\”УДАР\” на Буковині скоріше живий, ніж мертвий

Після виборів до верховної ради України партію Віталія Кличка УДАР поховали. Навіть виконали погребальний політичний гімн «Вічная пам\’ять». На Буковині ще й приповідали: «Нехай спочиває з Петром Порошенком. І «Рошен» УДАРові нехай стане пухом лебединим».

А все через те, що УДАР влився у «Солідарність» і став БПП («Блок Петра Порошенка»). Вибори минули, а партії жити хочеться. І вона ожила. Ніби з летаргічного сну прокинулася і закричала на весь ударний голос: «На місцеві вибори ми йдемо окремою політичною силою». І тоді БПП стане їм конкурентом. І будуть вони битися за електорат так, що не залишать один від одного ні каменя, ні тріски.

"УДАР" на Буковині скоріше живий, ніж мертвий

Про це хотіли розповісти журналістам лідери УДАРу в Чернівецькій області. На прес-конференції виступали: Галина Марараш, голова міської організації УДАРу, Майя Ракоча, голова Новоселицької районної організації, та Роман Гавреш, член ради обкому партії.

Відразу їх питали, чи є ще членом партії їхній голова Роман Ванзуряк і що він робить тепер. Відповіли ударівці, що Роман залишається навіть головою партії. Тепер займається волонтерством. І всі готуються до виборів. Без Петра Порошенка.

— Якщо говорити у контексті майбутніх місцевих виборів, ми справді будемо конкурентами, — сказав Роман Гавреш. – Хоча якоїсь конфліктності чи гостроти й напруженості у наших відносинах, напевне, не буде.

— Але чому ваш голова Роман Ванзуряк подав у відставку?
— На мій погляд, існували певні кулуарні моменти, які не дозволяли Роману Степановичу проводити свою лінію на реалізацію принципів, проголошених Революцією Гідності. Це й є та частина рішення. Це пов’язано з певною кулуарщиною на Буковині. Раніше було велике протистояння народного депутата Оксани Продан, чоловік якої впливав на розстановку владних кадрів за Михайлішина, і міського УДАРу.

— Чим завершилося це протистояння? – запитали журналісти.
— Оксана Петрівна Продан не є членом Чернівецької обласної організації партії УДАР. Вона є членом Київської. І вона не може контролювати нашу ні обласну, ні міську організації. Вона не має важелів впливу на організацію. Звичайно, формувати виборчі списки кандидатів до місцевих рад будемо ми.
І конфлікт на цьому вичерпаний. Раніше УДАР висував на вибори мера свого кандидата Олексія Коломійця. Він набрав трохи голосів, але вибори не виграв.

— Чи буде партія висувати свого кандидата на міського голову зараз?
— Сьогодні ми ще не скажемо, хто саме буде цією кандидатурою, — відповідала Галина Марараш. – Але запевняю, що буде достойна людина, якій довіряє партія.

— А може, Ви підтримаєте теперішнього мера?
— На це скажу тільки: час покаже.

Напевне, ударівці відмовилися від кандидатури Коломійця. Бо говорили, що не підтримують окремих акцій Автомайдану, яким керує їхній партієць. А іншої кандидатури поки що нема. Якщо не обманюють, то партія УДАР у Чернівцях на мера підтримає Олексія Каспрука. Що ж, час покаже!

І, насамкінець, ударівці висловили своє незадоволення окремими депутатами, кандидатури яких довелося їм підтримувати у блоці Петра Порошенка. Зокрема, депутата Богдана Онуфрика, який за Януковича активно провадив його політику на посаді начальника управління ОДА.

А ось створення міністерства інформації (у народі називають МінСтець – П. К.) УДАР на Буковині підтримує і вважає, що воно не наступатиме на свободу слова, а сам Стець – хороша людина.

До керівництва обласної ради, яке залишилося нам від партії регіонів, Гайничеру, Маніліча ставляться толерантно і вважають, що вони мають керувати областю надалі.

Якщо це так, то чому УДАР хоче йти на вибори? Нехай собі регіонали керують далі, якщо вони влаштовують ударівців. Чи, може, у них якісь домовленості, про які невідомо широкому загалу?

Що ж, час покаже!
Петро КОБЕВКО

peredplata