За три місяці мажоритарники Чернівецької області зареєстрували 25 законопроектів

З липня по вересень 2015 року чотирма народними депутатами, які були обрані в одномандатних округах Чернівецької області, було зареєстровано 25 законопроектів та 28 депутатських запитів. Народні обранці були присутні практично на всіх пленарних засіданнях. Такі дані випливають з офіційної інформації сайту Верховної Ради України та парламентського сайту ОПОРИ РАДА.

Абсолютна більшість законодавчих ініціатив була підготовлена народними обранцями у співавторстві – 23. Три проекти постанов змогли стати чинними актами (про зміну і встановлення меж міста Суми і Сумського району Сумської області, про утворення Тимчасової слідчої комісії щодо подійв Закарпатській області, про внесення змін до календарного плану проведення другої сесії парламенту). Окрім згаданих проектів постанов, законотворча діяльність мажоритарників від Чернівецької області у липні, серпні та вересні стосувалися місцевого референдуму, громадських слухань, місцевих ініціатив, публічного контролю, поновлення єдиного порядку обчислення скликань, особливостей державної реєстрації органів місцевого самоврядування як юридичних осіб, місцевих виборів, узгодження процедур добровільного об\’єднання територіальних громад, віднесення міста Біляївка Одеської області до категорії міст обласного значення, введення заборони на промисловий вилов водних живих ресурсів на деяких водоймах України, обов\’язкового страхування відповідальності суб\’єктів господарювання, діяльність яких становить підвищену екологічну небезпеку, дерегуляції в агропромисловому комплексі, виробництва ветеринарної продукції та ліцензування діяльності з особливо небезпечними хімічними речовинами, підтвердження походження лісо- та пиломатеріалів, покращення механізмів транскордонного співробітництва, звільнення від оподаткування дров для побутових потреб населення, звернення Верховної Ради України до держав-партнерів та міжнародних організацій щодо намірів проведення незаконних виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей, посилення відповідальності в частині працевлаштування людей з інвалідністю, посилення соціального захисту членів сімей загиблих, виплати одноразової грошової допомоги волонтерам і добровольцям, які захищають незалежність, забезпечення виконання повноважень законно обраними представниками територіальної громади пенсійного віку.

ДЕТАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ ПРО ДІЯЛЬНІСТЬ МАЖОРИТАРНИКІВ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ
Протягом трьох місяців мажоритарник, обраний від міста Чернівці (201 округ), Микола Федорук зареєстрував 11 законопроектів (вісім у липні та три у вересні), усі з яких були підготовлені у співавторстві.

Серед них: чотири проекти нових законів (про місцевий референдум, про громадські слухання, про місцеві ініціативи, про публічний контроль); чотири проекти законів про внесення змін до існуючих (щодо поновлення єдиного порядку обчислення скликань, щодо особливостей державної реєстрації органів місцевого самоврядування як юридичних осіб, щодо зміни пункту 4 прикінцевих та перехідних положень Закону України про місцеві вибори, щодо узгодження процедур добровільного об\’єднання територіальних громад та проведення чергових місцевих виборів (проект відкликано); та три проекти постанов (про віднесення міста Біляївка Біляївського району Одеської області до категорії міст обласного значення (розгляд відкладено), про внесення зміни до пункту 4 Постанови Верховної Ради України про призначення чергових місцевих виборів, про зміну і встановлення меж міста Суми і Сумського району Сумської області. З усіх зареєстрованих народним депутатом законопроектів за чверть року, чинним нормативно-правовим актом став останній проект постанови.

Народний депутат подав 87 поправок до Закону про місцеві вибори, 86 з яких були відхилені, а одна залишена без висновку. Згідно письмової та електронної реєстрації, у липні, серпні та вересні нардеп був присутній на усіх пленарних засіданнях.

