74% чернівчан не вважають медицину безкоштовною

«Інститут аналітики та адвокації» провів соціологічне дослідження, що показало, як мешканці Чернівців сприймають медицину в Україні.
Чи погодитеся ви, що медицина у нашій країні безкоштовна? Цим питанням експерти «Інституту аналітики та адвокації» задалися, досліджуючи стан охорони здоров’я в Україні та у Чернівцях зокрема.

Результати соціологічного опитування очікувані, але від цього не менш безнадійні: 74% опитаних чернівчан вважають, що медицина у місті безкоштовна лише на словах, ще 13% містян мають щодо цього сумніви.

74% чернівчан не вважають медицину безкоштовною

Експерти «Інституту аналітики та адвокації» дізналися, що 66% опитаних витрачають на своє лікування від 1000 до 3000 гривень, а кожен четвертий – понад 5 тисяч на рік! При цьому лише 28% мешканців Чернівців задоволені послугами у державних лікарнях. Виникає дисонанс: ми платимо за лікування, але його якість не зростає.

Вірогідно, це одна з причин, чому чернівчани прагнуть уникати походів у заклади охорони здоров’я. Так, 57,38% респондентів, звертаються до лікаря час від часу, тобто, вочевидь, по факту хвороби; лише 25,74% опитаних звертаються до лікувальних закладів щомісяця і 16,03% – раз у квартал. Загальновідомо, що профілактика краща за лікування, однак, як виявилося, не для всіх чернівчан. Хоча все світове товариство, у тому числі й українське, визнало життя і здоров’я найбільшою цінністю людства, а отже, державі варто визначати медицину однією з головних галузей не лише на папері.

74% чернівчан не вважають медицину безкоштовною

Недофінансування і пасивність влади стосовно медицини в Україні, лазівка для корупції — це основні передумови ситуації, яка склалася у закладах охорони здоров’я Чернівців. Тому запровадження практики моніторингу за використанням благодійних коштів може стати одним із багатьох варіантів вирішення окресленої проблематики. До того ж, рівень громадянської свідомості у мешканців Чернівців, як показало дослідження, на високому рівні. Переважна більшість чернівчан, а саме 73,42% виявили бажання знати, на що витрачаються кошти, сплачені ними до благодійних фондів при закладах охорони здоров\’я.

Постає питання: якщо лікування перестає бути безкоштовним, у держави бракує фінансування на охорону здоров’я, а населення це розуміє і не схвалює — що нам заважає врегулювати діяльність благодійних фондів?

Під час дослідження було опитано 700 респондентів методом особистого поквартирного інтерв’ю відповідно до квотної вибірки за демографічним показником Чернівців.
Катерина Кролевська, Олександр Ткаченко

peredplata