Голова обласної ради обговорив з представником МОЗ можливості для забезпечення безкоштовних екстрених оперативних втручань на серці

Голова обласної ради обговорив з представником МОЗ можливості для забезпечення безкоштовних екстрених оперативних втручань на серці  Голова обласної ради Михайло Гайничеру зустрівся з головним позаштатним спеціалістом МОЗ України за спеціальністю «Хірургія серця і магістральних судин у дорослих», доктором медичних наук Костянтином Руденком, який разом з групою фахівців з питань кардіології та кардіохірургії прибув у Чернівецьку область в рамках Всеукраїнського проекту «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф».

На зустрічі були присутня також головний лікар обласного кардіологічного диспансеру Ірина Маковійчук та директор Департаменту охорони здоров`я ОДА Оксана Андрієць.
З огляду на високий рівень серцево-судинних захворювань та нагальну потребу протидії його зростанню, обговорювались додаткові можливості для забезпечення кардіодиспансеру, який є об`єктом обласної комунальної власності, необхідним для надання екстреної медичної допомоги обладнанням. Михайло Гайничеру висловився за розширення партнерства з приватними структурами, які мають у власності або можуть придбати дороговартісне медичне обладнання, котре можна використовувати для надання екстреної медичної допомоги хворим на серцево-судинні захворювання. Керівник обласної представницької влади зауважив, що в умовах недостатнього фінансування для придбання такого обладнання доцільно розглянути можливість його оренди. Кардіодиспансер вже має подібний досвід, оскільки на орендованому у приватної клініки ангіографі за два місяці тут зробили 16 позапланових операцій, чим врятували людям життя. Михайло Гайничеру висловився за розробку обласної програми, яка б дозволила зробити нагальні оперативні втручання на серці безкоштовними для пацієнтів, а також запропонував представнику Міністерства розглянути можливість розробки юристами МОЗ типового договору та методичних вказівок, які би регламентували порядок такого співробітництва.
Костянтин Руденко високо оцінив рівень організації співпраці між владою, лікувальними установами та приватними структурами в Чернівецькій області та зауважив, що це перший з сімнадцяти регіонів, які він відвідав, де налагоджено ефективне державне і приватне партнерство у галузі надання екстреної допомоги з використанням дороговартісного обладнання.

peredplata