Кому вигідна субсидія?

Кому вигідна субсидія? Уряд не може нахвалитися, що виділив аж 24 мільярди гривень на субсидії для компенсації населенню тарифів на енергоносії. Але, коли проаналізувати, куди підуть ці гроші, то перше ж бажання, то заволати на весь голос, не давайте мені субсидію, а краще профінансуйте зменшення мого споживання енерговитрат.

Давня поговірка недаремно стверджує – за благими намірами прихована дорога до пекла. Всі ми знаємо, хто у нас є власниками обленерго та облгазів? Тож, по факту, уряд із державного бюджету поклав один мільярд доларів до приватних кишень наших улюблених народом олігархів. Я не обмовився, коли назвав їх улюбленими, адже народ із року в рік вперто обирає собі на виборах владу, що представляє інтереси цих самих олігархів. Чи могли б ці кошти бути використані із більшою ефективністю та користю для населення? Звичайно, якби урядом ставилась мета не виконання чергових схем перекачування державних коштів (часто наданих зовнішніми кредиторами), а вирішення самої суті проблеми.

В чому ж ця проблема? В тому, що ми, споживачі, споживаємо надмірно багато енергоносіїв, отож і завдання уряду та місцевої влади також допомогти нам зменшити цю нашу енергонеефективність. Перехід до адресної допомоги, коли вона надається індивідуально кожному споживачу в залежності до його індивідуальних потреб. Після енергоаудиту кожен споживач повинен отримати чи допомогу, чи безвідсотковий кредит на вирішення його конкретної проблеми. Комусь потрібно замінити котел, поставити лічильник, сучасні вікна, утеплити стіни, підлогу та стелю, поставити кахельну грубку чи завести машину дров. Маючи цілеспрямовану державну програму ми можемо протягом кількох років у рази зменшити споживання газу і взагалі відмовитись від закупівлі його у Росії чи інших держав. За допомогою довгострокових безвідсоткових кредитів стимулювати використання альтернативних джерел енергії ( сонця і вітру ), розвиток мережі локальних установок для переробки органічних відходів для отримання біогазу. Проблему треба вирішувати, а не прикриватися гаслами про соціальну підтримку для ще більшого збагачення обмеженого кола осіб.

Ярослав Волощук

peredplata