Міський футбол з міжнародними успіхами

Міський футбол з міжнародними успіхамиНаближається початок осіннього етапу чемпіонату Чернівців та Кубок міста з футболу. Останніми роками ці змагання стали особливо популярними серед місцевих шанувальників «гри мільйонів».

І далеко не в останню чергу завдяки успішній роботі міської федерації футболу. З її керманичем – колишнім гравцем «Буковини» та інших команд майстрів Сергієм Задорожняком – наша розмова про стан справ у міському футбольному господарстві.
– Пане Сергію, Ви на цій громадській посаді з 31 жовтня 2005 року. Тоді, пригадується, було певне протистояння: існували дві федерації – одна легітимна в футбольній ієрархії, інша підписала угоду про співпрацю з міськспортуправлінням. Саме тоді відбулася об’єднавча конференція. І Вас тоді обрали з перевагою у декілька голосів. А вже на наступній звітно-виборчій конференції Ви отримали практично одностайну підтримку. В чому полягає секрет таких «метаморфоз»?..

– Ніяких особливих секретів – просто потрібно працювати щиро і чесно. І, як кажуть, любити не себе у футболі, а навпаки (сміється – авт.). Не хочеться повертатися до деталей того непростого для міського футболу організаційного періоду. Але не можна не відзначити той факт, що два табори тоді все-таки погодилися на «об’єднавчу» конференцію. Тобто й тут проявилася буковинська толерантність. Напевно, я й не погодився би йти у голови федерації, якби не заручився підтримкою Валерія Чинуша. До речі, його тоді активно «сватали» на цю громадську посаду. Але він сказав: «Ти – «футбольщик», очолюй федерацію, а я буду допомагати». І дотримав слова на всі сто! Завжди важче розпочинати. Перші роки Валерій Миколайович майже повністю фінансував всі змагання, які організовувала міська федерація. А з часом активізувалися і інші прихильники футболу. Тепер багато турнірів ініціюють і частково фінансують наші футбольні активісти, за що ми їм вдячні!

– Турніри турнірами, але головні змагання – це чемпіонат міста. Чи все йде так, як очікувалося?

– Якби у футболі все йшло так, як очікується, ця гра перестане бути такою популярною (сміється – авт.). Цього сезону боротьба за нагороди обіцяє бути гострою і інтригуючою. Після першої частини змагань лідирує ФК «Біла-Прут» – минулорічний володар Кубка Чернівців, у їхньому складі грають футболісти непоганого класу (Лакуста, Куприч та інші). Другим поки що йде ФК «Освіта», де маємо справжній сплав молодості і досвіду. Зокрема, за цей колектив грають знані ветерани Іван Гакман, перший капітан збірної незалежної України Юрій Шелепницький, Олександр Бужак. На третій позиції – команда «Авангард-Даяна», яка вже не один рік входить до числа лідерів міського футболу. Четверта позиція «Готелю «Буковина» теж виглядає перспективною, оскільки ця команда має матчі в запасі, тож може потиснути лідерів. Цей колектив створений на базі вихованців Миколи Головачука з ДЮСШ «Буковина» і наразі виконує функції «Буковини-2». Перед початком нового сезону йшлося про інший вигляд «Буковини-2», яку мали спільно фінансувати ФСК «Буковина» і Валерій Чинуш. Але деякі регламентні новації від Федерації футболу України унеможливили реалізацію попередніх задумів (зокрема, гравцям, які перебувають на контракті в командах майстрів, забороняється взагалі виступати в аматорських змаганнях). І на цьому перехідному етапі резервістів головної команди краю поки що підтримує Валерій Чинуш. До слова, хлопці, набравшись досвіду в матчах Чемпіонату міста в боротьбі із старшими суперниками, так загартувалися, що рекордно вдало виступили на традиційному міжнародному турнірі 16-річних «Чотири регіони для Європи», який гостював в сусідній Сучаві (Румунія). Наша команда, не програвши жодного матчу в основний час, виборола друге місце після господарів. У попередні роки, а це вже 10-й турнір за участю представників Франції, Німеччини, Румунії та України, наші земляки на виїзді вище третього місця не піднімалися (вдома кращим став переможний виступ у 2005 році).

