Румунські дні Європи на Північній Буковині?!

Саме так назвав на дні 9 і 10 травня 2015 року журналістам румунського часопису „Crai nou” голова культурологічної фундації “Дім румунської мови”, журналіст, поет та почесний член Румунської Академії Василь Терицану (http://www.crainou.ro/2015/04/21/zilele-romanesti-ale-europei-in-nordul-bucovinei).

За його словами, найбільш визначним заходом буде відкриття о 14 годині 10 травня ц.р. на колишній “Королівській вулиці” (нині – вулиця О.Кобилянської 9 – сучасну назву якої пригадав лише румунський журналіст) новоствореного Румунського культурологічного центру “Єудоксіу Гурмузакі”. Даний центр, підкреслив В.Терицану, є виразом понад 20-річних прагнень громадянського суспільства та зусиль кількох установ. При ньому функціонуватимуть “департаменти” освіти та шкіл, культури та літератури, а також бібліотека “Міхай Емінеску” та кафе “Бухарест”.

На урочистості В.Терицану запросив президентів, прем’єр-міністрів та міністрів закордонних справ України, Румунії та Республіки Молдова, голів повітових рад Сучави, Ботошан, Бістріца-Несеуд, Алба, а також примарів міст-партнерів Чернівців – Сучави, Ясс, Тімішоари та Кишинева.

Участь підтвердили Анжел Тилвер – міністр-делегат з питань зв’язків з румунами за кордоном Уряду Румунії, Дорін Кіртоаке – мер міста Кишинів та Сорін Опреску – мер Бухареста, який подарував центру “Єудоксіу Гурмузакі” 14 зображень “важливих місць Столиці Румунії”. Цього ж дня представники центру підпишуть протоколи про співпрацю з Інститутом румунської культури, Інститутом “Єудоксіу Гурмузакі” для румунів звідусіль та мерією Бухаресту.
Подія гарна та личить європейському місту, яким є наші Чернівці. Хоча, є одне АЛЕ…

Ми поцікавились засновниками Румунського культурологічного центру “Єудоксіу Гурмузакі” і нашу увагу привернула одна досить неординарна особистість. Це наш земляк, а нині мешканець румунської столиці, адвокат Євген Патраш. Народився, тоді ще Патраш Євген Миколайович (зараз він громадянин Румунії, бо у 2000 році відмовився від українського), у селі Багринівка Глибоцького району, у 1982 році закінчив історичний факультет Чернівецького державного університету, у 1993 – юридичний факультет Кишинівського державного університету, з 1990 по 1993 рр. був секретарем та заступником голови Чернівецького обласного товариства румунської культури ім. М.Емінеску, у 1997 році закінчив факультет міжнародних відносин Національної школи політичних і адміністративних відносин (м. Бухарест), потім навчався на юридичному факультеті університету “Бабеш-Бояї” (м. Клуж Напока, Румунія), працював у компанії “Лукойл-Румунія”.

Як стверджують наші співрозмовники, саме Є.Патраш позаминулого року придбав за 120 тис. євро приміщення колишньої перукарні “Весна” по вул. О.Кобилянської 9, де анонсував відкриття румунського “літературного кафе”.

Але очевидно, що намір у пана Патраша був зовсім інший, бо ще у лютому 2013 року він став співзасновником та заступником голови громадської організації “Румунський культурологічний центр “Єудоксіу Гурмузакі” (ЄДРПОУ 38595962), яку очолив вже згаданий Василь Терицану.

Румунські дні Європи на Північній Буковині?!

Також виникає запитання, звідки у Є.Патраша такі кошти, адже 120 тисяч євро чималі гроші. З одного боку не дивно, бо адвокатська практика у четвертому секторі Бухареста (бульвар Гєоргє Сінкаї, буд. 12, блок 12, під’їзд А, етаж 3, квартира 16) повинна давати непогані прибутки. Але є й інша сторона монети.

Румунський адвокат Є.Патраш знову оселився у Чернівцях і добре відомий у певних колах як особа, котра “допомагає” (не безкоштовно звісно) оформити громадянство Румунії. Наші співрозмовники кажуть, що послуги заступника голови української громадської організації Румунський культурологічний центр “Єудоксіу Гурмузакі” коштують від 1200 євро за пакет документів. Прибуток очевидний, бо через його руки проходять сотні клієнтів. Однак, пан адвокат чомусь забуває сплачувати з цих грошей податки до українського бюджету, а це вже ст. 212 ККУ (“Ухилення від сплати податків, зборів, інших обов’язкових платежів”), не говорячи про порушення Конституції України.

Якщо у когось виникли проблеми з документами, Є.Патраш охоче їх врегулює (знову ж не безкоштовно, але гарантовано). Важливим джерелом доходу румунського адвоката є і запис бажаючих на присягу, яку мають складати новоспечені громадяни Румунії на вірність тій же ж Румунії. Виявляється, що це не таке собі просте питання, бо списки особисто складає Генеральний консул Румунії в Чернівцях Елеонора Молдован, яка відправляє невігласів вчити румунську мову. До кого запитаєте ви? Так, до Є.Патраша, який відкрив мовні курси. Але їх можна і не відвідувати, головне сплатити 200 євро, і питання вирішене. Подейкують, що румунський адвокат ділиться прибутками з Генконсулом, тому лише його клієнтів Е.Молдован включає до черги без заперечень.

Румунські дні Європи на Північній Буковині?!

Розповідаючи про досягнення румунського адвоката Є.Патраша варто також пригадати, що у 2002 році на підставі положень Закону України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”, Службою безпеки Україн йому було заборонено в’їзд до України терміном на п’ять років. Мотивом цього стала діяльність нашого “героя”, “яка несе шкоду національним інтересам держави” (http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2005-04-21/practicile-kaghebiste-ale-csi.html#ixzz3YmSYFGpw).

Вочевидь, що серйозне попередження минулих років не додало Є.Патрашу здорового глузду, тому можливо слід повернутися до вже застосованої щодо нього юридичної практики?

Принагідно звертаємось і до почесних гостей, які 10 травня будуть присутні на відкритті Румунського культурологічного центру “Єудоксіу Гурмузакі”: Анжела Тилвера – міністра-делегата з питань зв’язків з румунами за кордоном Уряду Румунії, Доріна Кіртоаке – мера міста Кишинів, Соріна Опреску – мера Бухареста, Генерального консула Румунії Елеонори Молдован та інших поважних осіб. Як ви будете себе почувати в українському місті Чернівці поруч з людиною, яка відверто і нахабно порушує закони України?

peredplata