Депутати-списочники з Чернівецької області всі разом зареєстрували за місяць шість запитів

Протягом квітня дев’ятьма народними обранцями з Чернівецької області, що потрапили до Верховної Ради за списками політичних партій або по мажоритарці за межами області, станом на 3 травня 2015 року було напрацьовано 19 законопроектів та шість депутатських запитів. Найменш активними виявились двоє списочників Блоку Петра Порошенка Віктор Король та Богдан Онуфрик, а також Іван Мирний з Опозиційного блоку, які ані запитів, ані законопроектів протягом місяця не зареєстрували.
Громадянська мережа ОПОРА продовжує висвітлювати діяльність нардепів з Чернівецької області, ґрунтуючись на офіційних даних сайту Верховної Ради України та парламентського сайту http://rada.oporaua.org ОПОРИ.

Найбільш активними в законотворчій діяльності протягом квітня вже традиційно виявились Оксана Продан з шістьма законопроектами, Михайло Гаврилюк та Сергій Рудик з чотирма, відповідно. Проте, тільки три законопроекти з 19 є власними напрацюваннями депутатів з Чернівецької області (два проекти постанов Михайла Папієва та один проект закону Сергія Рудика).

Решта законодавчих ініціатив написані у співавторстві. Законопроекти стосувалися питань конкурсної процедури призначення керівників державних та комунальних закладів культури; оподаткування в агропромисловому комплексі; уточнення порядку застосування податкового компромісу; граничного розміру орендної плати; справедливого оподаткування доходів фізичних осіб; посилення прозорості видобувних галузей в Україні; посилення відповідальності за жорстоке поводження з тваринами; націоналізації майна торгівельної мережі \”АТБ\”; участі іноземних осіб в суб\’єктах природних монополій; поновлення прав на пенсійне забезпечення інвалідів; пенсійного забезпечення посадових осіб органів місцевого самоврядування, що обіймають виборні посади та посадових осіб, які відповідають за мобілізаційну роботу в місцевих державних адміністраціях; передачі гуртожитків у власність територіальних громад; забезпечення справедливості, прозорості, своєчасності та ефективності виконання судових рішень; забезпечення конституційних прав, свобод людини і громадянина; обрання керівного складу та членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання; удосконалення порядку продажу права оренди на земельні ділянки сільгосппризначення; встановлення обмежень при обранні на посаду керівника вищого навчального закладу; обмеження спільної роботи близьких осіб, які прирівнюються до осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Однак менша активність, в порівнянні з минулими місяцями, у народних депутатів стосовно реєстрації депутатських запитів. Так, в квітні народні обранці з Чернівецької області написали лишень шість запитів. П’ять зі згаданих шести були написані нардепом Сергієм Рудиком та ще один – Оксаною Продан. При цьому, жоден з них відношення до Чернівецької області не мав.

Що ж стосується відвідуваності, то загалом дев’ятьма народними обранцями у квітні було пропущено десять пленарних засідань (по чотири пропуски на рахунку опозиціонерів Івана Мирного та Михайла Папієва, решта два належать Марії Матіос з Блоку Петра Порошенка).

Загалом, з початку роботи парламенту вказані дев’ятеро народних депутатів стали авторами чи співавторами 139 законопроектів, лишень 8 з яких стали чинними. Тобто, тільки 6% зареєстрованих ними законопроектів знайшли підтримку в парламентарів.
ДЕТАЛЬНИЙ АНАЛІЗ ЗАКОНОТВОРЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НАРОДНИХ ДЕПУТАТІВ

Віктор Король, який потрапив до парламенту під 35 номером у списку Блока Петра Порошенка, не відзначився протягом квітня ані зареєстрованим законопроектом, ані депутатським запитом. http://itd.rada.gov.ua/mps/info/page/2314

В активі народного депутата за місяць – два виступи з трибуни. Один з них стосувався підтримки Закону України \”Про військову міліцію\”, а інший – підтримки збереження в Законі \”Про міліцію\” грошового та інших видів забезпечення працівникам міліції, захопленим в полон або заручниками, або безвісно відсутніми.

Народний депутат був присутнім на усіх пленарних засіданнях, але не здійснив електронної реєстрації на одному з них. Також за місяць нардеп збільшив кількість помічників з восьми до десяти, семеро з яких працюють на громадських засадах.

Загалом, протягом скликання Віктор Король став автором одного та співавтором п’яти законопроектів, жоден з яких не став чинним нормативно-правовим актом, не написав жодного запиту, п’ять разів виступав на сесіях, голосував \”за\” 538 разів, \”проти\” – сім, утримувався тричі, не голосував 367 разів, був відсутній на одному з 17 засідань комітету та пропустив два з 50 пленарних засідань парламенту, ще тричі не здійснив електронної реєстрації.

