Банальний піар, чи протест на замовлення?

Якийсь дивний і провокаційний мітинг людей відбувся під Чернівецькою ОДА 22 вересня.
До двох левів перед сходами зійшлися 23 людини. Вони довго соромилися щось казати, не піднімали жодних прапорів та гасел. Аж коли журналісти почали їх «підганяти», тоді взялися за мегафон.

Банальний піар, чи протест на замовлення?

Чоловік з Герцаївського району, який представив себе лідером громадської організації «Вільна Україна» та обкому партії «Зелений тризуб», нарешті сказав, що вони прийшли захистити буковинців від тарифів на газ та електрику. Щоправда, чомусь заздалегідь не запитали буковинських людей, чи вони просили у них захисту.

Нібито правильні слова говорили виступаючі. І про зиму, і про газ, і про електрику. Звинувачували владу, уряд і президента. Все було як завжди. Але відчувалося, що щось тут не так…

Банальний піар, чи протест на замовлення?

Потім виступив представник партії «Патріот» Тарас Бондар з Івано–Франківська. Він назвався членом партії «Перемога». Як нам вдалося дізнатися, цю партію, зареєстровану в лютому 2015 року з кількістю членів 6, виставили на торги влітку цього року. І просили за неї 17 тис. у. о.

Невже, хтось таки купив партію. Бо на момент продажу її обласних осередків ще не було. А тут уже представник з Івано-Франківської області. Пан Тарас каже, що він є аналітиком і журналістом. Видає дві газети і кілька сайтів. Гроші на папір, друк і т. д. десь бере від продажу газет і передплати.

Виступаючи перед 22 людьми, пан Тарас звинуватив владу в Чернівцях та уряд України у високих тарифах на газ і електрику.
– Чому ви пікетуєте ОДА, а не «Чернівцігаз», обленерго? – запитую у Тараса Бондаря.
– Бо вони винні… – без сумніву відповідає політик.
– Наше обленерго перебуває у приватній власності депутата Держдуми Росії, олігарха Бабакова. Тож могли б поїхати до Москви і пікетувати Держдуму.
– Я не знав.
– Тепер уже знаєте. Тож наступного разу з проблемою електрики їдьте до Росії. Принаймні, можете підійти до обленерго. Воно розміщене на вулиці Прутській.
– Чого мені туди йти? – оговтався політик. – Влада винна, нехай вона й відповідає.
– То ви пікетуєте владу заради дестабілізації ситуації в Україні? Виконуєте таке завдання?!
– ?..
– До речі, «Чернівцігаз» перебуває у власності Дмитра Фірташа. Тож їдьте до Відня і питайте його, чому він такі високі ціни на газ ставить…
– Люди не мають шенгенських віз, тому до Відня не доїдуть. Добре, що у мене вона є. А у вас є?
– Є. Ви їдьте пікетувати, а я буду висвітлювати ваші пікети Фірташа.
– Ні, – знову оговтався Тарас Бондар. – Влада винна.
– Та ні. Винен Фірташ. Йдіть на проспект Незалежності до контори «Чернівцігаз» і висловлюйте свої обурення, ставте вимоги їм, добивайтеся справедливих цін. Тоді ми зрозуміємо, що ви по-справжньому хочете добра людям, а не піару собі.

Окрім піару, ця акція могла нести й іншу небезпеку. Її знімали якісь люди. І якщо вони працюють на російські телеканали, то там подадуть картинку про невдоволення українців своєю владою.

Особливо радітиме Путін, коли побачить, що Західна Україна починає висловлювати протести проти київської влади.
Пікет був нездалий. Російські гроші викинуті на вітер.

Тепер невідомі організатори та пікетувальники готують нову акцію під стінами Чернівецької ОДА на понеділок.
Чи врахують вони і їхні хазяї прорахунки першої акції, покаже «Час».
Петро КОБЕВКО

peredplata