Чернівецький драмтеатр на ювілейний фестиваль готує сюрпризи

Наприкінці жовтня у Чернівцях стартують десяті „Золоті оплески Буковини”..
Ювілейний фестиваль мав відбутися минулоріч, але через відомі події був відкладений.

Чернівецький драмтеатр на ювілейний фестиваль готує сюрпризи

\”БЛАЗНІ МИМОВОЛІ\” (Національний академічний український драматичний театр імені Марії Заньковецької (м. Львів)

На цьогорічний фестиваль комедії завітає 10 театральних колективів. Серед них 4 національних академічних театри, а саме: Львівський імені Марії Заньковецької, Київський оперети, драматичний імені Івана Франка та російської драми імені Лесі Українки. Вперше на Чернівецькій сцені виступить Ботошанський театр з сусідньої Румунії.

Ще одним нововведенням стане започаткована співпраця з сучасними мистецькими подіями. Зокрема, в рамках фестивалю відбудеться нагородження переможців конкурсу „Коронація слова” за кращу сучасну комедію.

На прес-конференції до відкриття сезону очільники розповіли про зроблене під час літніх канікул, коли театр напружено працював. За цей час побували на гастролях у столиці, де тричі показали оновлену „Землю” на сцені Київського театру ім.. Лесі Українки. У Києві чернівецьких митців зустріли дуже привітно, на представленнях спостерігались аншлаги. Як результат – налагодили дієву співпрацю з театром ім. Лесі Українки, що допоможе здійснити більше виступів у Києві на сцені театру російської драми на засадах обміну.

Великі надії покладає керівництво театру на співпрацю зтакими режисерами, як Віталій Денисенко, котрий на чернівецькій сцені здійснив постановки „Шельменка-денщика ” та „Сватання на Гончарівці”, а також з Мирославом Гринишиним, який наважився відновити легендарну „священну корову” Буковини – „Землю”, а тепер береться до „Апостола Черні”. Яким буде результат, покаже прем’єра. У будь-якому випадку, глядач складе власне враження і висновки. Як зазначив пан Мирослав, нині вельми не вистачає вдумливого і різнопланового театрального прочитання саме українських класиків. Чому в світі не зменшується інтерес до п’єс Шекспіра? Тому що в його творах режисери щоразу знаходять все нові грані. Чому ми не можемо це робити стосовно творів наших українських класиків, п’єси яких систематично наявні в репертуарах театрів, але вагомих вдумливих новацій чомусь при цьому не спостерігається.

Загалом, за словами директора театру Ю. Марчака, ювілейний фестиваль організовано без жодних дотацій. Тому ціни на квитки трохи вищі, адже приїжджає багато гостей, їх треба зустрічати на рівні.

Чернівецький драмтеатр на ювілейний фестиваль готує сюрпризи

Як було зазначено, виживати театрові останніми роками стає все важче. І це при тому, що саме зараз спостерігається піднесення уваги до сценічного мистецтва. Натомість з театру зняли доплати за статусу академічного, у кошторисі відсутня стаття на утримання приміщення, третину від орендних надходжень віддають до бюджету. Лишень понад 400 тис. грн.. з зароблених коштів пішло на оплату комунальних платежів, ще вимагають продати автотранспорт. Про те, що грошей на нові постановки не виділяють, зайве говорити Все це інакше як знищенням українського театру назвати важко.
Попри таку нерайдужну перспективу наразі в місті панують фестивальні настрої, а 3 жовтня, у день 110-річчя будівлі театру відкривається ювілейний 85-й театральний сезон відновленою ліричною комедією американського драматурга Р.Байєра „Тустеп і різний мотлох”.

peredplata