В Чернівцях Ліберальна партія України розмістила білборди з порушенням виборчого законодавства

В Чернівцях Ліберальна партія України розмістила білборди з порушенням виборчого законодавстваСпостерігачі Громадянської мережі ОПОРА в Чернівецькій області продовжують фіксувати факти розміщення агітаційних матеріалів із порушенням Закону «Про вибори народних депутатів України». Цього разу зафіксовано білборди Ліберальної партії України (http://i.imgur.com/cnxFEUI.jpg), яка є суб’єктом виборчого процесу. Білборди виготовлені та розміщені за кошти не з виборчого фонду партії та не містять вихідних даних.

Статус суб’єкта виборчого процесу Ліберальна партія набула після проведення з’їзду партії (ст. 12 закону), який, за повідомленням офіційного сайту партії, відбувся 12 вересня 2014 року (http://www.lpu.org.ua/news1/81-petro-tsyhanko-na-chesnykh-vyborakh-u-liberaliv-velykyi-potentsial-bo-nam-ne-soromno-za-nashykh-kandydativ). Станом на 20 вересня, коли були зафіксовані 2 білборди в місті Чернівцях на вулицях Південно-Кільцевій та Винниченка, згідно офіційного сайту Центральної виборчої комісії список партії зареєстрованим не був (http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2014/wp400?PT001F01=910), відповідно й не міг бути створений виборчий фонд партії (ч. 1 ст. 48 закону). Тоді як виготовлення й розміщення агітаційної продукції дозволяється виключно за кошти за кошти виборчих фондів (ст. 45 закону). Також вказані білборди не містять вихідних даних (відомості про замовника, установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск), як того вимагає ч. 7 ст. 69 закону.

Аналогічні білборди Ліберальної партії України були помічені в Київській області.

Нагадаємо, що описаний підхід до розміщення агітаційних білбордів із порушенням виборчого законодавства на старті виборчого процесу притаманний й іншим політичним партіям, про що ОПОРА вже повідомляла раніше http://oporacv.org/opora-v-chernivetskij-oblasti-fiksuje-masove-porushennya-vedennya-ahitatsiji/

Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА відкрило гарячу лінію за номером 099 010 65 51, на котру мешканці Чернівецької області можуть повідомляти інформацію про порушення під час виборів та отримати консультації щодо виборчого процесу та законодавства. Інформація, отримана за вказаним номером, буде передаватись довготерміновим спостерігачам, закріпленим за відповідними округами, для перевірки її достовірності. Гаряча лінія діятиме місяць – з 16 вересня по 6 листопада 2014 року.

Важливу інформацію про вибори, порушення під час виборчої кампанії, хід та результати кампанії зі спостереження можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org та на сторінці в Facebook – https://www.facebook.com/oporaChernivtsi

Детальніше:

Григорій Сорочан, тел.: +380636286772, g.sorochan(at)opora.org.ua

peredplata