ГІБРИДНА ВІЙНА ПЕРЕХОДИТЬ НА НОВИЙ РІВЕНЬ

ГІБРИДНА ВІЙНА ПЕРЕХОДИТЬ НА НОВИЙ РІВЕНЬСитуація у світі загострюється. Терористичні атаки в Парижі засвідчили, що європейцям не вдасться відсидітися у своїх затишних і комфортних будинках у той час, коли в інших регіонах світу ллється кров і руйнуються міста. Розпечені сталеві кліщі охоплюють людство звідусіль: з одного боку — Ісламська держава (ІД), з другого — путінська Росія. На очах руйнується система безпеки, вибудувана після Другої світової війни, а на зміну їй приходить \”війна всіх проти всіх\” за середньовічними зразками.

Назад, у минуле

Звідки вигулькнула Ісламська держава, яка оголосила своєю метою проголошення \”світового халіфату\” на зразок створеного у VII столітті пророком Мухаммадом? Її претензії глобальні й спрямовані на те, щоб усе людство змусити прийняти іслам, а незгідних знищити фізично. Прибічники цієї жахливої ідеї добилися чималих успіхів, захопивши великі території Іраку, Лівану, Сирії. Вони виходять до турецького кордону, ще й погрожують наступати у напрямку Ізраїлю для його знищення. Зупинити їх наразі не вдається. Війна – справа дуже затратна, тож звідки агресивні ісламісти беруть кошти на неї?

І тут фахівці все частіше згадують Кремль. Саме там нині правлять люди, котрі поставили перед собою завдання відродити Російську імперію і цим повернути світ у далеке минуле. Росія безнадійно відстала від сучасності, відтак обрала найпростіший шлях – не доганяти перших, а тягнути їх назад. Вона не лише вдається до імперської риторики ХІХ ст., а й провадить політику, несумісну з принципами сучасного світу. Коли ж Захід починає тиснути на неї, щоб примусити повернутися до цивілізованих міждержавних відносин, негайно погрожує ядерною війною і розгулом міжнародного тероризму.

І тут ідеальним інструментом залякування стає Ісламська держава. Варто згадати, що структури арабського тероризму після Другої світової війни створювалися за допомогою совєтських спецслужб. В усіх війнах арабського світу проти Ізраїлю на боці арабів виступав СССР. Він же використовував ісламських терористів для ударів по західних державах для їхнього послаблення, створення в них атмосфери страху і розгубленості. Тому спеціалісти вбачають \”російський слід\” у створенні нинішньої ІД. Непрямим підтвердженням цього є участь громадян РФ у боях на боці збройних сил ісламістів. У складі їхньої армії, за повідомленнями ЗМІ, воюють декілька тисяч громадян Росії. У переважній більшості це бойовики з республік Північного Кавказу. Російські спецслужби виманили їх на Близький Схід, забезпечивши Кремлю на деякий час відносний спокій у Чечні, Дагестані та в інших \”гарячих точках\” регіону.

Москва зацікавлена в тому, щоби цих бойовиків було \”утилізовано\” у боях подалі від російських кордонів. На словах Путін засуджує ІД й пропонує Заходу союз проти неї. Проте західні політики чудово розуміють: бойові дії на Близькому Сході ведуться насамперед для того, щоб підняти світові ціни на енергоносії й знову наповнити російський бюджет \”нафтодоларами\”. А також відволікти увагу від ситуації в Україні, що дозволить Кремлю посилити свій контроль над нашою державою, здійснивши таким чином вирішальний крок до відродження імперії.

Руйнують Україну зсередини

Облудна московська пропаганда значно активізувалася під час місцевих виборів у нашій країні. Використовується зростання соціальної напруги на тлі економічного занепаду і падіння рівня життя простих українців. Сили вчорашнього дня тому й ішли на вибори під гаслами \”захисту простих людей\”. У деяких містах, в тому числі Чернівцях, вони скуповували голоси виборців. Вже почалися судові процеси над організаторами цієї мерзотної оборудки. Варто згадати, що у країнах традиційної демократії підкуп виборців вважається одним з найнебезпечніших злочинів і карається відповідно.
Вибори завершилися. Але напруга в країні залишається високою, і якщо влада у найближчі місяці не доб\’ється зрушень на краще, може статися соціальний вибух. До нього активно штовхають людей і представники путінської \”п\’ятої колони\” в Україні, і чиновники-корупціонери, які саботують будь-які позитивні зміни, щоб зберегти систему повсюдного хабарництва. А саме ця система викликає найбільшу ненависть громадян України, які вбачають у ній гальмо розвитку нашої держави.
Невдоволені не лише корупціонери. Українська економіка впродовж тривалого часу була тісно пов\’язана з російською, і розрив цих зв\’язків боляче вдарив по бюджетниках, що працювали на постраждалих внаслідок розриву підприємствах. Їх і намагаються використати для розхитування ситуації в країні. Як це було недавно у сусідній Молдові. Коли Москва покарала Кишинів за його європейську орієнтацію і припинила купувати молдовські товари, у центрі Кишинева розпочався перманентний мітинг протесту. Щось подібне можуть влаштувати і в українських містах.

Нові фронти гібридної війни

Днями президент Болгарії висловив тривогу з приводу того, що Москва готується розв\’язати гібридну війну на Балканах. Найкоротший шлях на Балкани для Росії пролягає через Молдову, а також Одеську і Чернівецьку області України. Що нині коїться у Молдові, бачимо. В Одеській області нещодавно пробували проголосити \”Бессарабську Народну Республіку\”, проте вчасно отримали по зубах. Нам також не варто розхолоджуватися – можливі провокації й на Буковині.
Балкани – слабке місце Європи, у разі збройного конфлікту там Росія намагатиметься розколоти Європейський Союз. А саме розвал ЄС і входить у стратегічний план Путіна, спрямований на відродження імперії. Кремль спішить, створюючи все більше приводів для Європи відволікатися від врегулювання ситуації в Україні. Європейські політики поступово починають розуміти страшну небезпеку. Днями створено європейську структуру, покликану протидіяти російській пропаганді. Адже Кремль витрачає мільярди доларів, щоб схиляти громадську думку Заходу на свій бік. І це є важливою операцією гібридної війни, спрямованої на розум і почуття людей.

Терористи вбивають європейців, аби посіяти паніку і тримати їх у постійному страху. А російські телеканали англійською мовою переконують наляканих людей казкою про те, що лише союз із Путіним здатний врятувати Європу від терористів. На жаль, більшість простих громадян не здатна проаналізувати ситуацію та зрозуміти, що саме Путін тих терористів створив і підгодовує. Це їм повинні пояснити західні засоби масової інформації. Якщо вдасться вивести з-під впливу російської пропаганди західну аудиторію, то Росія гібридну війну програє. Наразі на нових фронтах цієї війни тільки розпочинаються справжні сутички – і в ефірі, і у місцях вчинення терористичних актів. Чим скоріше європейці зрозуміють, що протистояти агресорові можна лише об\’єднаними зусиллями, тим швидше буде зупинено російську експансію.

Майже два роки поспіль Україна наодинці, кров\’ю і життями своїх найкращих синів захищає європейські цінності від середньовічного варварства. Захід нарешті відчув небезпеку і для себе. Проте ще багато західних політиків продовжує політику умиротворення агресора, заздалегідь приречену на поразку. Історія їх не навчила нічому. Ще у 1938 році можна було зупинити Гітлера малою кров\’ю, але шанс бездарно згаяно. Будемо сподіватися, що нині Путіна зупинять, не даючи йому можливості розв\’язати нову світову війну.

Ігор Буркут, політолог

peredplata