У липні-вересні нардепом не було написано жодного депутатського запиту та п’ять виступів на пленарних засіданнях. Народний депутат висловлював підтримку фракції наступним законопроектам: про внесення змін до деяких законів України щодо визначення дати початку тимчасової окупації, про внесення змін щодо перерозподілу бюджетних призначень для Одеської області, про внесення змін щодо організації проведення перших виборів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів. Окрім того нардеп кілька разів звертався до колег із проханнями, а саме перенести розгляд проекту постанови про віднесення міста Біляївка Біляївського району Одеської області до категорії міст обласного значення у зв’язку з необхідністю розгляду цього питання у комітеті, та проханням підтримати погодженого Комітетом з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування й відповідних органів місцевого самоврядування Проекту постанови щодо збільшення території міста Суми на 753,5 гектарів земель, в тому числі за рахунок земель декількох сільських рад Сумської області.

Загалом, за усю каденцію Микола Федорук зареєстрував 29 законопроектів, 13 проектів постанов з яких вже підписано, підготував два депутатські запити, 26 разів брав слово на сесіях, був відсутній на шести пленарних засіданнях, п’ять з яких у зв’язку з відпусткою.

Народний депутат від 202 виборчого округу Чернівецької області Іван Рибак зареєстрував протягом липня-вересня п’ять законопроектів (чотири у липні та один у серпні). Усі вони також підготовлені у співавторстві: два проекти нових законів (про введення заборони на промисловий вилов водних живих ресурсів на деяких водоймах України, про обов\’язкове страхування відповідальності суб\’єктів господарювання, діяльність яких становить підвищену екологічну небезпеку); та три проекти законів про внесення змін до існуючих (щодо дерегуляції в агропромисловому комплексі, щодо виробництва ветеринарної продукції та ліцензування діяльності з особливо небезпечними хімічними речовинами, щодо підтвердження походження лісо- та пиломатеріалів). Жодний із згаданих законопроектів поки не прийнятий. Протягом липня-вересня народний депутат був присутній на усіх пленарних засіданнях, але на одному з них не здійснив електронної реєстрації.

Відповідно до даних сайту Верховної Ради України, у народного депутата також зафіксовано поданих п’ять поправок до закону про місцеві вибори, які були відхилені, вісім врахованих, одна врахована частково та чотири відхилених поправок до змін щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, чотири відхилені поправки до змін щодо встановлення відповідальності за злочини проти військовослужбовців Державної прикордонної служби України, Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої.

Протягом трьох місяців народний депутат написав 12 депутатських запитів, десять з яких є індивідуальними, а два – колективними. Три запити були надіслані Кабінету міністрів, сім – керівникам міністерств і відомств, та по одному – Генеральній прокуратурі та місцевому органу влади. Так, щодо виділення з Державного бюджету України коштів на продовження будівництва водогону Лужани – Кіцмань та передбачення коштів у проекті Державного бюджету на 2016 рік народний обранець звертався до Кабінету Міністрів та Міністерства фінансів України. У Міністерства фінансів цікавився нардеп і з приводу необхідності виділення коштів для відновлення функціонування державного пожежно-рятувального поста в селищі міського типу Неполоківці Кіцманського району та виділення коштів на будівництво моста в урочищі Зубринець селища Берегомет. З приводу останнього питанням звернувся він і до Міністерства інфраструктури України. В Генерального прокурора нардеп цікавився щодо перевірок законності проекту будівництва офісно-житлового комплексу з вбудовано-прибудованими приміщеннями та підземною автостоянкою на проспекті Науки 42-А у Голосіївському районі міста Києва, а в голови Чернівецької облдержадміністрації – відновлення належного фінансування системи дошкільної освіти Путильського району. Колективні запити, до яких долучився Іван Рибак, стосувалися надання інформації про стан виконання норм Закону України Про очищення влади та необхідності підвищення якості та доступності медичних послуг, й були направлені до Міністерства юстиції та Міністерства охорони здоров\’я відповідно.

