Доньку учасника АТО ледь не виключили з ЧНУ

Народна трибуна

Крик душі

«Мою доньку, студентку 4-го курсу ЧНУ, ледь не відрахували з вишу через те, що вона не мала можливості своєчасно заплатити за навчання, – крик душі мешканця с. Задубрівка Заставнівського району, чинного учасника антитерористичної операції (наразі після поранення перебуває на лікуванні у військовому госпіталі Чернівців) Анатолія Манолійовича Лищука. – Річ у тім, що вона свідомо, за нашим з дружиною рішенням, вступала на навчання на договірних умовах, адже на той час я був переконаний, що зможу щорічно виплачувати означену в договорі суму коштів. Але на початку цього року мене мобілізували. Дружина не працює, і платити за навчання стало сутужно. Я перебуваю на службі у так званих «гарячих точках», статусу учасника бойових дій ще не маю.

Зважаючи на ситуацію, донька попросила у керівництва відтермінування оплати, пояснивши причину. Попри те, нещодавно їй повідомили, що коли не заплатить за навчання до першого грудня, буде відрахована. Отож усім рідним довелося складатися та заплатити, лишень би дитина продовжила навчання, адже вона вже на четвертому курсі. Мене ця ситуація дуже прикро вразила, адже плани моєї родини не реалізовані не з нашої провини – у країні йде війна.

Я ж не можу стояти осторонь та споглядати, як ворог нахабно вторгається на нашу територію. Захищаю свою землю, свою державу. Чому ж керівники вищого навчального закладу цієї держави так чинять зі мною та моєю дитиною? Чому в особливий, складний для України час, який вніс корективи у наше життя, не можна внести певні корективи і до законів ЧНУ? Допоможіть, прошу вас, розібратися у проблемі, що стала на заваді навчанню моєї дитини».

Писк влади

В Інституті біології, хімії та біоресурсів ЧНУ (колишній біологічний факультет) пояснюють, що студентка, батько якої звернувся до редакції, справді заявляла про неспроможність родини заплатити за навчання, оскільки батько мобілізований та зараз несе військову службу. Вона отримала консультацію від керівника інституту Михайла Марченка, які саме документи слід зібрати та пред’явити до навчального відділу вишу, щоб підтвердити службу батька студентки в ЗСУ. Разом зі нею керівник з’ясовував навіть їх перелік безпосередньо у ректораті Чернівецького нацуніверситету. Стосовно попередження про відрахування, то насправді «її мали давно відрахувати», бо було протерміновано плату за навчання на 2 чи 3 тижні. Зараз дівчина продовжує навчатися, адже вже заплатила (?!) Наразі їй необхідно пред’явити документ про перебування її батька у «гарячих точках», написати заяву, тоді вирішуватиметься питання про переведення її на навчання за державним замовленням.

Наталія БРЯНСЬКА

peredplata