В Чернівцях перед другим туром мало агітації та порушень

В Чернівцях перед другим туром мало агітації та порушень 15 листопада в Чернівцях відбудеться другий тур (повторне голосування) виборів Чернівецького міського голови. Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА констатують, що виборчий процес проходить без особливих порушень та досить мляво. Кандидати (Віталій Михайлішин від партії «Рідне місто» та самовисуванець Олексій Каспрук) не проявляють особливої активності.

Варто зауважити, що кандидат-самовисуванець Олексій Каспрук є чинним міським головою і протягом виборчої кампанії продовжує виконувати мерські обов’язки. Так як у відпустку вказаний кандидат не пішов, він має більше доступу до виборців та впливу на волевиявлення. Однак законом «Про місцеві вибори» не передбачений обов’язок брати відпустку у випадку, якщо кандидат – службовець чи посадова особа органів виконавчої влади чи місцевого самоврядування. Тим часом ОПОРА повідомляла, що на офіційному брифінгу було зафіксовано анти-агітацію проти конкурента на виборах Віталія Михайлішина.
Традиційною процедурною проблемою виявилась недоукомплектація членами дільничних виборчих комісій. Зокрема, більше 200 членів комісій довелось шукати Чернівецькій міській виборчій комісії у зв’язку з тим, що один з кандидатів не покрив всі дільниці.
На відміну від інших міст, в Чернівцях не відбуваються дебати між кандидатами на посаду Чернівецького міського голови. Це, в свою чергу, зменшує можливості виборців порівняти програмні засади кандидатів.
Також, як повідомив начальник відділу прокуратури Чернівецької області Олег Пелепюк, протягом виборчого процесу в області зареєстровано значну кількість заяв щодо порушень виборчого законодавства. В загальному 100 заяв надійшло до правоохоронних органів, за результатами яких було зареєстровано 2 кримінальних провадження. 35 заяв були зареєстровані до 24 жовтня, 28 – в день голосування і 37 – після проведення виборів.
Начальник управління громадської безпеки УМВС в Чернівецькій області Святослав Кішлар запевнив, що працівники правоохоронних органів будуть на сторожі виборчого законодавства в день виборів, а також попередив про відповідальність, яка чекає на порушників. Посадовець також розповів про те, що міліція разом з представниками ОПОРИ провела низку зустрічей з студентськими та педагогічними колективами більшості вищих навчальних закладів краю з метою інформування та попередження випадків порушення виборчого законодавства.
В день голосування в Чернівцях працюватимуть 10 спостерігачів та мобільна група Громадянської мережі ОПОРА. Також цілодобово діє і діятиме гаряча лінія Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА 099 010 65 51.
Нагадаємо, Чернівецьке представництво Громадянської мережі «ОПОРА» проводить кампанію громадського спостереження за місцевими виборами в Чернівецькій області. Про факти, зафіксовані нашими спостерігачами можна дізнатись на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org/
За подробицями звертайтеся:
Координатор виборчих програм Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА Тарас Прокоп, тел. +380954900504, prokoptar@gmail.com
Надія Вірна, т
ел. +380502104847, virna@opora.org.ua

peredplata