Чернівецьку суддю, яку \”на гарячому\” спіймали за хабарем, досі не відсторонили

Чернівецьку суддю, яку "на гарячому" спіймали за хабарем, досі не відсторонили10 квітня повідомлення прес-центру Служби безпеки України викликало широкий суспільний резонанс. Адже СБУ спільно з Генеральною прокуратурою викрила та припинила корупційні дії заступника голови апеляційного суду Чернівецької області. Згідно даних повідомлення, суддя вимагав 15 тисяч доларів США від колеги – судді районного суду, який обвинувачувався у винесенні завідомо неправосудного рішення. Правоохоронці затримали суддю апеляційного суду у службовому кабінеті під час одержання частини хабара – 5 тисяч доларів США.

Нескладно було здогадатись, ким виявився цей заступник голови апеляційного суду. Адже на фото чітко видно, що то була жінка. І вже згодом стало достеменно відомо, що «піймали на гарячому» суддю Любов Матвіївну Перепелюк.

З того часу почалась чотиримісячна епопея з відстороненням. І чи варто казати, що суддю досі не відсторонили.

Відповідно до ст. 49 закону про судоустрій, суддя може бути відсторонений від посади у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності на підставі вмотивованого клопотання Генерального прокурора України виключно в порядку, встановленому цим Законом. Таке відсторонення здійснюється Вищою кваліфікаційною комісією суддів України на строк не більше двох місяців. Продовження строку відсторонення судді від посади у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності здійснюється в тому ж порядку на строк не більше одного місяця.

І така важлива деталь, суддя на час відсторонення від посади позбавляється права на отримання доплат до посадового окладу судді.

Питання щодо відсторонення вказаної судді на розгляд Вищої кваліфікаційної комісії виносилось чотири рази (19 травня, 8 червня, 24 червня, 1 липня). І кожного разу комісія, відсторонюючи більшість заявлених суддів, відкладала розгляд питання щодо Любові Перепелюк.

Ми надіслали запити до Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Генеральної прокуратури України, аби дізнатись причини відкладення розгляду питання, а також отримати копії відповідних документів. Ми наголошували на суспільній значимості питання.

У відповідь на наш запит до Генеральної прокуратури України йдеться, що нею проводиться досудове розслідування у кримінальному провадження за фактом отримання заступником голови Апеляційного суду Чернівецької області П. (Перепелюк – авт.) неправомірної вигоди у значному розмірі.

Досудове розслідування у вказаному кримінальному провадження 14 липня 2015 року завершено. На теперішній час сторона захисту ознайомлюється з матеріалами кримінального провадження. У ході досудового розслідування 21 квітня 2015 року Генеральний прокурор України звернувся до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з клопотанням про відсторонення судді від посади. До цього часу рішення не прийнято. Решту інформації, яку ми запитували стосовно долі судді Перепелюк, ми не отримали. ГПУ послалась на недопустимості розголошення відомостей досудового розслідування і копії документів (подання і т.п.) є інформацією з обмеженим доступом, запевнили в ГПУ.

У відповіді на запит Вища кваліфікаційна комісія суддів України йдеться, що 22 квітня 2015 року до Комісії надійшло клопотання Генпрокурора про відсторонення від посади Л.М. Перепелюк у зв’язку з притягненням її до кримінальної відповідальності.

«Статтею 105 Закону про судоустрій та статус суддів передбачено, що Голова Комісії визначає дату, час і місце проведення засідання Комісії, перелік питань, що виносяться на засідання, і не пізніше як за десять днів до засідання повідомляє про це особу, щодо якої має розглядатись питання, та оприлюднює інформацію на офіційному веб-сайті Комісії.

Відповідно до Регламенту Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, розгляд питання, включеного до порядку денного, може відкладатись у разі неявки на засідання учасників, якщо їхня присутність на засіданні є обов’язковою, необхідності витребування додаткових матеріалів, залучення до участі у розгляді питання інших осіб, відсутність кворуму та за інших підстав.

