Одіозного Василя Козака обрали головою Сокирянської райради. Депутати опозиціонери через фарс закликають парламент розпустити районну раду

Одіозного Василя Козака обрали головою Сокирянської райради. Депутати опозиціонери через фарс закликають парламент розпустити районну раду 3 листопада, в порушення регламенту і всіх законодавчих норм терміново була скликана позачергова сесія Сокирянської райради, на якій підконтрольна екс-регіональна більшість швидко обрала своїм головою районної ради одіозного Василя Козака, який тиждень тому програв вибори до Верховної ради України по мажоритарному в/о №204.

Як повідомляє офіційний сайт Сокирянської райдержадміністрації, \”за пропозицією депутатів районної ради, згідно чинного законодавства (?!), було прийнято рішення про невідкладне проведення 19 позачергової сесії районної ради VІ скликання. Серед 11 питань, винесених на розгляд сесії – кадрове питання щодо обрання голови Сокирянської районної ради. Після обговорення кандидатур, більшістю депутатського корпусу, головою Сокирянської районної ради було обрано депутата ради чотирьох скликань, депутата обласної ради двох скликань Козака Василя Васильовича\”.

Сайт РДА навіть наводить довідку про пана Козака, який народився 15 травня 1959 року в с.Шебутинці Сокирянського району. Депутат Чернівецької обласної ради третього (1998 р.), четвертого (2002 р.) скликань. Депутат Сокирянської районної ради першого (1990 р.), другого (1994 р.), п’ятого (2006) та шостого (2010 р.) скликань. З вересня 2003 по березень 2005 та з квітня 2010 по квітень 2014 років обіймав посаду голови Сокирянської РДА. З квітня 2006 по квітень 2010 року був головою Сокирянської районної ради.

Як зазначає Північно-бесарабський інформаційний портал, 3 листопада, 36 депутатів Сокирянської районної ради зібрались на спільне засідання постійних комісій. Депутати обговорили 11 питань порядку денного чергової сесії, яку планувалось провести у середу, 5 листопада. Після чого до головуючого була подана вимога 20 депутатів райради про негайне скликання позачергової сесії районної ради на 3 листопада.

Серед питань запропонованих підписантами звернення – вибори голови Сокирянської районної ради. Заступник голови районної ради скликав позачергову сесію. Незгідні з порядком денним 4 обранців громади району покинули сесійну залу.

Сесія відбулася настільки швидко і несподівано, що про неї навіть не повідомили \”не благонадійним\” депутатам районної ради. Гріха подалі… Втім, вже навесні нас очікують позачергові вибори до місцевих рад. І якщо жителі Сокирянщини просто \”проковтнуть\” цю наругу – значить заслужили на таку владу, таких керівників і таке відношення…

*****

Може вже настав Верховній Раді прийняти рішення про розпуск Сокирянської райради і призначити нові вільні вибори ?

ДУМКА ДЕПУТАТІВ /

На адресу БукІнфо надійшов електронний лист від опозиційної групи депутатів Сокирянської районної ради, які знаходяться в опозиції до колишньої регіональної номенклатури. Депутати висловили своє ставлення до сьогоднішньої події, коли грубо попираючи законодавство, підконтрольна частина райради обрала Василя Козака своїм головою:

«3 листопада заступник голови ради С.Горн скликав постійні комісії райради. (Це при вакансії посади голови районної ради, по закону “Про місцеве самоврядування в Україні” ст. 46, це право має тільки один з депутатів постійної комісії, вибраний цією комісією, а підписувати рішення сесії належить вибраному сесією депутату, що тимчасово веде сесію).

Сесії в Сокирянській райраді не проводились вже більше 4 місяців,що також є грубим порушенням самоврядування.

На комісіях, які відбулися спільно, обговорили питання порядку денного сесії, яка планувалася на 5 листопада 2014 року, на яку депутатів запросив пан Горн особисто письмово, чим також порушив закон.

Але все це було прикриттям головної мети – оголосити про скликання позачергової сесії (не мало не багато)… не виходячи з цієї сесійної зали! Про що Горн тут же і заявив, порушивши ще одну статтю того ж закону, а саме ст. 46.п.9, де передбачено скликання позачергових сесій і інформування депутатів про підстави та порядок денний цієї сесії.

Хоча опозиційні депутати і передбачали такий «ривок» колишнього чиновника Василя Козака до влади, а місцеві активісти готовили смітники для люстрації, але такі грубі порушення законодавства ніхто не міг передбачити. С.Горн зачитав заготовлену фразу: “у зв’язку з важким соціально-економічним станом району провести позачергові вибори голови ради”
.
Деякі депутати навіть злякались – може москалі перейшли в наступ з прикордонної Придністровської автономії ?!

Виходить, що чотири роки не було голови ради на Сокирянщині – то дрібниці. Лютневі трагічні події на Майдані також не примусили місцевих слуг народу прийняти таке рішення (хоча на попередній сесії група депутатів вимагала провести вибори голови ради), але підконтрольна група депутатів відхилила це питання більшістю голосів.

Аж ось тепер, коли пан Василь Козак ганебно програв вибори в депутати Верховної Ради, знадобилось прикриття від люстрації і подальше працевлаштування одіозного чиновника, який служив разним владам.

Порушуючи всі можливі закони про самоврядування, нехтуючи Конституцію України, група депутатів під керівництвом свого кумира, без якого, як кажуть в народі, «і сонце в районі не сходило», рветься до подальшого дерибану району.

Після таких порушень може вже настав Верховній Раді прийняти рішення про розпуск Сокирянської райради і призначити нові вільні вибори ?

Депутати Сокирянської районної ради:

Петро ПРЕПЕЛИЦЯ,
Анатолій ГАДЖУЛА,
Олександр КИСТРУГА,
Петро БЛАЖКО

Джерело

Від редакції ЧАСу: Якщо наша влада не може впоратися з Козаком бессарабським, то навіщо нам ця влада?…

peredplata