Буковинські волонтери провели ніч під \”Градами\” у секторі \”М\”

Буковинські волонтери провели ніч під "Градами" у секторі "М"Тільки-но повернулися з АТО. Це була уже 12-та поїздка на фронт.
Дорога була довгою і дуже важкою. Ми доставляли автомобіль для медиків у сектор «М». Це на півдні Донецької області. Це там, де ні вдень, ні вночі не стихає канонада, яку влаштовують російсько-фашистські війська і їхні терористичні організації ДНР.

Так сталося, що у п’ятницю увечері довелося побувати в батальйоні, де воюють наші хлопці з УНСО. Саме тут є медик, якому я надаю допомогу ліками та порадами. Іноді доводиться по телефону годинами розповідати, які препарати вислані та як їх застосовувати. Навіть радила, коли хлопець робив маніпуляції.

Буковинські волонтери провели ніч під "Градами" у секторі "М"

На позиції застала ніч. Тому довелося залишитися. Бо вночі на дорогах сектору «М» найнебезпечніше. Можна потрапити у засідки як до російських фашистів, так і до українських вояків. Наші хлопці навчилися воювати. Навіть тоді, коли заборонено використання важких озброєнь, українські воїни завдають шкоди фашистам. Вони пробираються у тил і там знищують ворожу техніку й живу силу противника.
З цими хлопцями не так страшно. Хоча до позицій ворога — не більше кілометра.

Поки з медиками розпаковували ліки, розкладали їх, настала ніч. А з нею — перші залпи. Я злякалася не на жарт. Бо бачила у темному небі, як над нашими головами летіли смертоносні ракети «Градів». Воїни без зайвого галасу і метушні зайшли в укриття. Спо-кійно сиділи і розмовляли на якісь теми, далекі від війни. Мені виділили місце у дальньо-му куточку укриття. Якби снаряд влучив у нього зі східного боку, то мене б навіть не зачепило. Хотіла прислухатися до розмови воїнів, але не вдавалося. Кожен свист летючого «Граду» і вибух міни змушували серце битися все швидше і гучніше. Здавалося, що стукіт серця голосніший за вибухи. Хлопці знали, як мені тепер ведеться. Хоча, правду кажучи, не вперше довелося побувати під обстрілами. Зимою у Дебальцівському котлі бачила розриви снарядів на віддалі кількох сотень метрів. Але то було вдень. А тепер була ніч. І до фашистів було дуже близько. Хлопці спробували жартувати. Та це мало допомагало. Здавалося, час тягнувся безкінечно. А вибухи не припинялися. І звідки у цих терористів стільки боєприпасів?!

Коли почало сіріти на Сході, страх відійшов. Відчула таку втому, ніби дві доби на ногах відчергувала у лікарні (а у мене було таке чергування у 2009 році під час епідемії). Незчулася, як заснула. Там над нашими головами літала смерть, а я спала, ніби нічого не сталося. Прокинулася, коли сонце уже піднялося височенько. В укритті не було нікого. Хлопці тихенько повиходили, коли закінчилися бомбування. Не хотіли мене будити.

Вийшла на повітря. Солдати займалися своїми справами і не звертали на мене уваги. Це так здалося. Бо кожен, хто провів ніч під «Градами» у нашому укритті, дуже переживав. Як з’ясувалося згодом, не за себе, а за мене. Вони ледь стримувалися, аби не дивитися тепер прямо на мене і відверто не посміхатися. Всі раділи, що ніч пройшла без жертв та поранень. Їхній командир Остап усе ж таки повернув голову в мій бік і запитав: «Як спалося?». Я готова була крізь землю провалитися. Мені здалося, що він насміхається з мене. Мовляв, он яка ніженка, тут з «Градів» по нас цілу ніч луплять, а вона спить собі і «у… вус» не дує. На щастя, я помилилася. Ніхто з мене не насміхався. Навпаки, вони всі до мене посміхалися.

Був гарний сонячний день. Навколо тихо-тихо. Ніби цілу ніч не здригалася земля, не гуркотіли гармати, не вибухали міни. Хотілося жити і… плакати. Бо як можна таку красу Божу, таку землю прекрасну, таке сонце лагідне і зорі ясні псувати війною?.. Навіщо калічити і вбивати цих хлопців, котрі тільки життя почали пізнавати? Їм би дітей народжувати, хліб вирощувати, книги писати, пісні співати. А їх вбивають.
Люди! Ви подуріли?!

Ольга КОБЕВКО, лікар-волонтер
Сектор «М», Донбас, 14 серпня 2015 року

P.S. Вже за сніданком воїни мені пояснили той стан, у якому я була цілу ніч. Вони сказали, що це дуже добре, що я заснула під час обстрілу. Це захисна реакція організму проти страху. Гірше, коли взагалі заснути не можеш не тільки під час, а й після бомбування.
Аби не зашкодити нашим воїнам, я не можу назвати конкретного місця їхньої дислокації і їхніх прізвищ. Після перемоги я їх обов’язково назву. І ми всі матимемо можливість щиро подякувати цим воїнам за їхній ратний труд.
Нехай береже їх Бог.
Будьте живими!

peredplata