– Літнє міжсезоння для федерації теж було доволі «гарячим»…

– Це, я так розумію, про турнір з міні-футболу серед колективів фізкультури Чернівців, який називають неофіційним чемпіонатом міста серед КФК і був цього разу присвячений 20-ій річниці Незалежності України. Тут ми мали велику турнірну інтригу аж до останнього туру. Перед заключними матчами лідером була збірна ДПА-СБУ, яка з двома нічиїми випереджала на одне очко «ГріКо», чий переможний поступ порушила сенсаційна поразка від «Денисівки-1». Отже «гріковцям» необхідна була лише перемога, в той час як ДПА-СБУ влаштовувала і нічия. У дебюті вирішального матчу становище «ГріКо» ускладнив пропущений м’яч, який забив Євген Веретенко. Але на останніх секундах першого тайму Віталій Ісаєв відновив рівновагу. А після перерви в обопільних атаках шлях до чужих воріт двічі знайшов лідер «ГріКо» – капітан першолігового «Меркурія» Сергій Рибак. За рахунку 1:3, у гравців ДПА-СБУ, як кажуть, опустилися руки. А ось натхненим «гріковцям» вдалися ще дві результативні атаки, які завершив Ігор Мігалатюк.

Зазначимо, що в обох командах було чимало гравців, які мають досвід виступів у першій футзальній лізі України. Як, до речі, і у складі «Епіцентра-К», який до останнього туру претендував на «бронзу». Але «епіцентрівців» за межі призової трійки відкинула перемога зимового чемпіона Чернівців з міні-футболу «Динамо-Мангер» над УБОЗ-УМВС (6:3). «Динамівці» піднялися на друге місце, відтіснивши завдяки кращій різниці забитих і пропущених м’ячів на третю позицію колег з ДПА-СБУ.

– Церемонії нагородження, які влаштовує федерація, теж отримує чимало позитивних відгуків…

– Переможців та призерів звітних змагань ми нагородили традиційно в урочистій обстановці у конференц-залі готелю «Буковина». Напочатку церемонії начальник облмолодьспортуправління Олександр Довганич вручив почесні грамоти ОДА за «бронзовий» успіх у першоліговій першості України з футзалу президенту ФК «Меркурій» Сергію Гринюку, головному тренеру команди Віктору Мглинцю, гравцям Сергію Янчику та Віталію Ткачуку. Від міської федерації футболу відзнаки за допомогу в організації різноманітних турнірів отрмали Олексій Довбиш, Леонід Кожокар та Валерій Блаз. Призами нагороджені кращі: воротар – Віктор Джосул («Динамо-Мангер»), захисник – Віталій Гончар (ДПА-СБУ), нападаючий – Олександр Шутак (УБОЗ-УМВС) та гравець – Сергій Рибак («ГріКо»).

– Варто згадати Кубок Чернівців, який вже давно став футбольною окрасою Дня міста…

– Традиції ніхто не збирається порушувати – цього року фінал знову має відбутися на День міста. Поки що ми в очікуванні першого кубкового етапу (1/16 фіналу), жеребкування якого ми провели 15 серпня на спільному засіданні Оргкомітету та представників команд. Тоді ж ми уточнили календар другої частини Чемпіонату Чернівців. Знавці футболу, ознайомившись з розкладом ігор, одразу зрозуміють, що на нас очікує інтригуюча, захоплююча футбольна осінь. Футбол не буває без цифр і статистики. Тож пропоную не втомлювати більше читачів «Часу» розмовами, а перейти до турнірної таблиці та календаря наступних поєдинків Чемпіонату і Кубку Чернівців з футболу.

Григорій ПАСАТ

peredplata