Як Фірташа з Чернівців прогнали

Наш земляк і олігарх, який служить Росії, Дмитро Фірташ зробив спробу приватизувати Чернівці та Буковину. Він колись тут працював водієм начальника пожежної охорони. Чернівці добре відомі Фірташеві. Він вивчив менталітет буковинців, їхні вподобання, потреби та інтереси. Тому легко розставив повсюди свої кадри.

Як Фірташа з Чернівців прогнали

Після Революції Гідності ніхто нікуди з Чернівців не зник. Фірташівські кадри, які вірою і правдою служили партії регіонів, Папiєву, Михайлішину і Януковичу, швидко перефарбувалися і з таким же успіхом та вигодою для себе тепер служать «Народному фронтові», Блоку Петра Порошенка, Яценюку, Бурбаку і Каспруку. Фірташ керує через них і містом, і областю. Депутати міськради і облради повністю залежні від олігарха і виконують будь-які його забаганки. Що й казати, коли Фірташ з Австрії у Чернівцях собі почесного консула зробив.

Про «Чернівцігаз» та газові мережі по всьому світу анекдоти вже складають. Кажуть, що тільки Фірташу можна було забрати у людей газові мережі, не платити податки і ще змусити депутатів облради на чолі з головою Гайничеру засуджувати податкову, яка ці податки хоче державі дати. Навіть депутати українські з Фірташем стають антиукраїнськими.

А найбільшого резонансу в ці дні набули Діди Отморози від Фірташа, пряники дітлахам на Соборній площі та безкоштовна ковзанка. Та нічого безкоштовного тут не було, нема і не буде. Фірташа в Чернівцях уже місяць піарять за пряник по 6 гривень. Погляньте, які черги стоять до палацу. Тисячі дітей та їхніх батьків з іменем Фірташа на вустах у мороз та хурделицю стоять і прославляють олігарха.

Чи може хоч одна мати задуматися над тим, що її задобрили пряником, а насправді вкрали у неї мільйони? Більше того, ці пряники – з присмаком крові українських воїнів, котрі на сході держави рятують націю від поневолення російськими фашистами. Саме бізнес у Фірташа російський і газ його російський. А гроші наші українські через олігарха перекочовують у «Газпром», який фінансує терористів, котрі вбивають українських чоловіків.

Можливо, прості українські матері не знають усіх тонкощів піару олігарха. Але ж керівництво Чернівецької обласної ради, Чернівецької міської ради мусить про це знати. Бо саме минулого року на Майданах України гнали Януковича і його олігархів з нашої шиї. І Фірташа гнали. І той же нинішній мер Олексій Каспрук гнав їх. Як він за рік зміг забути все те зло, яке принесли нам ці люди?! А якщо не забув, то заради яких таких «подвигів» треба робити добре Фірташеві? Заради чого його вирішили цілий місяць піарити у Чернівцях?! Гроші…

Можливо. Але ж це не його гроші, а наші! Не вірите?… Запитайте у кожному селі, де громада проводила газ і за свої кошти купувала труби, виконувала земельні роботи та інші, куди поділися мережі, за які заплатили люди?! Вони стали власністю «Чернівцігазу». А хто власник «Чернівцігазу»? Фірташ Дмитро. Він повернув громадам за газові мережі хоч одну копійку? Ні. Він навпаки, утридорога дере з нас за газ.

Тож за чиї гроші куплений пряник, який фірташівський Дід Отмороз дає українській дитині, а батьки йому дякують – не надякуються?!..
Чому Каспрук дозволив на нібито безкоштовній ковзанці вживати ім’я Фірташа? Адже ще кілька років тому говорили і тішилися регіонали, що олігарх подарував ковзанку місту. Якщо він її подарував, то вона вже не його, а міська. І замість реклами Фірташа могла би бути соціальна реклама українських волонтерів чи воїнів АТО. Не могли у міській раді додуматися до цього, чи не хотіли?!

Про обласну раду говорити не доводиться. Бо Михайло Гайничеру, голова облради, вірою і правдою служив партії регіонів і продовжує їй служити. Ще й 49 депутатів-регіоналів там є. Усі вони – під контролем у Фірташа.

Голова податкової Михайло Сеничак довів, що фірташівська фірма «Чернівцігаз» не доплатила у казну держави 37 мільйонів гривень, і зробив спробу їх стягнути з олігарха, так першими на захист Фірташа стали саме депутати облради на чолі зі своїм головою регіоналом Михайлом Гайничеру.
Куди поділася Революція Гідності на Буковині?!

Аби повністю панувати у нашому краю, Фірташ і його прихвосні у Чернівцях вирішили ще й Маланку влаштувати нам у той час, коли йде війна. Знайшлися різні хруні у Вашківцях та Кіцмані, у Горбово та Чагрі, котрі почали переконувати буковинців, що у Чернівцях мусять бути гульбища. На них треба буде прославляти Фірташа і всю його регіональну зграю.

І не було порятунку від цих фірташолизів. Вони навперебій хвалили олігарха і його ідею маланкувати у Чернівцях.
Одна лиш газета «Час» серед всіх ЗМІ області стала проти вакханалії фірташолизів. Нас паплюжили, обзивали останніми словами. Проти нас налаштовували дітей і батьків з черг за пряниками від Діда Отмороза з Соборної площі.

Але ми вистояли. І, слава Богу, не були єдиними. Спочатку засновниця бренду «Маланка-фест» Оксана Лелюк відмовилася брати участь у фірташівському шабаші. Вона заборонила фірташолизам використовувати свій бренд. Тоді ті, хто хотів шабашу, придумали йому іншу назву і навіть нібито благородну мету – допомогу українському війську.

На захист правди і проти Фірташа виступила голова ГО «Майдан» у Чернівецькій області Галина Абрам’юк. Вона засудила спробу танцювати й веселитися тоді, коли Україна оплакує своїх кращих синів і доньок, які гинуть за нас на Донбасі. Та навіть за таких аргументів фірташолизи не відступали.
На допомогу здоровим силам, здоровому глузду прийшла координаційна група антитерористичного центру при УСБУ в Чернівецькій області. Вона прийняла рішення не проводити фестиваль Маланок у Чернівцях 15 січня. Через ризик вчинення терористичних проявів.

Декотрі маланкарі ще робили спроби маланкувати. Зокрема, з Горбово грозилися таки їхати у Чернівці з Маланкою. Але їх твердо попередили: приїдете – будете мати проблеми. А тих, хто хоче підтримати національні традиції та показати свої творчі доробки, запрошують на фольклорно-етнографічне свято «Від Різдва до Йордану», яке розпочнеться 18 січня о 13-й год. у музеї архітектури та побуту. Але без Фірташа і його піарів.
Всім іншим можна запропонувати поїхати на схід України і перед воїнами АТО показати дійство Маланки та Переберії.
Петро КОБЕВКО

peredplata