Сьома у списку Блока Петра Порошенка народна депутатка Марія Матіос у квітні стала співавторкою законопроекту про внесення змін щодо конкурсної процедури призначення керівників державних та комунальних закладів культури, театрів, бібліотек, музеїв. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=15665 Жодного депутатського запиту чи виступу на сесії цього місяця не зафіксовано.

Згідно письмової та електронної реєстрацій, народна депутатка була відсутня на одному з десяти пленарних засідань, та не здійснила електронної реєстрації ще на двох з них. Кількість помічників не змінилась.

Загалом, за час роботи в парламенті восьмого скликання в доробку Марії Матіос співавторство в семи зареєстрованих законопроектах (один з яких «Про відзначення пам’ятних дат та ювілеїв в 2015 році» став чинним актом), два депутатські запити та жодного виступу в парламенті. Народний депутат голосувала \”за\” 431 разів, \”проти\” – 18, жодного разу не утримувалась та не голосувала 156 разів, пропустила п’ять з 11 засідань комітету і була відсутня на 14 з 50 пленарних засіданнях парламенту (5 через хворобу), а ще на шести – не здійснювала електронної реєстрації.

Народний депутат, який пройшов 31-им у списку Блоку Петра Порошенка, Богдан Онуфрик, незважаючи на свою присутність на усіх пленарних засіданнях, не відзначився у квітні ні законопроектами, ні депутатськими запитами, ні виступами під час сесії. http://itd.rada.gov.ua/mps/info/page/17982 . Кількість помічників в нардепа залишились незмінна – 13.

Загалом, з моменту отримання мандату Богдан Онуфрик став співавтором трьох зареєструваних законопроектів, два з яких стали чинними (щодо Суспільного мовлення та про призупинення акредитації працівників російських ЗМІ) та одного депутатського запиту. Народний депутат жодного разу не виступав на сесіях, голосував \”за\” 856 разів, \”проти\” – десять, утримувався сім та не голосував 154 рази, пропустив три з 18 засідань комітету, був відсутній на одному пленарному засіданні та не здійснив ще по дві письмові та електронні реєстрації.

Оксана Продан, яка потрапила до парламенту під 15-им номером у списку Блока Петра Порошенка, у квітні записала на свій рахунок співавторство у шести законопроектах. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=15667 Чотири з них стосуються змін до Податкового кодексу (оподаткування в агропромисловому комплексі; уточнення порядку застосування податкового компромісу; граничного розміру орендної плати; справедливого оподаткування доходів фізичних осіб в інтервалі від 10 до 17 розмірів мінімальної заробітної плати). Інші два мають на меті змінити ряд законодавчих актів у питаннях посилення прозорості видобувних галузей в Україні та посилення відповідальності за жорстоке поводження з тваринами.

Також народна депутатка підготувала 37 поправок до п’яти законопроектів: дві враховані частково та одну відхилену до законопроекту щодо доступу до публічної інформації у формі відкритих даних; чотири враховані до законопроекту про зміни Бюджетного кодексу щодо доступу до інформації про бюджетні показники у формі відкритих даних; дев’ять відхилених, одна врахована та одна врахована частково до законопроекту щодо стабілізації фінансового стану Національної акціонерної компанії \”Нафтогаз України\”; п’ять відхилених, чотири врахованих та дві враховані редакційно до законопроекту щодо захисту прав інвесторів; вісім врахованих до законопроекту про зміни Податкового кодексу щодо спрощення умов ведення бізнесу.

Окрім цього, Оксаною Продан написаний один індивідуальний депутатський запит до Прем’єр-міністра України щодо результатів роботи Комісії з проведення службового розслідування діяльності вищих посадових осіб Державної фіскальної служби України.

Будучи присутньою на усіх пленарних засіданнях у квітні, Оксана Продан виступала в парламенті шість разів: двічі з трибуни (про підтримку законопроектів щодо врегулювання збору з ювелірних виробів та щодо унеможливлення внесення змін до Єдиного державного реєстру за підробними документами) та ще чотири рази – з місця (про підтримку законопроектів щодо захисту населення від інфекційних хвороб, спрощення процедури виготовлення проектів землеустрою для відведення земельних ділянок, змін до Податкового кодексу щодо трансфертного ціноутворення; та про не підтримку законопроекту про зміни щодо способу виконання судових рішень, а саме практики заміни живих грошей векселями). Кількість помічників народної депутатки не змінилась.

