Заступник голови Чернівецької облради Ярослав Курко: \”Після незаконного обрання Козака головою Сокирянської райради можна ставити питання про її розпуск\”

Заступник голови Чернівецької облради Ярослав Курко: "Після незаконного обрання Козака головою Сокирянської райради можна ставити питання про її розпуск"Поспішне обрання одіозного Василя Козака головою Сокирянської райради виявилося сенсацією, принаймні сьогоднішнього дня, для Чернівецької області. Як з’ясувалося, саме проведення сесії райради й, відповідно, її рішення суперечать чинному законодавству. Про це кореспондентові БукІнфо в ексклюзивному коментарі повідомив перший заступник голови Чернівецької обласної ради Ярослав Курко.

– Ярославе Степановичу, сьогодні відбулася сенсаційна подія для області – головою Сокирянської райради обрано одіозного Василя Козака. З огляду на люстрацій ні процеси, які відбуваються в країні, хотілося б почути Ваш коментар з цього приводу.

– Сьогодні близько 12 години із Сокирянського району мені почали телефонувати з приводу скликання позачергової сесії райради та обрання голови. А вже о 14.59 на сайті Сокирянської районної держадміністрації було розміщено повідомлення, у якому йшлося про роботу постійних комісій, а відтак, за пропозицією депутатів районної ради, було прийняте рішення про невідкладне проведення 19-ї позачергової сесії районної ради, на якій головою ради обрали Василя Козака.

Ми отримали повідомлення від районної ради про перелік основних заходів з 3 по 9 листопада, де засідання постійної комісії заплановане на 3 листопада, а чергова, 19-та сесія районної ради – на 4 листопада.

Сьогодні сесія відбулася всупереч чинному законодавству. В чому порушення? Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування», рішення про скликання сесії доводиться до відома депутатів і населення не пізніше як за 10 днів до сесії. Наскільки мені відомо, таке рішення не було доведене за 10 днів як про чергову сесію. Цим же законом передбачено, що сесія може бути і позачерговою, скликаною в екстреному випадку. Закон передбачає, що у виняткових випадках повідомлення про проведення сесії має бути не пізніше, як за день до сесії, із зазначенням часу скликання, місця проведення та питань, які виносяться на розгляд.

Як же ж можна так безсовісно обманювати у повідомленні райдержадміністрації «згідно чинного законодавства», коли законодавство порушене цинічно і нагло.

Це перше порушення. Друге порушення. В цьому ж таки законі сказано, що сесії ради скликаються в міру необхідності, але не менше одного разу на квартал. Остання сесія Сокирянської районної ради, 18-та, відбулася 25 червня 2014 року. Це означає, що у третьому кварталі сесії не було. Проігнорували діюче законодавство.

Третє. Василь Васильович Козак, як кандидат в народні депутати по 204 виборчому округу, не став народним депутатом. Але у Сокирянському районі за нього проголосувало 44,5% або 8 532 виборців. В той же час, за інших кандидатів – 11 399 виборців. Можливо Козак розсудив таким чином, що оці 8 532 виборці це і є та підтримка, яка дає йому можливість балотуватися з порушенням діючого законодавства на посаду голови районної ради.

Більше того, депутати районної ради, які проголосували за це рішення і які допустили цілий ряд порушень, не представляють інтересів виборців на сьогоднішній день. Оскільки вони у 2010 році йшли від тих сил, які за результатами виборів до Парламенту у 2014 році практично втратили підтримку.

Створюється враження, що ця районна рада всіма своїми діями показує, що вона існує для того, щоб ухвалювати рішення всупереч законодавству та волі виборців. Таке враження, що цих депутатів або підставили і використали, або вони є слухняним знаряддям в руках людини, яка обрана на цю посаду.

– За нашою інформацією, опозиційних депутатів про цю термінову сесію Сокирянської райради навіть не повідомили.

– І в мене є така інформація. Із 6 опозиційних депутатів було 3, вони у такій кількості нічого не могли зробити в цій ситуації. З іншого боку, всі депутати мали б усвідомлювати, що проведення сесії у такий спосіб є порушенням законодавства, вони цього не зробили. Тобто вони свідомо і цинічно сплюндрували норму закону і думають, що їм це все пройде. У даному випадку повинні втрутитися ті органи, які покликані слідкувати за дотриманням законодавства.

– Тобто є всі підстави для того, щоб, наприклад, прокуратура оскаржила як саме проведення сесії, так і рішення, прийняті на ній?

– Як на мене, рішення сесії прийняте з порушенням діючого законодавства і воно заслуговує на те, аби бути відміненим. А рада, якщо вона допускає такі грубі порушення законодавства, заслуговує на те, щоб їй дали оцінку, як виборці на майбутніх виборах, так і правоохоронці. Очевидно, що тут може ставитися питання щодо її розпуску.

Влада повинна сказати своє слово. Ніхто за жодних обставин не має права порушувати закон.

Для чого такі люди як Василь Козак йдуть на такі посади у наш час? Це треба його спитати. Мені видається, щоб не бути пролюстрованими і не підпадати під відповідальність.


Розмовляв Володимир ЗВЕНИГОРОДСЬКИЙ
БукІнфо (с)

peredplata