маргарита Песоцька, Ірина Моцик, Євгенія Васильєва, Діана Стігарь, Ганна Храмцова, Яніна Кокуніна, Марія Войтехова, Іоланта Євтодій, Юлія Сініцина, Еліна Вахрушєва (майже половина із ТО-20!). Це доволі відчутна втрата для першості! Хоча, безсумнівно, багато у кого з них причини для неприбуття були доволі важливі – участь в чемпіонатах і лігах інших країн.

76% молодих тенісистів (вік 20 років і молодших) заявилися у жінок! 50% –  у чоловіків. Так – чемпіонати України стали молодіти!

Списки учасників ЧУ-2019

Суддівство під керівництвом головного судді Ю.В. Гусака. Велика команда арбітрів з різних областей України приймала участь в обслужуванні матчів.

Фото з відкриття чемпіонату

Див. всі фотографії чемпіонату від Олександра Мініна

Телебачення про чемпіонат

Результати індивідуального розряду

Індивідуальний розряд є основним видом змагань, і він грався в останню чергу, коли вже були відомі імена призерів в командному і парному розрядах. Але саме результати «лічки» є найголовнішими показниками для відбору спортсменів до складу національної збірної України. Крім того, у цьому році тенісисти подарували нам декілька сюрпризів!

См. Повні результати на сайті Ігоря Палагути ua-tabletennis.com

Пряма трансляція

Чоловіки

Чемпіоном країни знов став Коу Лей! Практично, весь його шлях до перемоги склався з поєдинків з молодими спортсменами. Тільки один із «метрів» настільного тенісу – Віктор Єфімов – постав перед ним вже на етапі півфіналу, але і він не зміг протистояти Коу (0:4). Як бачимо, поки що немає такого гравця в Україні, який би досяг рівня майстерності, хоча б близької до рівня тенісиста китайського походження. Сам же Коу Лей безперервно вдосконалюється, бере спаринги за кордоном, приймає участь у закордонних турнірах та про-турах. Завдяки своїм численним перемогам потрапив до ТОП-20 Європи.

Коу Лей — чемпіон!

Друге місце несподівано для багатьох завоював тенісист із Полтавської області – Іван Май! На відміну від Коу Лея, йому довелось зустрітися з найбільш сильними гравцям країни – Євгеном Прищепа, Валерієм Мельником, Олександром Тужиліним, які всі були вище його за рейтингом. Але Іван встояв та переміг грізних суперників. Зустрічі були дуже важки та практично всі закінчилися з рахунком 4:2, 4:3 на користь полтавчанина (з Тужиліним в групі – 3:2). Такий успіх, безперечно, не випадковий. Я був на тренуваннях параолімпійської збірної, до якої входить Іван Май, і на власні очі бачив, як він викладається, займаючись більш як 5 годин щоденно! Результати не змусили чекати на себе. Май став в минулому році бронзовим призером чемпіонату світу серед паралімпіців, який проходив у Словенії, має й інші численні нагороди міжнародних змагань.

Дуже важким та напруженим став матч за третє місце між Євгеном Прищепа та Віктором Єфімовим. З рахунком 4:3 переміг Віктор Єфімов.

Жінки

У жінок також сенсація! Чемпіонкою країни стала молода спортсменка із Львова Соломія Братейко! Безперечно, не можна її назвати недосвідченою – всім відомо, що в останні роки до Соломії декілька разів приходив успіх на європейської арені. У 2018 році вона стала чемпіонкою Європи (серед спортсменів віком до 21 р.). Непогано виступила Соломія Братейко і на минулорічній першості України. Тоді вона здобула срібло в індивідуальному розряді, а також дві золотих медалі – у парі з Веронікою Гуд та у міксті разом з Ярославом Жмуденко.

Віктор Дідух — тренер Соломії Братейко

Див. матеріал Соломія Братейко – чемпіонка Європи.

На цьому чемпіонаті Соломія на шляху до золота перемогла наших найтитулованіших тенісисток – Тетяну Біленко (4:2) та Ганну Гапонову (4:3). Крім успіху в індивідуальному заліку, Соломія завойовала срібну медаль у парі (з Веронікою Гуд) і бронзову медаль у міксті (з Ярославом Жмуденко). Це підтверджує те, що її успіх у «лічці» далеко не випадковий. Разом з Соломією вітаємо з цим успіхом і її тренера – Віктора Дідуха.