Загалом, за усю каденцію Оксана Продан підготувала три зареєстровані законопроекти самостійно та ще 34 – у співавторстві. Два з зареєстрованих законопроектів стали чинними актами (про технічні регламенти та оцінку відповідності та щодо реалізації на агропродовольчих ринках продукції домашнього виробництва та подвірного забою). Депутатка написала сім депутатських запитів, 18 разів виступала на сесіях, голосувала \”за\” 465 разів, проти – \”23\”, жодного разу не утримувалась, не голосувала 266 разів, не пропустила жодного засідання комісії, але була відсутня на шести пленарних засіданнях парламенту та ще на чотирьох не здійснила електронної реєстрації.

Обраний в одномандатному окрузі Київської області від Народного Фронту, Михайло Гаврилюк протягом квітня став співавтором чотирьох законопроектів про націоналізацію майна торгівельної мережі \”АТБ\” й внесення змін щодо участі іноземних осіб в суб\’єктах природних монополій, поновлення прав на пенсійне забезпечення інвалідів ІІІ групи та пенсійного забезпечення посадових осіб органів місцевого самоврядування, що обіймають виборні посади та посадових осіб, які відповідають за мобілізаційну роботу в місцевих державних адміністраціях. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=18070&skl=9

У квітні народний депутат не написав жодного депутатського запиту та вперше взяв слово, але тільки для того, аби передати його колезі.

Згідно письмової реєстрації, нардеп був присутнім на усіх пленарних засіданнях, але не здійснив електронної реєстрації на семи з них. За квітень народний депутат зменшив кількість помічників з 16 до 15, 11 з яких працюють на громадських засадах.

Загалом, протягом свого депутатства Михайло Гаврилюк став автором чотирьох та співавтором 19 законопроектів. Один з законопроектів, що стосувався статусу осіб, які захищали Україну, став чинними нормативним актом. Нардеп написав чотири депутатські запити, одного разу виступав на сесії, голосував \”за\” 821 раз, \”проти\” – 14, утримувався тричі, не голосував 81 раз, пропустив одне з 11 засідань комітету та був відсутній на двох пленарних засіданнях парламенту з 50, ще на одному не здійснив письмової реєстрації, а на інших 13 – електронної.

Його однопартієць, що пройшов до парламенту під 74-им номером у списку Народного Фронту, Олександр Дроздик у квітні заніс до свого активу співавторство в двох законопроектах: щодо передачі гуртожитків у власність територіальних громад та про внесення змін щодо забезпечення справедливості, прозорості, своєчасності та ефективності виконання судових рішень. http://itd.rada.gov.ua/mps/info/page/18222

Однак, народним депутатом за місяць не було написано жодного депутатського запиту. Одного разу народний обранець виступав з трибуни щодо підтримки комітетом з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення проекту Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю щодо випробування при прийнятті на роботу.

Згідно письмової реєстрації, нардеп був присутній на усіх пленарних засіданнях, але не здійснив електронної реєстрації на п’яти з них. Протягом квітня народний депутат збільшив кількість помічників з чотирьох до п’яти, двоє з яких працюють на громадських засадах.

Загалом, за усю каденцію Олександр Дроздик став автором у двох та співавторством у 13 зареєстрованих законопроектів, два з яких (щодо звільнення від оподаткування деяких лікарських засобів та медичних виробів та щодо доступу пацієнтів до необхідних ліків) стали чинними актами. Народний депутат не написав жодного депутатського запиту та двічі виступив на сесіях. Голосував \”за\” 817, \”проти\” – 14, жодного разу не утримувався, не голосував 133 рази, присутній на усіх 13 засіданнях комітету, одного разу не здійснив письмову реєстрації на пленарному засіданні та 11 разів – електронну.

Номер 18 у списках Опозиційного Блоку, Іван Мирний, як і протягом минулих місяців, не здійснював законотворчої діяльності. Згідно письмової реєстрації, нардеп був відсутній на чотирьох пленарних засіданнях та ще на двох не здійснив електронної реєстрації. http://gapp.rada.gov.ua/mps/info/page/11106

Як і минулого місяця, у квітні народному депутату допомагало дев’ятеро помічників, сім з яких працюють на громадських засадах.
Загалом, за усю каденцію Іван Мирний не підготував жодного законопроекту та депутатського запиту, жодного разу не виступав у парламенті, голосував \”за\” 63 рази, \”проти\” – 14, жодного разу не утримувався, не голосував 335 разів. Будучи головою підкомітету з питань антикорупційної політики, був відсутній на 12 з 21 засідання комітету, пропустив 14 пленарних засідань з 50, ще на п’яти не здійснив електронної та на одному – письмової реєстрації.

