Як у Чернівцях вирощують чемпіонів без басейнів

Водні види спорту на Буковині раніше були в пошані. Великий басейн біля стадіону «Буковина» вирощував майстрів і чемпіонів  України та СССР. Потім все розвалилося одночасно: СССР, стадіон, басейн і т. д.

Якось спромоглися спорудити басейн у СШ №27. Але він функціонував недовго. Відійшов разом з  губернатором Георгієм Філіпчуком в кінці 90-х минулого століття.

І відтоді про плавців на Буковині ніхто нічого не чув. Їх не було. Бо не було басейнів. А недавно почала просочуватися різноманітна інформація зі змагань з плавання, де діти з Чернівецької області займають призові місця і показують добрі результати.

Як це сталося? Де займаються юні спортсмени?

З цими питаннями редакція звернулася до голови відокремленого підрозділу федерації плавання України в Чернівецькій області Людмили Сідлецької.

  • Уже довгий час в області нема басейнів. Але зараз з’явилися результати юних плавців. Як вдалося їх здобувати?
  • У спорті є така думка, що погана система завжди краща за найвищий ентузіазм. На Буковині почали застосовувати системний підхід до плавання. Це й зусилля професійних тренерів, батьків, дітей і трохи –

влади.

Ми уклали угоди з приватними басейнами. І відразу побачили, що відвідувати їх почали масово. При цьому частина не тільки навчалася плаванню, а й знаходила себе у цьому виді спорту. І до плавання прийшло чимало молодих тренерів, які навіть уже спробували закордонного «тренерського хліба».

  • Тренери – це колишні випускники ЧНУ. Але й там нема басейну…
  • У нас нині 7 тренерів пройшли підготовку через систему плавання. Троє з них залишилися у Чернівцях.
  • Хто винен у тому, що місто залишилося без басейну?
  • Тут комплексна відповідальність влади, громади, бюрократії… Ось у школі №27 забудовник не може приступити до роботи через бюрократичну тяганину з паперами, дозволами й іншими подібними перешкодами.
  • А басейн біля стадіону «Буковина» колись відновиться, чи можна цю проблему уже запити водою?
  • Гроші виділені на його реконструкцію, і є пропозиції федерації його там залишити. Але були якісь інші. Наприклад, перенести басейн з того місця, де він був раніше. Кажуть, коли будуть робити реконструкцію комплексу та стадіону, тоді й відновлять басейн.
  • Владі у Чернівцях тепер не до спорту. Тай не до доріг, не до будинків. Вони там воюють один з одним. А ви, незважаючи ні на що, за цих умов маєте високі результати з плавання. Яким чином досягаєте цього?
  • Це завдяки ентузіазму тренерів і створенню чесного конкурентного середовища. Хоча тренуємося на базі простих басейнів, які навіть не відповідають спортивним вимогам. Це приватний басейн «Титан». Там є три доріжки. І ми вдячні власникам, що вони витримують наші навантаження. Але навіть кращі діти, які досягли вже певних високих результатів, не можуть розвиватися далі. І з часом вони виїдуть тренуватися в інші міста, де є умови і можливості.

Чому ми не можемо у себе культивувати здорове ставлення до спорту, до життя?.. Сьогодні Чернівці не можуть приймати спортивні змагання навіть найнижчих рівнів. А це негативно впливає і на розвиток туризму. Адже на змагання приїжджають з різних міст. І тут повинна би розвиватися вся інфраструктура: готелі, кафе, бари і т. д.

На жаль, зараз навіть обласні змагання ми змушенні проводити в інших містах, де є відповідні можливості.

До речі, навіть за цих умов діти показують результати на рівні кандидатів у майстри спорту. Є призери та чемпіони України. Наприклад, Владислав Маковійчук, Лєна Шахрай, Олександр Сідлецький, Даша Смоліна…

На жаль, частина дітей уже прийняла рішення займатися в інших містах України. Наприклад, Саша Сідлецький виїжджає у Бровари. Бо там є умови для більш продуктивного і професійного заняття.

  • І що би Ви хотіли сказати нашій владі після цього?
  • Найперше, аби вона дотримувалася даного слова і рішення. Особливо щодо строків виконання робіт. Я маю на увазі реконструкцію басейну у 27-й школі. Якби вчасно виділялися кошти і дотримувалися терміни, ми вже мали б сучасний басейн.

Сьогодні ми – єдина область в Україні, яка не має комунального басейну. У Хмельницькому їх аж 4, у Тернополі -4, Вінниця, Івано-Франківськ… Чому у них немає проблем з басейнами?

Хочеться, аби влада допомогла нам, дітям і дорослим займатися плаванням. І тоді буде здорова нація та високі результати на благо Чернівців, Буковини, України.

peredplata