Ганна Гапонова стала другою, а на третю сходинку п’єдесталу пошани піднялася Зоя Новікова. Матчу за третє місце не було.  Чомусь Тетяна Біленко не стала його грати… Взагалі на цьому чемпіонаті було декілька поєдинків, на які не вийшов один із тенісистів… 🙁

Слід додати, що Тетяна Біленко та Ганна Гапонова все ж таки стали чемпіонками цього року, завоювавши золоту медаль у парі! 🙂 Вітаємо їх з цим успіхом!

Результати парних змагань

  • Чоловіки
  • 1 місце – Єфімов Віктор, Прищепа Євген
  • 2 місце – Тужилін Олександр, Сарматов Олексій
  • 3 місце – Горбаненко Олексій, Тимофєєв Олександр
  • Жінки
  • 1 місце – Біленко Тетяна, Гапонова Ганна
  • 2 місце – Братейко Соломія, Гуд Вероніка
  • 3 місце – Фарландська Ганна, Димитренко Анастасія
  • Мікст
  • 1 місце – Прищепа Євген, Біленко Тетяна
  • 2 місце – Дідух Олександр, Новікова Зоя
  • 3 місце – Жмуденко Ярослав, Братейко Соломія

Командний розряд

У командному розряді, зрозуміло, що перемогли також найсильніші спортсмени, але тут трапилося, як у книзі «Анна Кареніна»: «Усе змішалося у домі Облонських». Команди від областей-переможців склалися із гравців, що мають дуже бурхливу тенісну біографію: народилися та вчилися грати у теніс в одному місті, а тепер проживають, вчаться або тренуються у другому (а то й у третьому), і тому було цікаво дивитися на склади команд, до яких потрапили «різноплемінні» тенісисти! 🙂  Отже, Одеса і Чернівці залишилися без медалей, хоча три (!!!) одеські тенісистки входили до складу київської команди-чемпіона, а із Чернівців – одна…

Команда «Київ-1» — краща!

Олена Налісніковська із Хмельницької області, яка тепер проживає у Києві, разом з командою Київ-2 виборола бронзу! Але, як і раніше, Олена є найсильнішою тенісисткою Хмельниччини. Див. матеріал: Итоги турнира Krasyliv TOP-16 2019 год

Недорахувалась медалей і Черкаська область, колишній представник якої Ярослав Жмуденко проходить по спискам від Києва… Віктор Єфімов (вважається також із Києва) та Іван Май із Полтави виступили за Чернігівську область… Чернігівчанин Олександр Дідух вирішив допомогти своїм землякам із Львівщини… Писар Дмитро, який родом із Дніпропетровської області, грав за Київ… Сінкевич Богдан із Івано-Франківська, який тренується у столиці, – також зіграв за Київ (але не було більше ніяких гравців з Івано-Франківщини).

Вважаю, що особливих порушень тут немає, тому що дорослий тенісист вільний обирати себе місце проживання та тренувань за своїм бажанням. Якщо в області для нього не створюється достатніх умов для розвитку та кар’єри, він їде туди, де такі умови для нього є.

Місця призерів

  • Чоловіки
  • 1 місце – команда Київ-1. Склад команди: Жмуденко Ярослав, Прищепа Євген, Писар Дмитро, Лушніков Володимир, Сінкевич Богдан. Тренер: Тригуб О.І.
  • 2 місце – Чернігівська область. Склад команди: Єфімов Віктор, Бельський Олександр, Гребенюк Андрій, Май Іван. Тренер: Лунєгов В.Ю.
  • 3 місце – Львівська область. Склад команди: Дідух Олександр, Надольний Юрій, Тимофєєв Олександр, Олеськевич Олександр. Тренер: Дідух О.І.
  • Жінки
  • 1 місце – команда Київ-1. Склад команди: Алєксєєнко Наталія, Димитренко Анастасія, Фарландська Ганна, Степановська Валерія, Гуд Вероніка.  Тренер: Кокуніна Т.Б.
  • 2 місце – Дніпропетровська область. Склад команди: Новікова Зоя, Кануннікова Василиса, Сова Олександра. Тренер: Зайцев М.М.
  • 3 місце – команда Київ-2. Склад команди: Налісниковська Олена, Куртенко Аліна, Приходько Ярослава, Миклуха Ганна, Ходько Юлія. Тренер: Кокуніна Т.Б.

Відео фіналів від Олександра Мініна

Канал відео ЧУ

Відгуки учасників

11 комментариев: Підсумки чемпіонату України 2019 року

peredplata