Хто кого перемагає у Чернівцях

Заворушилися соціологи і соціологічні служби, інститути і т. д. Це означає, що вибори наближаються. І від них нам нікуди подітися.

На Буковині, окрім всеукраїнських відомих соціологічних агенцій, є свої, власні. Вони вже виросли і міцно укорінилися у нашому політично-соціальному житті. Більше того, вони уже й поділилися між собою як партії за уподобаннями та ідеологією.  За кілька останніх років навіть зникли соціологічні пройдисвіти. Вони виникали перед самим виборами, вимальовували цифри тому, хто заплатив, проводили прес-конференції і зникали швидко, як і виникали.

Шкода, що серед таких соціологічних шарлатанів часто з’являлися викладачі ЧНУ ім. Ю. Федьковича. Вони навіть студентів залучали до своїх маніпуляцій. І це було дуже небезпечно.

На щастя, останніх 5-6 років ці соціологічні заробітчани-одноденки зникли. І навряд чи вони зможуть десь знову вигулькнути. Бо їх уже знають в обличчя.

Натомість маємо на Буковині дві соціологічні служби, які почали напівздорову конкуренцію між собою. Цілковито здоровою вона стане тільки тоді, коли ці служби  та їхні керівники  перестануть виявляти суб’єктивні симпатії до «своїх» політиків, діячів.

Отож маємо інститут соціології ім. Маковецького. Він близький до Дмитра Фірташа, Юрія Борисова та Василя Продана і «Рідного міста» та їм подібних. Тому симпатії на їхньому боці.

З іншого боку виступає Центр соціологічних досліджень філософсько-теологічного факультету ЧНУ ім. Ю. Федьковича. Там є симпатії до Арсенія Яценюка, Максима Бурбака та «Народного Фронту».

Можливо, сам Центр не мав би цих симпатій, якби до нього не приліпилося товариство «Знання України», очолюване активним членом «Народного Фронту» Ярославом Курком.

Задля справедливості можна зауважити, що соціологія Центру… все ж таки більш об’єктивна за соціологію Маковецького. І це вже було доведено на реальних прикладах попередніх виборів.

Свої дослідження ці дві структури здійснюють майже синхронно. Але інститут Маковецького, як правило, починає першим. Він за два-три тижні наперед озвучує свою соціологію. Напевне,  це робить для того, аби мати час скоригувати «свої» ж цифри після дослідження Центру, які, наголошую на тому, є більш об’єктивними та науковими.

Отож інститут Маковецького у жовтні провів опитування і оголосив, що Каспрук у місті втрачає електорат, а Михайлішин з Проданом трохи додають.

У листопаді Центр соціологічних досліджень ЧНУ також провів свої опитування. Як не дивно, тенденція була зафіксована. Дійсно, Каспрук втрачає, а Продан таки набирає відсотки електорального уподобання.

Днями Центр оприлюднив дослідження, які проводилися з 14 до 19 листопада у Чернівцях. Було вибрано 1260 людей. Гранична похибка – 2,75 відсотка.

Томос

Керівник Центру – доктор філософії, професор ЧНУ і академік АН вищої школи України Віталій Докаш детально зупинився на тому, як наші люди ставляться до створення єдиної церкви і надання Їй Томосу.

  • Томос нині на слуху, – каже Віталій Іванович. – І він важливий не тільки для церкви, а й для України. У нашому опитуванні 62% чернівчан підтримують отримання Томосу. Україна повертає своє право на церкву, яка забрала колись Москва. 29 листопада уже затверджено статут Української помісної церкви. І ми стаємо незалежні від Москви. Але є й інші проблемні для нашої держави речі. Це, передусім, рівень зарплат і пенсій – 75%, ситуація на Сході – 66%, підвищення тарифів – 65%, трудова міграція – 37%. З цього робимо висновок: в Україні формується громадянське суспільство, яке готове до змін, але є проблеми. Це – корупційність влади та невисокий професіоналізм владних структур.

