Вибори грядуть: кого виберуть Чернівці?

Вибори грядуть: кого виберуть Чернівці?У Чернівцях п’ятивідсотковий бар’єр традиційно подолають партії: Блок Петра Порошенка, ВО «Батьківщина», «Народний Фронт» і «Самопоміч». «Правий сектор» та ВО «Свобода» — на межі проходження.
Про це свідчать результати соціологічного опитування населення Чернівців Соціологічної лабораторії та Центру соціологічних досліджень ЧНУ ім. Ю. Федьковича.

Воно проводилось у рамках соціологічної практики, яка здійснювалась під керівництвом кандидата соціологічних наук, асистента кафедри соціології В. Пержуна з 7 по 17 липня 2015 року. Опитування проводили студенти третього курсу спеціальності «Соціологія», результати досліджень оброблялись та описувались асистентами кафедри соціології О. Якимчуком і Ю. Ткачуком та лаборантом соціологічної лабораторії С. Бочулинським.
Було опитано 490 респондентів віком від 18 років за вибіркою, що репрезентує доросле населення міста за основними соціально-демографічними показниками.
Вибірка опитування будувалася як багатоступенева, випадкова із квотним відбором респондентів на останньому етапі. Теоретична похибка не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.
Слід зазначити, що рівень довіри до органів влади та соціальних інститутів, політиків і державних високопосадовців бажав би бути кращим. Громадяни проявляють низький рівень довіри за десятибальною шкалою (від 1 до 10) в діапазоні від 1 до 4 балів: президенту України, уряду України, верховній раді України, політичним партіям, органам внутрішніх справ, прокуратурі, судам.
Трохи вищий рівень довіри (в діапазоні від 2 до 5 балів) мають ЗМІ, податкова інспекція та СБУ.
Найвищий рівень довіри (в діапазоні від 4 до 8 балів) виявляється до церкви та духовенства, ЗСУ.
Низький рівень довіри спостерігається до очільників владних структур та місцевих урядовців. Респонденти оцінили діяльність П. Порошенка, А. Яценюка, В. Гройсмана, О. Фищука, М. Гайничеру, О. Каспрука в діапазоні лише від 1 до 5 балів.
Громадяни міста дуже низько оцінюють різноманітні зміни в Україні. До прикладу, 85,7% людей не підтримують політики уряду щодо реформування ЖКГ і підвищення тарифів на комунальні послуги. Більша половина опитаних (55,3%) вважає, що громадський тиск здатен очистити владу від корупціонерів та аморальних людей.

Цікавими є фактори, які впливають на погляди електорату при обранні тієї чи іншої партії та її представників. Як свідчать результати дослідження, при обранні депутата до місцевих органів влади більшість респондентів (45,9%) будуть звертати увагу на те, що кандидат зробив дня них або інших людей.
Зокрема, 25,7% опитаних вважають важливою активність кандидата в окрузі, фінансова допомога тощо. Найбільший вплив на вибір певного депутата справляють: 1) трудовий колектив (88,4%); 2) реклама (78,2%); 3) друзі та знайомі (60,2%); 4) родина (58,6%); 5) ЗМІ (56,5%). Як бачимо, основний вплив йде з боку колективу, у якому працює людина, реклами, друзів та знайомих.

Якщо б найближчої неділі відбулися вибори до місцевих рад України, то 32% громадян взяли б у них участь, 35,5% – напевне, взяли б участь, 18,2% – ймовірно, не пішли б на вибори і 11,4% респондентів не пішли б на вибори.
Серед громадян України, які візьмуть участь у виборах, розподіл симпатій щодо політичних партій виглядає так: 1) Блок П. Порошенка – 10,8%; 2) ВО «Батьківщина» – 8,8%; 3) «Народний Фронт» – 8,4%; 4) «Самопоміч» – 6,9%; 5) «Правий сектор» – 4,5%; 6) ВО «Свобода» – 4,1%.

Варто зауважити, що 63,9% опитаних при виборі партії на місцевих виборах будуть звертати увагу на осіб, які представляють цю партію, 27,8% опитаних – на назву партії та прізвища керівників цієї партії.
Значна кількість представників партій обиралась до верховної ради від області та міста за мажоритарними округами та за списками партій. На жаль, за такий короткий період вони не змогли підвищити свого рейтингу і мають невисокі результати. Респонденти їхню діяльність оцінили так: Микола Федорук – 30%; Михайло Папієв – 14,7%; Максим Бурбак – 13,3%; Оксана Продан – 12,7%.

Таких депутатів як Іван Рибак, Григорій Тіміш, Віктор Король, Марія Матіос, Михайло Гаврилюк, Іван Мирний більша половина респондентів не знають і не чули про них.
Чернівчани оцінюють соціально-економічне становище у країні та регіоні за доволі низькими показниками. Серед опитаних громадян 32,4% заявили про дуже низький рівень нинішнього соціально-економічного становища в країні й регіоні, майже половина — 49,8% вказали на низький рівень і тільки 11% респондентів оцінили ситуацію як стабільну.

Результати соціологічного дослідження викликають певні роздуми. Вони свідчать як про невисоку ефективність діяльності депутатів верховної ради, так і місцевих органів самоврядування, особливо ЖКГ та низки соціальних інститутів. До виборів ще є час. Та і в України немає часу на роздуми. Потрібні серйозні реформи та суспільні трансформації.

В. ДОКАШ, професор, зав. кафедри соціології ЧНУ

peredplata