Михайло Сеничак: що приховується за виплатою заробітної плати в конвертах?

Михайло Сеничак: що приховується за виплатою заробітної плати в конвертах?У Головному управлінні ДФС Буковини зазначають, що важко не погодитись з твердженням про те, що отримувати гроші «в конверті» – це найперше позбавити себе пенсії у майбутньому та сподіватися на низький рівень соціального захисту. Але ж найважливіше на сьогоднішній день – неофіційна зарплата тягне за собою ухилення від сплати військового збору, надходження від якого скеровуються на потреби української армії.

«Усі свідомі громадяни прагнуть усіляко допомогти українському війську, але разом з тим зовсім незрозуміла мотивація тих роботодавців, які продовжують виплачувати «чорну» зарплатню. З одного боку очевидний той факт, що появу нового податку у суспільстві сприйняли без негативу. З другого боку кожен платник розуміє, що тими суттєвими факторами, які впливають на збільшення надходжень військового збору є нарахування офіційної зарплати. Виходить замкнене коло – вибірковий патріотизм, позаяк сплачувати військовий збір від усього об’єкта оподаткування на сьогоднішній день це також не менш патріотично» – зауважує очільник Головного управління ДФС у Чернівецькій області Михайло Сеничак.

Військовий збір встановлено Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу та деяких інших законодавчих актів» тимчасово, до 1 січня 2015 року зі ставкою 1,5 відсотка від об’єкта оподаткування. Об’єктом оподаткування є доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами; виграшу в державну та недержавну грошову лотерею, виграш гравця (учасника), отриманий від організатора азартної гри.

З початку запровадження військового збору в Україні до державного бюджету від платників податків, які обліковуються в ДФС Буковини надійшло13,9 млн. грн. збору. До кінця жовтня нинішнього року податківці очікують надходження цього збору ще в сумі 1,6 млн. грн.

«Нам доводиться дискутувати з опонентами про недосконалість законодавства, високі ставки зарплатних податків (понад 50 відсотків) та з\’ясовувати суми щомісячних «тіньових» виплат і всі сходяться на тому, що в неофіційній зарплаті є безліч вагомих недоліків. Але разом з тим, наголошують, що до внесення радикальних змін стосовно зменшення ставки ЄСВ ще не всі платники готові відмовитися від виплат у конвертах» – узагальнив Михайло Сеничак.

peredplata