Президент

Всім відомо, що 31 березня 2019 року відбудуться вибори президента України. Незважаючи на воєнний стан в окремих областях, війну на Сході і ще не оголошений початок виборчої кампанії, вона ведеться. І ведуть її ті, хто хоче стати президентом. Уже визначені фаворити та аутсайдери виборчої кампанії. Навряд чи вони зміняться до фінішу. Можливі тільки корективи вподобань виборців.

Отож у Чернівцях співробітниця ЧНУ і Центру соціологічних досліджень кандидат філософських наук Тетяна Черепня-Метіна пояснює результати соціологічних опитувань чернівчан.

  • Основне питання – чи має бути людина з досвідом, чи «нове» обличчя на президентському посту, – говорить науковець. – І люди вважають, що це повинна бути людина з досвідом. А «нове» обличчя підтримує лише третина виборців.

Якби вибори відбулися найближчої неділі, то серед лідерів останнє місце у Юрія Бойка – 4,7%. Перша трійка: Юлія Тимошенко, Володимир Заленський і Петро Порошенко. Майже так, як по всій Україні. Тільки дещо вища підтримка Зеленського і трохи більше за Петра Порошенка.

Тільки 20% уникають відповіді, за кого вони будуть голосувати.

За Юлію Тимошенко хочуть проголосувати 65% жінок. Також 58% жінок підтримують Святослава Вакарчука. Чоловіки підтримують Анатолія Гриценка – 57%.

За Зеленського хочуть голосувати молоді люди від 18 до 34 років. За Юлію Тимошенко від 60 і старші – 44%. Також молодіжний електорат забирає Святослав Вакарчук. А за Анатолія Гриценка 50% будуть голосувати старші 60 років.

Люди з вищою освітою надають перевагу Шевченкові та Вакарчуку.

Пенсіонери – за Юлію Тимошенко, а працюючі – за Володимира Зеленського.

Також було поставлено питання, за яку партію будуть голосувати виборці. Щоправда, тут не зовсім зрозуміло, чи йдеться про партію, яка висуне кандидата на посаду президента, чи партія, яка візьме участь у виборах депутатів верховної ради України восени 2019 року.

Не дуже відрізняються вподобання чернівчан. Вони однаково ставляться як до лідера, так і до партій, від яких цей лідер. Це означає, що в Україні досі є партії лідерського типу, а не ідеологічні.

Мер Чернівців

Вже 4 місяці нема у Чернівцях мера. Але електоральні вподобання до Каспрука залишилися. Хоча їх рівень значно знизився. Натомість у рази зросла підтримка Василя Продана. На фоні того, як мляво діяв Каспрук, діяльність Продана приносить йому позитив.

Ось, що розповідає співробітник Центру Сергій Яремчук:

  • Найпроблемнішими у Чернівцях з року в рік є дороги, – говорить Сергій Яремчук. – Далі – тротуари, збір сміття, безлад у міськраді і корупція має по 44%. Майже як сміття.

Далі люди вважають, що у безладі у міськраді винні однаково як депутати, так і мер.

Логічний варіант виходу з ситуації – це дострокові вибори і голови і депутатів – 43%. Тільки 20% сподіваються на поновлення голови за рішенням суду.

Аби людина могла претендувати на посаду голови, вона повинна бути відомою – 30 – 40% пізнавальності. Тут лідер Каспрук – 95%. Але у порівняні з 2017 роком втратив більше 2%. Натомість Продан набрав майже 70%, випередивши і Федорука, і Михайлішина. Саме ці політики можуть претендувати на вибори голови.

Якби вибори відбулися наступної неділі, то Каспрук набрав би до 30%. Інші б його не догнали. Тут є поділ на дві групи. Перша – Федорук-Каспрук  (вони набирають 50-60%) і Михайлішин-Продан (20-30%).

До виборів депутатів міськради ввели віртуальну партію чернівчан. І вона перемагає з результатом 22%. Далі йде ВО «Батьківщина», «Слуга народу», «Рідне місто», «Самопоміч», БПП, НФ і РПУ Олега Ляшка. Ці партії проходять 5- відсотковий бар’єр. Інші – ні.

А як воно буде, покаже «Час».

Петро Кобевко

 

peredplata