Кому ціни по кишені у буковинському краї?

Кому ціни по кишені у буковинському краї?Щодня до редакції нашої газети надходять звернення від краян з проханням пояснити, що відбувається з цінами на продукти харчування, чи довго ще так триватиме та як, врешті, у таких умовах вижити пересічній людині.

«Раніше одразу купувала і хлібину, і батон. Зараз беру лише півхлібини на двох», – зітхає біля хлібної лавки на ринку «Центральний» пенсіонерка Міла Олександрівна Василюк. На прилавок з мороженою рибою за ціною «75 гривень» дивиться молода мати з малям на руках Вікторія: « Хочеться, звісно, купити, бо ж їсти рибу корисно, а до всього – ще й Великий піст надворі…Але краще куплю харчування для малого…»

Люди ходять ринком сюди-туди, прицінюються, шукають, де дешевше, сперечаються. Хліб «Орільський» нині у Чернівцях коштує 7-50 – 8-50 грн. (при відпускній ціні – 7-00 грн.); олія – 30-38 грн., цукор – 13-15 грн., чай – 28-40 грн., кава – 60-65 грн. за 100 грамів. Зросла ще у лютому і не стає нижчою ціна і так званого борщового набору: картопля 4-6 грн., буряк – 5-7 грн., морква – 7-10 грн., капуста – 8-9 грн., цибуля – 8-10 грн. за кілограм. Про свіжі овочі й говорити не доводиться… Бензин, до речі, яким ще днів десять-дванадцять тому водії заправлялися за 28-30 грн. і саме через вартість якого багато продавців пояснювали різке підвищення цін, вже впродовж кількох днів вартує 19 гривень. Ціна ж на продукти майже не знижується.

Оскільки основні повноваження в сфері ціноутворення надані місцевим органам виконавчої влади, до буковинців минулого тижня звернувся губернатор Чернівецької області Олександр Фищук, який закликав не скуповувати продукти. Причиною стрімкого зростання вартості він назвав не дефіцит, а значне підвищення попиту через поширення панічних настроїв серед населення, яке витрачає останні гроші на продукти, що не щодня їм навіть необхідні. Губернатор повідомив, що на складах Буковини є достатня кількість цукру, борошна, гречки, соняшникової олії , запаси овочів, фруктів тощо. Влада також обіцяє влаштовувати ярмарки, на яких буде продаватися продукція від виробника, а отже, буде дешевшою.

«Напередодні 8-го Березня ярмарок вже відбувся по вулиці Ентузіастів у Чернівцях, і дешевше можна було купити хіба що картоплю, – розповідає мешканка бульвару героїв Сталінграду Олена Хутровська. – Всі інші продукти були дорогими, бо продавали їх в основному продавці, що вийшли з приміщення базару торгувати на дорогу».

То, може , й справді стане легше буковинцям, коли такі ярмарки проводитимуться щотижня, а влада більш ретельно відстежуватиме хто, як і почому там збуває свій крам? Бо ж треба залучати якнайбільше саме виробників, а не посередників, що навчилися «дерти шкіру» з покупців. Місцеві ж органи виконавчої влади мають доводити до відома нечесних підприємців та розтлумачувати, що теперішній так званий мораторій на перевірки, що призводить до спекуляцій на ринку – тимчасовий, і за кожне порушення вони так чи інакше нестимуть відповідальність … Хочеться, аби справді, як запевнив у своєму зверненні буковинський люд Олександр Фищук, адміністрація розпочала вживати заходів стосовно регулювання цін на продукти щоденного попиту. Чи це відбуватиметься через встановлення граничних торговельних надбавок на стратегічні групи продтоварів, чи якось по-іншому – не важливо.

Антимонопольний комітет України дав доручення територіальним відділенням здійснити аналіз цін на основні продукти харчування. За словами виконувача обов’язків голови відділення Антимонопольного комітету в Чернівецькій області Олександра Паламарчука, фахівцями наразі відслідковується динаміка їх росту в основних торговельних мережах. За першими висновками – Буковина, на щастя, у порівнянні з іншими областями України, не займає перших місць по здорожчанню. Однак чи варто цього чекати?
Наталія БРЯНСЬКА

peredplata