Навіщо Курченко просуває фейки з \”автономними румунами\” Буковини

Навіщо Курченко просуває фейки з "автономними румунами" БуковиниПопри нібито відносне інформаційне затишшя російська пропаганда руками медіа, що належать “п’ятій колоні” у вигляді олігарха-втікача Сергія Курченка, почали чергову хвилю розгойдування ситуації. Протягом кількох останніх днів у низці ЗМІ, що мають відношення до групи UMH, а також на проросійських виданнях було оприлюдннено одне й те саме фейкове повідомлення про нібито створення на з’їзді у Чернівцях так званої “Асамблеї румунів Буковини”.

Уважні журналісти досить швидко зорієнтувалися у ситуації, повідомивши про те, що такої події в Чернівцях взагалі не було, а названі в матеріалі активісти опинилися вигаданими персонажами. Це підтвердили і реальні представники румунської громади на Буковині. До того ж виявилося, що першоджерелом новини про асамблею був сайт Политические известия – чисто російське джерело. Цікаво, що “фейкери” виявилися не без почуття гумору: ім’я головної активістки – Доріна Кіртоаке – це перероблене в жіночу версію ім’я мера Кишинева. Цікаво, що порившись в Інтернеті можна знайти ще одне намагання проштовхнути цю тему у ЗМІ: в кінці червня кілька проросійських сайтів -”сміттєвих бачків” оприлюднили інформацію про створення “Асоціації румунів Буковини та Бесарабії”. Втім, цей “фейк” також не розійшовся. Мабуть, тому було вирішено обмежитися Буковиною.

Але варто зазначити, що лише протягом цієї весни аналогічна технологія використовувалася для створення двох інших “сепаратистських” рухів. Так, 14 березня в Мукачеві нібито відбувся з’їзд “провідних русинських організацій”. Тоді російська агенція ТАСС повідомила, що русини Закарпаття вимагали від Києва “визнання своєї національності і автономії краю через діалог з Києвом”. Інформація про з’їзд хоч і мала розголос, однак від першого до останнього слова була брехливою. Про нього не чули, і тим більше не брали в ньому участі, керівники дієвих русинських організацій. У своїх коментарях всі до єдиного висловлювали розуміння, що підняття питання автономії може призвести до катастрофічних наслідків для краю і Русинського руху.

А 2 квітня аналогічна історія відбулася з “Народною Радою Бессарабії”, коли в Тарутинському районі Одеської області нібито збирався з’їзд “для захисту болгар, гагаузів, молдаван від свавілля українців”. Тоді в СБУ запевнили, що Бессарабське об’єднання – це фейк. Айтішники розповіли, що офіційний сайт “Народної Ради Бессарабії” створений і зареєстрований в Москві.

Втім, жодних наслідків для ЗМІ, які розповсюджували цю свідомо неправдиву інформацію, жодна з цих історій не отримала. І це – реальна проблема. Доводиться констатувати, що попри існування в уряді цілого міністерства інформаційної політики, а також СБУ, одним з головних завдань яких є відловлювання фейків російських технологів і покарання тих, що співпрацюють з агресором, ніхто в цьому напрямку майже нічого не робить.

Зрозуміло, що нічого з цих “фейкових сепаратистів” не вийде, але суспільству, і так перманентно шокованому війною та економічною кризою, не додає впевненості…

peredplata