Протягом досліджуваного періоду Іван Рибак 13 разів брав слово на пленарних засіданнях, де висловлював підтримку внесенню змін щодо регулювання виробництва та обігу пива, змін щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, змін щодо проведення земельних торгів, змін щодо унормування питання оплати робіт та заходів, виконаних підприємствами Державного агентства з управління зоною відчуження. Двічі народний депутат брав слово під час обговорення законопроекту про зміни щодо посилення заходів боротьби з фальсифікацією молочних продуктів. Першого разу він закликав колег його не підтримувати у зв’язку з тим, що одним із авторів цього проекту був Віктор Пшонка, а іншого разу – із проханням відправити цей законопроект на повторне друге читання у зв’язку з тим, що були не враховані правки і думки в залі розділились. Окрім того народний депутат двічі висловлював незадоволення. Одного разу власне – через малу кількість народних депутатів у залі під час Звіту Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування обставин конфлікту в Закарпатській області, та ще одного разу – від імені своїх виборців через невиконання обов’язків, покладених на Міністерство інфраструтури, та із закликом проголосувати за відставку міністра Валерія Вощевського. Знайнов час народний депутати і аби поцікавитись у Міністра фінансів проблемою закінченням коштів на фінансування шкіл та дитячих садочків у Вижницькому та Путильському районах. Цікаво, що одного разу народний депутата звернувся до українського народу із вибаченням через голосування за прийняття в третьому читанні та в цілому як закону проекту закону України про реструктуризацію зобов\’язань за кредитами в іноземній валюті. Інші три рази нардеп скористався словом аби його передати колегам.

За усю каденцію Іван Рибак зареєстрував 22 законопроектів, жоден з яких не став чинним актом, 29 депутатських запитів, 24 з яких вже розглянуті, 47 разів виступав на сесіях, був відсутній на двох пленарних засіданнях, ще на трьох не здійснив електронної реєстрації, а на одному – письмової.
Григорій Тіміш, народний депутат від 203 виборчого округу, зареєстрував протягом трьох місяців три законопроекти (один у липні, один у серпні та один у вересні). Народний депутат був присутній на усіх пленарних засіданнях, але не здійснив письмової реєстрації протягом одного з них.

Два з них є проектами законів про внесення змін до існуючих. Народний депутат є автором змін до законодавства щодо покращення механізмів транскордонного співробітництва, а у співавторстві – щодо звільнення від оподаткування дров, що відпускаються населенню для побутових потреб. Також у співавторстві був зареєстрований проект постанови про Звернення Верховної Ради України до держав-партнерів (демократичних держав світу) та міжнародних організацій щодо намірів проведення незаконних виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей. Наразі, жодний з них не підписаний. Народний депутат подав п’ять поправок поправок до Закону про місцеві вибори, які були відхилені.

У липні-вересні Григорієм Тімішем було зареєстровано 12 індивідуальних депутатських запитів. Один з них надісланий Кабінету міністрів, сім – керівникам міністерств та відомств та по два – Генеральному прокурору і місцевим органам влади і управління. Депутатські запити щодо вжиття термінових заходів для проведення ямкового ремонту автомобільних доріг на території Глибоцького району за напрямами Глибока – Купка, Купка – Карапчів, Тарашани – Станівці були надіслані Прем’єр-міністру та Міністерству інфраструктури. Запити щодо порушення прав учнів у Глибоцькому професійному ліцеї Чернівецької області отримали Міністерство внутрішніх справ, Генеральний прокурор та Міністерство освіти і науки. Депутатські запити щодо невиконання рішення суду були направлені Пенсійному фонду, Міністерству юстиції та Міністерству соціальної політики. Щодо незаконного заволодіння коштами з карткового рахунку народний депутат звернувся до Національного банку, Генерального прокурора та Публічного акціонерного товариства Комерційний банк ПриватБанк. Ще один депутатський запит щодо призупинення рішення про закриття 3-х малочисельних закладів, зокрема, Білопотіцької, Лунківської, і Табунівської шкіл Путильського та Герцаївського районів був надісланий Чернівецькій обласній державній адміністрації
Протягом трьох місяців Григорій Тіміш один раз брав слово на пленарних засіданнях, але передав його колезі по фракції Івану Рибаку.

Загалом, за усю каденцію Григорій Тіміш зареєстрував десять законодавчих ініціатив, чотири проекти постанов з яких вже підписані, написав 46 депутатських запитів, 43 з яких вже розглянуті, тричі брав слово на сесіях, був відсутній протягом п’яти пленарних засідань, та ще на чотирьох не здійснював письмової, а на трьох інших – електронної реєстрації .

Народний депутат від 204 виборчого округу Максим Бурбак протягом липня-вересня зареєстрував шість законопроектів (чотири у липні, один у серпні та один у вересні). Один з них підготовлено народним депутатом самостійно, а інші п’ять – у співавторстві .

