Буковинці ухиляються від призову до війська

Про це Віталій Чурай заявив на зустрічі з місцевими журналістами. План поставки ресурсів у війська, за його словами, виконано лишень на 40%.

З цього приводу в обласній державній адміністрації під керівництвом її голови Олександра Фищука була проведена нарада за участі всіх силових структур, керівників райдержадміністрацій, міських голів Чернівців та Новодністровська. На зібранні йшлося про реальні шляхи вирішення нагальних проблем, які виникли під час проведення 5-ї хвилі часткової мобілізації, та доведено до відома керівництв районів області вимогу виконання поставлених завдань.

Найгірша ситуація у м. Новодністровськ, де призвано 1-го військового, друге місце знизу займає Герцаївський район (призвано трьох чоловіків), далі – Заставнівський (10 осіб). Усього лише на 23% виконано план поставки військовослужбовців у Чернівцях. Лідером «знизу» є і Путильщина – завдання виконано на 26% (мобілізовано 7-х чоловіків).

Військовий комісар області нагадав також і про особисту відповідальність у цей складний для України час тих, хто намагається ухилитися від мобілізації, отримання повістки тощо.

За недобросовісну роботу під час проведення оповіщення населення під час 5-ї хвилі мобілізації складено адміністративні протоколи на 8-х керівників підприємств і 22-х сільських та селищних голів. Сільські голови часто подають інформацію щодо перебування людини за межами України, коли насправді це не так. Трапляються й інші варіанти подання недостовірної інформації.
До прикладу, в Сторожинецькому районі військові отримали таке повідомлення, а під час копання криниці військовозобов’язаний хлопець загинув.

Також до адміністративної відповідальності притягнено 87 військовозобов’язаних.
Однією з основних причин невиконання плану 5-ї хвилі мобілізації названо доволі низьку свідомість громадськості Буковини. На жаль, багато хто не розуміє, що Україна потребує захисту зі зброєю в руках.

У військового комісара є занепокоєння стосовно роботи медичних комісій та відповідні претензії до неї. Зокрема, за результатами медогляду відсоток придатності до служби у війську становить усього 12%. Як правило, 37-40 відсотків претендентів медики відправляють на дообстеження, внаслідок чого військовозобов’язані затягують час або просто губляться. Водночас Віталій Чурай проти призову до ЗСУ непридатних за станом здоров’я.
Наталія БРЯНСЬКА

peredplata