На засідання Комісії 19 травня 2015 року та 8 червня 2015 року розгляд клопотання Генпрокурора про відсторонення Л.М. Перепелюк від посади було відкладено у зв’язку з тим, що вона не була належним чином повідомлення про дату, час та місце розгляду питання.

Під час розгляду питання про відсторонення Л.М. Перепелюк від посади на засіданні комісії 24 червня 2015 року представник Генпрокурора повідомив Комісії, що досудове розслідування у справу було зупинено на підставі п.1 ч. 1 ст. 280 КПКУ (зупинення досудового розслідування після повідомлення особі про підозру відбувається у випадку, якщо підозрюваний захворів на тяжку хворобу, яка перешкоджає його участі у кримінальному провадженні, за умови підтвердження цього відповідним медичним висновком).

У зв’язку із необхідністю з’ясування питання щодо здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні стосовно судді, Комісією було прийнято рішення про відкладення розгляду клопотання щодо відсторонення», йдеться у відповіді.

І от 18 серпня знову розглядатиметься питання щодо про відсторонення та продовження строку відсторонення судді від посади у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності:
Вовк Сергій Володимирович, суддя Печерського районного суду міста Києва;
Царевич Оксана Ігорівна, суддя Печерського районного суду міста Києва;
Бруховський Євген Борисович, суддя Черняхівського районного суду Житомирської області;
Татаурова Ірина Миколаївна, суддя Деснянського районного суду міста Києва;
Вознюк Сергій Михайлович, суддя Бориспільського міськрайонного суду Київської області;
Таранкова Ірина Михайлівна, суддя Комсомольського міського суду Полтавської області;
Перепелюк Любов Матвіївна, суддя апеляційного суду Чернівецької області.

З моменту затримання суддя, відповідно до аналізу справ, які розглядались судом, не була долучена до розгляду справ. На сайті Апеляційного суду Чернівецької області зникла інформація про заступника голови Апеляційного суду Любов Перепелюк. В той час, як на сторінці у Фейсбуці суду вона й далі заступник.

Якщо проглянути питання до розгляду комісії щодо відкриття дисциплінарних справ чи відмову в їх відкритті, то стосовно судді Перепелюк в 2015 року комісія мала розглядати два звернення від громадянки Л. Дутчак та від громадянки О. Потоцької. В 2012 році також розглядалась скарга від громадян Швеців на дії в тому числі судді Любові Перепелюк.
Вже в понеділок, 18 серпня, вкотре слухатиметься питання щодо відсторонення суді Любові Перепелюк. Чи вона знову захворіє, чи не отримає належним чином повідомлення про розгляд питання, невідомо. Але випадок такого затягування питання насторожує.

І на завершення. Багато дискутується питання достойної зарплатні для посадовців, суддів, правоохоронців, аби ті не спокушались на різні винагороди та принади. Отож, відповідно до декларації про майно, доходи та витрати судді Любові Перепелюк, вона вказала розмір сукупного доходу за 2014 рік в розмірі 298 961 грн., з яких зарплатня склала 228 332 грн. Суддя заробляла 20 тисяч гривень в місяць. Володіє або має право на користування житловим будинком на 92 кв.м., двома автівками (2008 та 2012 р.в.). Та й члени сім’ї (в декларації не вказано, хто саме) на рахунках в банках мають майже 340 тисяч грн. Зважаючи, що середня зарплата в Чернівецькій області в 2014 році становила 2 924 грн., то статки у судді на цьому фоні досить суттєві.

А ще, щодо судді Перепелюк наразі проводиться люстрацій на перевірка.

Ми ж чекаємо рішення комісії. І того, чи належно був задокументованих вказаний злочин правоохоронцями. І в якому трактуванні обвинувачення дійде (і чи дійде) до суду.

Надія Вірна

Джерело: http://corruptua.org

peredplata