Після підвищення тарифів комуналка \”з\’їдатиме\” 30-40% зарплати. Проти 6% у ЄС

Керівник НАК \”Нафтогаз\” офіційно заявив, що тарифи на газ зростуть у 3 – 5 разів! Голова правління \”Нафтогазу\” Андрій Коболєв попередив, що всі споживачі в перспективі будуть змушені перейти до \”справедливої\” ціни газу. І ця ціна вже наступного року для населення буде вищою за теперішню в 3 – 5 разів.

Однак Коболєв переконаний, що боятися такого підвищення не варто, оскільки, мовляв, більшість населення споживає газ лише для приготування їжі. Відтак зростання буде незначним, а малозабезпечені отримають субсидії. Чи так це? Адже насправді газ йде не лише на приготування їжі.

\”Складова газу у вартості тепла та гарячої води становить 60%, тому після підвищення тарифу на газ у 5 разів, тариф на опалення та гарячу воду зросте в 3 – 3,5 раза, — каже Юрій Гаврилечко, експерт з питань житлово-комунального господарства.

– Якщо додати ПДВ, то реально люди платитимуть у 4 рази більше, ніж тепер\”.

Порахуймо, якою приблизно буде сума. Беру свою останню квитанцію, де зазначено, що тариф із лічильником – 277,85 гривні за Гкал (в тому числі умовно-постійна складова тарифу – 1,31800). Тариф без лічильника – 6,08 гривні за квадратний метр. Тариф на гарячу воду – 28,26 гривні закубометр.

Я живу в будинку, в якому встановлено теплолічильник. За минулий місяць спожила 0,41929 Гкал тепла та 4 кубометри гарячої води. Відповідно до тарифів, за останній місяць мені нараховано за опалення 177,66 гривні, а за гарячу воду – 113,04 гривні. Разом – 290,70 гривні. Тобто, після зростання тарифів у 4 рази я платитиму лише за гарячу воду й опалення 1162 гривні 80 копійок на місяць!

А якщо порахувати приблизну вартість опалення для двокімнатної квартири у будинку без теплолічильника за збільшеним у 4 рази тарифом, то вона сягне 1216 гривень! Додамо вартість гарячої води. Для цього тариф 28,26 множимо на 4 – виходить 113,04 гривні за кубометр. А тепер множимо оновлений тариф на 4 кубометри. Маємо 452,16 гривні. Таким чином, вартістьопалення та гарячої води разом становитиме 1668,16 гривні!

Якщо додамо інші платежі за комунальні послуги (нехай у середньому це 200 гривень), то побачимо: людині після підвищення тарифів доведеться платити за двокімнатну квартиру 1500 – 2000 гривень щомісяця. Це набагато перевищує мінімальну зарплату, що з січня становитиме 1257 гривень.

А скільки платять за комуналку в Європі? Відповідно до даних Міжнародного фонду \”Відродження\”, місячна плата за основні види комунальних послуг в Україні минулого року становила 55 євро (після підвищення тарифів становитиме не менш як 100 євро), у Польщі – 119 євро, у Франції – 127, уЧехії – 131, у Греції – 140, в Угорщині – 165, у Британії – 172 євро.

Однак при цьому в Україні на комуналку йшло 45% мінімальної зарплати, у Польщі – 32%, у Британії – 14%.

\”Якщо говорити про сплату в абсолютних одиницях, то ми наближаємося до того, скільки платять європейці, — зауважує Юрій Гаврилечко. — Однак якщо виходити з рівня купівельної спроможності, то ми вже сплачуємо приблизно в 3 рази більше, ніж європейці. А після підвищення ціни будемо сплачувати в 12 разів більше, ніж вони. Ніхто й ніколи не порівнює абсолютні величини. Все прив\’язується до того, скільки ти можеш купити товарів за свою зарплату.

Відповідно, якщо в Україні до останнього подорожчання вартість комунальних послуг становила 15 – 20% реальної зарплати (у Європі – приблизно 6%), то після оновлення тарифів сягне 30 – 40%!…Наш уряд часто говорить про економічно обгрунтовані ціни на товари та послуги, але ні пари з вуст – щодо обгрунтованої ринкової заробітної плати. Чомусь ніхто від нього не чув, що й робоча сила має вартувати так само, як у Європі\”.

Світлана ОЛІЙНИК, газета \”Експрес\”

peredplata