На відміну від колеги по фракції, народний депутат Михайло Папієв, що потрапив до парламенту під 22-им номером у списку Опозиційного блоку, став у квітні автором двох проектів постанов про внесення змін щодо забезпечення конституційних прав, свобод людини і громадянина та про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання та обрання керівництва і членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=5464

Народний депутат не написав протягом місяця жодного запиту. Проте, двічі виступав з місця із підтримкою у першому читанні законопроекту щодо звільнення з військової служби осіб, які мають на утриманні дітей-інвалідів I чи II групи та щодо наполягання на голосуванні кожної з десяти поданих ним поправок та пропозицій до закону про парламентську опозицію.

Згідно письмової та електронної реєстрації, народний депутат був відсутній протягом останніх чотирьох пленарних засідань з десяти. Як і в березні, у квітні народному обранцеві допомагали п’ятеро помічників.

Загалом, у цьому скликанні Михайло Папієв став автором чотирьох та співавтором десяти зареєстрованих законопроектів, жоден з яких ще не став чинним нормативним актом. Народний депутат не написав жодного запиту, 17 разів виступав на сесіях, голосував \”за\” 102 рази, \”проти\” – 70, жодного разу не утримувався, не голосував 493 рази, пропустив три з 12 засідань комітету та 17 з 50 пленарних засідань, 10 з яких у зв’язку з відпусткою.

Самовисуванець, що переміг в одномандатному окрузі Черкаської області, Сергій Рудик у квітні став автором одного та співавтором трьох законопроектів. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?d_id=16430 Самостійно народним депутатом був підготовлений проект закону щодо удосконалення порядку продажу права оренди на земельні ділянки сільгосппризначення. Разом з колегами нардеп написав проекти законів про внесення змін щодо недопущення до зайняття посад виконуючого обов\’язки та обрання на посади керівників вищих навчальних закладів окремих категорій осіб; встановлення обмежень при обранні на посаду (призначення виконувача обов\’язків) керівника вищого навчального закладу; щодо обмеження спільної роботи близьких осіб, які прирівнюються до осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

В активі народного обранця протягом місяця опинилися й п’ять індивідуальних запитів. Два з них стосуються необґрунтованого зниження цін на закупівлю молока у мешканців ряду сіл Черкаської області та були направлені Кабінету Міністрів України та Міністерству аграрної політики та продовольства України. Решта запитів були надіслані Генеральному прокурору (щодо притягнення до відповідальності винних за прийняття диктаторських законів 16 січня 2014 року), Міністерству енергетики та вугільної промисловості (щодо вжиття заходів зі збереження майна та відновлення виробничої діяльності Дочірнього підприємства \”Черкаситорф\”) та Міністерству освіти та науки (щодо унеможливлення необґрунтованого закриття шкіл).
В активі народного депутата три виступи. Одного разу виступав з трибуни та двічі з місця, під час яких нардеп озвучив запитання, які б адресував кільком міністрам, запитав Арсенія Яценка, коли той добровільно піде у відставку, та висловив підтримку змінам до Кодексу законів про працю щодо випробування при прийнятті на роботу.

Народний депутат був присутнім на усіх засіданнях, але на одному не здійснив письмову реєстрацію, а на інших восьми – електронну. Порівняно з березнем, у квітні нардеп зменшив кількість помічників з 16 до 15, 12 з яких працюють на громадських засадах.

Загалом, за усю каденцію Сергій Рудик самостійно підготував два законопроекти та ще 32 – у співавторстві (жоден не став чинним актом), написав 21 запит, сім разів виступав на сесії, голосував \”за\” 366 разів, \”проти\” – 103, десять разів утримувався, не голосував 316 разів, пропустив чотири з 16 засідань комітету, був відсутній на дев’яти пленарних засіданнях з 50, на 1 не зареєструвався письмово та ще на 19 – електронно.

Таким чином, протягом квітня народні депутати більш сумлінно відвідували засідання Верховної Ради, менше приділили увагу депутатським запитам. Законотворча діяльність та запити народних обранців, пов’язаних з Чернівецькою областю, питань та проблем області не стосувались.

Загалом, з початку роботи парламенту вказані дев’ятеро народних депутатів стали авторами чи співавторами 139 законопроектів, лишень 8 з яких стали чинними. Тобто, тільки 6% зареєстрованих ними законопроектів знайшли підтримку в парламентарів.

Про діяльність народних депутатів з Чернівецької області за минулі місяці можна дізнатись на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org/

peredplata