Чотири законодавчі ініціативи є проектами законів щодо змін існуючих: щодо посилення відповідальності в частині працевлаштування людей з інвалідністю; щодо посилення соціального захисту членів сімей загиблих; щодо виплати одноразової грошової допомоги волонтерам, добровольцям, які захищають незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, та членам сімей загиблих; щодо забезпечення виконання повноважень законно обраними представниками територіальної громади, які досягли пенсійного віку. Останній підготовлений нардепом самостійно. Інші два законопроекти – проекти постанов, зареєстровані у співавторстві: про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин конфлікту в Закарпатській області, про внесення змін до календарного плану проведення другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання. Наразі серед зазначений законодавчих ініціатив підписаними є тільки два останніх проекти постанов.

Народним депутатом подано і враховано Радою шість поправок до законопроекту про внесення змін щодо недопущення затягування строків проведення санітарного, ветеринарного, фітосанітарного, радіологічного та екологічного контролю гуманітарної допомоги; одна врахована поправка до законопроекту про внесення змін щодо належного соціально-економічного захисту учасників антитерористичної операції та членів їх сімей (про справедливе призначення та надання субсидій); одна врахована поправка та одна врахована частково щодо внесення змін щодо експерименту в Одеській, Волинській та Львівській областях з фінансування реконструкції, поточного ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення; та дві відхилені поправки до закону про місцеві вибори.

За три місяці народний депутат зареєстрував чотири http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/wcadr42d?sklikannja=9&kod8011=15655 індивідуальних запити, два з яких надіслані місцевим органам влади і управляння (головам Чернівецької облради та облдержадміністрації щодо незаконного перешкоджання об\’єднанню територіальних громад керівництвом Сокирянського району), та по одному – Генеральному прокурору та Міністерству внутрішніх справ щодо законності будівництва та функціонування туристичного комплексу \”Услад\” та причалу на річці Дністер у селі Ломачинці Сокирянського району.

Народний депутат у липні-вересні виступав на пленарних засіданнях десять разів. Двічі нардеп висловлював думку фракції щодо підтримки внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади, одного разу – щодо підтримки доопрацювання на другому читанні Проекту Закону про Державне бюро розслідувань, та ще раз – щодо не наполяганні на поправці до закону про місцеві вибори, яка не дозволяє участі у них партіям, яким менше року. Окрім того нардеп висловив думку щодо необхідності задовольнити заяву про відставку віце-прем\’єр-міністра України Валерія Вощевського. Тричі у парламенті нардеп використовував виступи для запитань. Так, у Міністра інфраструктури він цікавився переданням на баланс місцевим радам лікарень, які знаходяться у сфері управління Укрзалізниці; у голови Національної комісії з регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг – сумою переплати за газ Російській Федерації після заключення угод у 2009 році; а голови НАК «Нафтогаз» – наявністю міжнародного аудиту компанії. Інші два виступи нардепа стосувалися заклику прийняти усі нагальні питання реформування України до закриття другої сесії, проголосувати за зміни до бюджету на 2015 рік стосовно підвищення пенсій та соціальних виплат, законопроекти з реструктуризації зовнішнього боргу та підтримати законопроект про введення безвізового режиму.

Народний депутат був присутній на усіх пленарних засіданнях липня-вересня, але не здійснив письмової реєстрації на трьох з них.
Загалом, за усю каденцію Максим Бурбак долучився до реєстрації 18 законопроектів, з яких підписані тільки два проекти постанови, надіслав 16 депутатських запитів, 15 з яких вже розглянуті, був відсутній на чотирьох пленарних засіданнях та ще на чотирьох не здійснив письмової реєстрації.
Підсумовуючи тримісячну діяльність мажоритарників Чернівецької області варто відзначити їх активність у написанні індивідуальних депутатських запитів, в яких вони зачіпають проблеми своїх округів, та активності під час обговорення законодавчих ініціатив на пленарних засіданнях. Втім, як і у попередні місяці, помітною є й мала частка законопроектів народних обранців, які підтримуються їх колегами та стають законами.
Про роботу парламентарів з Чернівецької області можна дізнатись на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org/

peredplata