РНБО та СБУ просять перевірити, чи не містять дії ПАТ ЕК «Чернівціобленерго» стосовно КП «Чернівціводоканал» ознаки диверсії

РНБО та СБУ просять перевірити, чи не містять дії ПАТ ЕК «Чернівціобленерго» стосовно КП «Чернівціводоканал» ознаки диверсіїПро ситуацію, яка виникла у зв’язку з діями ПАТ ЕК «Чернівціобленерго» щодо блокування рахунків комунального підприємства «Чернівціводоканал», проінформовано Раду Національної безпеки і оборони України та УСБУ у Чернівецькій області. Відповідні звернення 12 листопада цього року спрямовано за підписом секретаря Чернівецької міської ради Ярослава Кушнірика.

Увагу Ради Національної безпеки і оборони України, УСБУ у Чернівецькій області звертається на те, що комунальне підприємство «Чернівціводоканал» є єдиним у місті Чернівці підприємством, що здійснює централізоване постачання питної води населенню і є об’єктом життєзабезпечення міста стратегічного призначення з особливим статусом природної монополії.

У такій ситуації винесення постанови про арешт коштів КП «Чернівціводоканал» явно порушує права не тільки самого підприємства, а і територіальної громади міста Чернівців, гарантії мешканців м. Чернівці на санітарно-епідеміологічне благополуччя. Арешт рахунків фактично паралізує роботу підприємства щодо надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення, що може спричинити неповоротні збитки як самому підприємству, так і мешканцям міста, а також призвести до виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру.

Зважаючи на те, що такі дії ПАТ ЕК «Чернівціобленерго», серед засновників якого є іноземні власники недружньої для України держави, можуть мати ознаки кримінально караного діяння диверсії Раду національної безпеки і оборони України, УСБУ просять перевірити зазначені факти та вжити у випадку необхідності відповідні превентивні заходи.

Про ситуацію та загрозу припинення водопостачання Чернівців проінформовано також керівництво Чернівецької облдержадміністрації.

Наразі КП «Чернівціводоканал» подало адміністративний позов до відділу примусового виконання рішень Чернівецького міського управління юстиції щодо визнання протиправною вказаної вище постанови про арешт коштів, яка розглядається Чернівецьким окружним адміністративним судом.

Спрямовано також клопотання в.о. прокурора Чернівецької області Олександру Іванюку з проханням прийняти рішення про вступ прокуратури у зазначену справу з метою захисту інтересів держави у сфері питного водопостачання та водовідведення.

Довідково:

За зверненням ПАТ ЕК «Чернівціобленерго» державний виконавець відділу примусового виконання рішень Чернівецького міського управління юстиції Михайло Семенов в рамках здійснення виконавчого провадження №32286996 10.11.2014 року виніс Постанову про арешт коштів КП «Чернівціводоканал» на виконання зведеного провадження про стягнення заборгованості у сумі 36942173,20 грн. Мова йде про заборгованість з урахуванням штрафних санкцій, яку ПАТ «Чернівціобенерго» стягує з КП «Чернівціводоканал» за рішеннями суддів, винесених ще у 1005, 2010 та 2012 роках.

Жодної звірки зазначеної заборгованості на момент винесення постанови про арешт рахунків не проведено. Окрім того рахунок, на який накладено арешт, призначений і для зарахування страхових коштів, а відповідно до ст. 73 Закону України «Про виконавче провадження», стягнення не може бути звернено на такі виплати.

7 листопада міська рада звернулася до начальника відділу примусового виконання рішень Чернівецького міського управління юстиції та державного виконавця М.Семенова щодо неправомірності прийняття рішення про арешт рахунків КП « Чернівціводоканал» та відсутність загального реєстру боргів , які стягуються у судовому порядку. Однак 10 листопада зазначена Постанова про арешт рахунків була прийнята. КП «Чернівціводоканал» одразу звернувся до Чернівецького окружного адміністративного суду з позовом щодо визнання Постанови про арешт рахунків протиправною. Суддя Брезіна Тетяна розпочала розгляд справи 12 листопада та оголосила про перерву у судовому засіданні до 13 листопада.

12 листопада о другій половині дня банківські установи взяли до виконання Постанову державного виконавця та наклали арешт на рахунки КП «Чернівціводоканал».

Джерело: Прес-служба Ратуші

peredplata