Вакцини для профілактики грипу в епідемічному сезоні 2015-2016 років

З приходом осені починається черговий епідемічний сезон з захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції.
Найбільш дієвим та ефективним профілактичним засобом проти грипу є вакцинація. Згідно рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), належний рівень охоплення щепленнями проти грипу повинен бути не менше ніж 75% серед груп медичного та професійного ризику. Зокрема це персонал медичних закладів, військовослужбовці, працівники дошкільних, середніх та інших навчальних закладів, інтернатів, трудові колективи підприємств, установ, організацій, особи з хронічними захворюваннями дихальної та серцево-судинної систем, нирок, обміну речовин, особи віком понад 60 років та інші.
Щеплення проти грипу найкраще проводити в передепідемічний період (в жовтні – листопаді) до початку підйому захворюваності на грип та ГРВІ.
За даними Міністерства охорони здоров’я України станом на 08.09.2015 внесено зміни до штамового складу для епідемічного сезону 2015-2016 pp. на наступні вакцини для профілактики грипу:
– ВАКСІГРИП виробництва Санофі Пастер С.А., Франція.
– ДжіСі Флю / GC FLU® виробництва Грін Крос Корпорейшн, Корея.
Всього, згідно з відомостями Державного реєстру лікарських засобів України, станом на 31.08.2015 в Україні зареєстровано 9 медичних імунобіологічних препаратів для специфічної профілактики грипу, штамовий склад яких повинен щорічно переглядатися у відповідності з рекомендаціями ВООЗ на поточний епідемічний сезон:
– АГРИПАЛ S1 виробництва Новартіс Вакцина енд Діагностікс С.р.л, Італія/Іспанія;
– ВАКСІГРИП виробництва Санофі Пастер С.А., Франція;
– ВАКСІГРИП виробництва ТОВ «ФАРМЕКС ГРУП», Київська обл., м. Бориспіль (фасування з форми “in bulk” фірми-виробника Санофі Пастер С.А., Франція), Україна;
– ГРИППОЛ® НЕО виробництва ТОВ «Фарма Лайф», м. Львів (фасування з форми “in bulk” виробництва ТОВ «Фамацевтична компанія «Петровакс», Росія), Україна;
– ГРИППОЛ®ПЛЮС виробництва ТОВ «Фарма Лайф», м. Львів (фасування з форми “in bulk” виробництва ТОВ «НПО Петровакс Фарм», Росія), Україна;
– ДжіСі Флю / GC FLU® виробництва Грін Крос Корпорейшн, Корея.
– Інтанза 9/Інтанза 15 виробництва Санофі Пастер С.А., Франція;
– ІНФЛУВАК® виробництва Аббот Біолоджікалз Б.В., Нідерланди;
– ФЛЮАРИКС™ виробництва ГлаксоСмітКляйн Біолоджикалс, підрозділ СмітКляйн Бічем Фарма ГмбХ і Ко.КГ, Німеччина.
В епідемічному сезоні 2015 – 2016 рр. консультаційна нарада ВООЗ рекомендує для Північної півкулі використовувати вакцини проти штамів вірусів грипу, що ймовірно будуть циркулювати на території України, а саме:
– вірус подібний A/California/7/2009 (H1N1)pdm09;
– вірус подібний A/Швейцарія/9715293/2013(H3N2);
– вірус подібний В/Phuket/3073/2013.
Також слід зазначити, що до складу чотирьохвалентної вакцини введено компонент подібний вірусу B/Brisbane/60/2008.

Для безкоштовного консультування громадян щодо епідемічної ситуації з захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції в області, заходів індивідуальної і колективної профілактики грипу та ГРВІ, в тому числі вакцинопрофілактики грипу, в Головному управлінні Держсанепідслужби у Чернівецькій області продовжує функціонування спеціалізована «гаряча» телефонна лінія \”АНТИ ГРИП\”. Спеціалісти відповідатимуть на запитання громадян щодня в робочі дні з 8-30 до 17-00.
Телефон \”гарячої лінії\”: (0372) 55 16 17

Головний спеціаліст відділу організації
державного санітарно-епідеміологічного
нагляду Головного управління
Держсанепідслужби у Чернівецькій області
Наталія Захарюк

peredplata