На Буковині міліція \”трясе\” валютників – до відділку тягнуть і тих, хто купує

На Буковині міліція "трясе" валютників - до відділку тягнуть і тих, хто купує Чернівцях правоохоронці оголосили боротьбу з тіньовим ринком валютних операцій.
\”З метою стабілізації ситуації на валютному ринку, недопущення діяльності напівлегальних і нелегальних пунктів обміну валют, а також виявлення міняйл і валютників, МВС направило доручення у територіальні підрозділи\”, – йшлося в повідомленні МВС ще на початку жовтня.

Для багатьох буковинців стало несподіванкою, що купівля валюти поза межами банків та обмінних пунктів, є порушенням.

\”Прийшов на ринок яку завжди, за продуктами, а заодно і долари планував купити. По банках треба довго бігати, стояти у черзі, та й не завжди долари дістануться. А у валютників валюта є завжди. Та цього дня мене звинуватили у тому, що я порушив закон. Який закон? Я ж нічого не вкрав. Просто хотів купити долари. Бо більше немає де\”, – поскаржився до редакції чернівчанин. За словами чоловіка, його разом із валютником відвели до відділку, склали акт, вилучили гроші. Далі справа розглядатиметься в суді.

Прикметно, що зараз міняйли та валютники – мало чи не єдина можливість придбати валюту у Чернівцях. Вже кілька останніх місяців чернівчани бігають від банку до банку у пошуках доларів. Чимало з них стали заручниками ситуації, адже мають валютні кредити.

А з останніми нововведеннями НБУ у країні валютна проблема ще більше загострилася. За нормою – в одні руки продають валюту на 3000 гривень за день, – долари придбати не стало легше. Навпаки, експерти пояснюють, що валютні рішення головного банку лише активізувати тіньовий ринок. Люди справді вимушені звертатися до міняйл.

– Днями на Калинці бачив таку картину: черга з двадцяти, не менше, людей стоїть до чоловіка, який, сидячи на стільці з пачкою грошей у руках, обмінює валюту. Такого я не бачив навіть у 1990-ті, – дивується чернівчанин Ігор.

Тим часом, у Чернівцях і надалі спокійно можна придбати долари та євро у міняйл.
– Я хотів придбати 10 доларів. Біля ринку \”Верхній\” підійшов до одного із чоловіків, які стоять на звичному \”валютному\” місці. Він звернувся до мене: \”Долари-євро\”. Я запитав скільки коштує долар. Чоловік, хвилину подумав і відмовився мені їх продавати. За мить я купив \”зелені\” в іншого чоловіка без проблем, – розповів кореспонденту molbuk.ua Олексій.

Коментар міліції

Штрафують обидві сторони

Сергій РАТУШЕНКО, заступник начальника УМВС в області:

– Працівниками відомства відповідно до внутрішньовідомчих вказівок МВС та розпоряджень УМВС в області, зокрема щодо \”Посилення протидії правопорушенням у сфері валютних операцій\” вживаються заходи щодо попередження та викриття фактів незаконних валютних операцій на території області.

Так, за результатами проведених заходів, протягом 2014 року виявлено та задокументовано 135 фактів незаконних операцій з валютою, відповідно до яких складено адміністративні протоколи.

Згідно із Законом України \”Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності\”, статтю, яка кваліфікувала дії осіб, які надають послуги з незаконного обміну валют, виключено з Кримінального кодексу.

Аналіз ситуації показує, що у зв’язку із послабленням відповідальності за порушення у даній сфері їхня кількість не зменшується, а навпаки зростає.

Основним важелем впливу працівників міліції на осіб, які здійснюють незаконний обмін валют залишається стаття 162 Кодексу про адміністративні правопорушення \”Порушення правил про валютні операції\”. Згдно із цим, до порушників судами може застосовуватись попередження або накладення штрафу від 30 до 44 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510-748 гривень) з конфіскацією валютних цінностей.

Наголошуємо, що до адмінвідповідальності притягуються обидві сторони: і той, хто міняє, і той, кому міняють гроші.

Джерело

peredplata